Χέρι -χέρι στην Ευρωβουλή Γκρούεφσκι - Παπαδημούλης - Free Sunday
Χέρι -χέρι στην Ευρωβουλή Γκρούεφσκι - Παπαδημούλης

Χέρι -χέρι στην Ευρωβουλή Γκρούεφσκι - Παπαδημούλης

Ένα πανηγυρικό δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις του απάντησε ότι «στα Σκόπια πρέπει να μην κάνουν προκλητικές δηλώσεις», εξέδωσε προχθές 10 Αυγούστου, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Έλεγε στην ερώτηση ο κ.Παπαδημούλης:

«Η πΓΔΜ κλονίζεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, με τον πολιτικό και διεθνοτικό διχασμό να οξύνεται. Το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του πολιτικού αδιεξόδου εντείνονται. Τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό καθεστώς φίμωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται, η βία και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται.»

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση του κ.Παπαδημούλη, διότι αυτά δεν τα λέει μόνο αυτός, αλλά λέγονται και από άλλους στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας:

Για τη δικαιοσύνη:

«Το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα κινήθηκε σε μία πολιτική περιπέτεια για να απαιτήσει την κράτηση των πολιτικών του αντιπάλων»

Για τα μέσα ενημέρωσης:

«Το κυβερνών κόμμα καταφεύγει σε αναξιόπιστoυς κομματικούς σχολιαστές για να συντηρήσει την καμπάνια εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Για το πολιτικό αδιέξοδο

«Διέπραξαν μία τεράστια εκλογική απάτη εναντίον του λαού»

Για την πολιτική αντιπαλότητα:

«To αίτημα για φυλακίσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης κινητοποιείται από τον φόβο ότι θα χάσουν τις εκλογές».

Για τον διεθνοτικό διχασμό:

«πλατφόρμα των Τιράνων απειλεί την Μακεδονία»

Αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες τεκμηριώνουν απόλυτα όσα λέει ο κ.Παπαδημούλης στην ερώτηση έχουν όλες γίνει από τον πρώην πρωθυπουργό κ.Νίκολα Γκρουέφσκι. Αυτό είναι το πολιτικό του αφήγημα από τότε που έχασε την εξουσία, το οποίο υιοθετεί και μεταφέρει αυτούσιο στην ευρωβουλή ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, όμως, από την 1η Ιουνίου, η γειτονική χώρα απέκτησε νέα κυβέρνηση, η οποία:

  • υπέγραψε συμφωνία με τη Βουλγαρία, για την οποία ήταν επιφυλακτικός ο κ.Γκρουεφσκι

  • συμφώνησε να γίνει κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με την Αλβανία, εξοργίζοντας τον κ.Γκρουεφσκι

  • δεν απέκλεισε συμφωνία με την Αθήνα στο όνομα, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για ενδοτισμό

Του το λέει και η κ.Μογκερίνι στην απάντηση που του έδωσε: «Η νέα κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έχει ήδη σημειώσει θετικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τους γείτονές της».

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι η κ.Μογκερίνι είπε: «Να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, εντός ή εκτός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Όμως η Μογκερίνι στην απάντηση της δεν έκανε καμία αναφορά στην πΓΔΜ. «Οι εκπρόσωποι της ΕΕ στις δηλώσεις τους, αλλά και με απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, προειδοποιούν συνεχώς ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά», έλεγε.

Και δεν έκανε καμία αναφορά στην πΓΔΜ, διότι στην ερώτηση του ο κ.Παπαδημούλης δεν ρωτούσε για προκλητικές δηλώσεις στην πΓΔΜ, αλλά στην Αλβανία.

«Η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου», έγραφε στην ερώτηση.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι αν ο κ.Παπαδημούλης παραποιεί όσα απαντάει η κυρία Μογκερίνι. Η αξιοπιστία του καθενός είναι προσωπική υπόθεση.

Το ζήτημα είναι ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ταύτιση με τη δεξιά του κ.Γκρούεφσκι.

Είναι προσωπική αυτή η ταύτιση ή αφορά και στην κυβέρνηση; Διότι μέχρι στιγμής μόνο η Ρωσία στηρίζει αναφανδόν τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, στον οποίο το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε και πάλι στις 3 Αυγούστου, σε απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο Μαυροβούνιο.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δίστασαν να αγνοήσουν την θέληση των ψηφοφόρων στη Μακεδονία και δεν επέτρεψαν στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2014 να σχηματίσει κυβέρνηση»,ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση, παραλείποντας όμως να σημειώσει ότι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, τοWMRO του κ.Γκρουεφσκι δηλαδη, είχε 51 έδρες ενώ οι Σοσιαλδημοκρατική Ένωση που είχε 50 έδρες πήρε την υποστήριξη 17 Αλβανικής καταγωγής βουλευτών και έφτασε τις 67 από τις 120 που έχει η βουλή.