H πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα - Free Sunday
H πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα

H πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής, ένας από τους εκπροσώπους του λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο εξουσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον κόσμο του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγει, τιμώντας την μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με τη ΝΔ.

Σαν διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου είχε πρωταγωνιστήσει στον επικοινωνιακό και πολιτικό αγώνα κατά της Αλλαγής και των συνεπειών της. Γνωρίζω λοιπόν ότι η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, με βασικά σημεία της οποίας διαφωνούσα, δεν έχει καμία σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πρώτον, ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε τις λεγόμενες κοινωνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βάλει υπογραφές για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος χρόνου.

Δεύτερον, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέπτυξε το κράτος πρόνοιας χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις οικονομικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα πρωταγωνιστεί στη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας -για παράδειγμα μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019- πολύ πέρα από τα όρια που έθετε το δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο.

Τρίτον, ο Ανδρέας Παπανδρέου έδινε έμφαση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται κυβέρνηση του «σε όλα ναι», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρχίσει να εγκαταλείπει βασικές θέσεις της Αλλαγής την περίοδο 1993-1996, γεγονός που προετοίμασε την επικράτηση του Κώστα Σημίτη και των μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊστών του Κινήματος. Επομένως ο κ. Κουρουμπλής επικαλείται στην προσπάθειά του να «καπελώσει» για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μια πολιτική παράδοση την οποία ο ίδιος έχει προδώσει με τον χειρότερο τρόπο.

Όλα αυτά για να επιχειρηματολογήσει κατά της «νεοφιλελεύθερης» ΝΔ, η οποία είναι προϊόν της πολιτικής του φαντασίας εφόσον η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, στην οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η ΝΔ, αναπτύσσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κράτος πρόνοιας φροντίζοντας να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επαρκή χρηματοδότησή του. Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί ακροβατισμοί του κ. Κουρουμπλή και άλλων εκπροσώπων της λαϊκίστικης πτέρυγας του παλαιού ΠΑΣΟΚ απλά επιβεβαιώνουν ότι στελέχη αυτού του είδους είναι έτοιμα για όλα στο όνομα της καρέκλας της εξουσίας.