Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το «Skynet effect» - Free Sunday
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το «Skynet effect»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το «Skynet effect»

Τι θα συμβεί αν ο άνθρωπος αναπτύξει μια υπολογιστική μηχανή τόσο ισχυρή, που να μπορεί να σκέπτεται όπως κι αυτός;

Το 1984, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον έδωσε μια απάντηση στην ιστορική ταινία «Ο Εξολοθρευτής» με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο ρόλο του ομώνυμου cyborg.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, όλο το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ πέρασε υπό τον έλεγχο μιας Τεχνητής Νοημοσύνης, του Skynet.

Η μηχανή αυτή σταδιακά απέκτησε αυτοσυνείδηση, έκρινε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ίδια ήταν το ανθρώπινο είδος και αποφάσισε να το εξολοθρεύσει προκαλώντας πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Ακούγεται φανταστικό; Όχι και τόσο, αν πιστέψουμε τον Elon Musk, τον ιδιοκτήτη της διάσημης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων Tesla και δημιουργό του προγράμματος SpaceX.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο Musk προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης, ωστόσο, πριν από λίγες μέρες πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.

Σύμφωνα με τον Musk, o Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα αρχίσει από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, σε ένα σενάριο πολύ κοντά σε αυτό του «Εξολοθρευτή».

Δηλαδή, όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναπτύσσεται, τόσο περισσότερες αρμοδιότητες θα αναλαμβάνει, όσον αφορά στην άμυνα των κρατών. Τι θα εμποδίσει μια «ψυχρή, υπολογιστική μηχανή» από το να προχωρήσει στο τρομακτικό «πρώτο χτύπημα», αν το κρίνει απαραίτητο;

Το ενδιαφέρον –ή ανησυχητικό, όπως θέλει το παίρνει κανείς...- είναι ότι με τον Musk φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος λίγες ώρες πριν το επιχειρηματία είχε δηλώσει ότι «η χώρα που θα κυριαρχήσει στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα κυριαρχήσει και στον κόσμο».

Ανατριχιαστικό; Ναι. Πιθανό; Όχι και τόσο, λένε ειδικοί, όπως ο CEO μιας εταιρείας ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος κατηγόρησε τον Musk ότι «πουλάει φόβο».

Παρόμοιες ιδέες φαίνεται ότι έχει και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, o οποίος θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το μέλλον και επενδύει σε αυτήν, όχι μόνο στο δημιούργημά του αλλά και πέρα από αυτό.

To ποιος έχει τελικά δίκιο θα φανεί στο κοντινό μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία δύσκολα σταματά την πορεία της προς τα μπρος. Το αν μας επιφυλάσσει ένα λαμπρό μέλλον ή φονικά cyborg, μένει να αποδειχθεί...