Τα βακτήρια χορεύουν στη μολυσμένη από αργό πετρέλαιο Αθηναϊκή Ριβιέρα! - Free Sunday
Τα βακτήρια χορεύουν στη μολυσμένη από αργό πετρέλαιο Αθηναϊκή Ριβιέρα!

Τα βακτήρια χορεύουν στη μολυσμένη από αργό πετρέλαιο Αθηναϊκή Ριβιέρα!

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ = ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ! Μείγμα υδρογονανθράκων που περιέχει θείο S, άζωτο N, νικέλιο, βανάδιο, σίδηρο, ρητίνες, ασφαλτένια και βέβαια σε μεγάλες ποσότητες κορεσμένους και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Τα κοιτάσματα του πετρελαίου στον πλανήτη μας έχουν παραχθεί από φύκη τα οποία εγκλωβίστηκαν πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια στο θαλάσσιο, λιμναίο και γήινο οικοσύστημα, θάφτηκαν και υποβλήθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις του τότε περιβάλλοντος. Οι γεωχημικές αλλαγές και η πιθανή βιο-αποικοδόμηση οδήγησαν σε διαφορετικές συνθέσεις πετρελαϊκών συστατικών στα διαφορετικά οικοσυστήματα.

  • Οτιδήποτε παράγεται από οργανισμούς και μικρόβια αποικοδομείται από διάφορους άλλους μικροοργανισμούς.
  • Περίπου 600.000 τόνοι πετρελαιοειδών εισέρχονται κάθε χρόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις φυσικές διαρροές (π.χ. μια μικρή φυσική τέτοια διαρροή βρίσκεται στην περιοχή του Κεριού στη Ζάκυνθο).

Η τύχη των πετρελαιοκηλίδων στο θαλάσσιο περιβάλλον (Hazen T.C. 2015)

Η τύχη των πετρελαιοκηλίδων στο θαλάσσιο περιβάλλον (Hazen T.C. 2015)

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Συμβαίνει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και σε βάθος 5.000 μέτρων! ΑΛΛΑ η αποικοδόμηση ενός τόσο πολύπλοκου υποστρώματος όπως το πετρέλαιο απαιτεί μια πολύπλοκη και πλούσια μικροβιακή κοινωνία. Πλούσια σε βακτήρια ή ζύμες ή άλλους μύκητες που έχουν γονίδια υπεύθυνα για τη διάσπαση υδρογονανθράκων.

  • Μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού: από κάποια τρισεκατομμύρια πάνω στο ανθρώπινο σώμα μέχρι το έδαφος, το νερό, τον αέρα κ.λπ. και διεξάγουν όλες τις μεταβολικές διεργασίες οι οποίες γίνονται πάνω στη Γη.
  • Οι μικροοργανισμοί παίζουν κεντρικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα μέσω των διαφορετικών μεταβολικών μετατροπών που προκαλούν στις διάφορες ουσίες. Χρησιμοποιούν τις ενώσεις του πετρελαίου ως πηγή άνθρακα και ενέργειας από την αρχή του βιολογικού κόσμου.
  • Οι μικροοργανισμοί, λοιπόν, του θαλάσσιου περιβάλλοντος προσαρμόζονται σε αυτό και βελτιώνουν συνεχώς τις ικανότητές τους χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές πολύπλοκες ενώσεις του αργού πετρελαίου (οι οποίες είναι πλούσιες σε άνθρακα αρκεί να διασπαστούν, ενώ το θαλάσσιο περιβάλλον είναι φτωχό σε αυτό το στοιχείο).
  • Οι καταστροφικές ποσότητες του πετρελαίου για ένα οικοσύστημα προκαλούν «άνθηση» των ενδογενών μικροβιακών πληθυσμών που ζουν μέσα σε αυτό.
  • Σύγχρονες αναφορές υπολογίζουν ότι έχουν αναγνωριστεί περίπου 175 προκαρυωτικά γένη που ανήκουν σε 7 μεγάλα φύλα Βακτηρίων και Αρχαίων Προκαρυωτικών Οργανισμών και άλλα τόσα Ζυμών και άλλων Μυκήτων. (π.χ. τα γένη Pseudomonas, Achromobacter, Arthrobacter, Rhodococcus, Mycobacterium, Micrococcus, Nocardia, Streptomyces, Corynebacterium, Flavobacteriym, Brevibacterium, Candida, Rhodotoryla).
  • Σε ιδανικές συνθήκες η αποικοδόμηση μιας ποσότητας πετρελαίου μπορεί να γίνει σε έναν μήνα, ΑΛΛΑ οι συνθήκες στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι σχεδόν ποτέ ιδανικές και όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, από το PH του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, από την περιεκτικότητα σε οξυγόνο, γιατί αυτές οι μικροβιακές διεργασίες είναι αερόβιες, απαιτούν επίσης την παρουσία αλάτων και ιχνοστοιχείων που θα βοηθήσουν τα ενζυμικά συστήματα των μικροοργανισμών να κινητοποιηθούν για να αποικοδομήσουν το δύσκολο πετρελαϊκό υλικό που τους προσφέρεται.
  • Άρα το πετρέλαιο στην επιφάνεια της θάλασσας αποικοδομείται πιο εύκολα, και μάλιστα σε περιπτώσεις υψηλού κυματισμού των νερών, ενώ στον πυθμένα έχει πολύ αργούς ρυθμούς. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και στο πετρέλαιο που είναι πάνω στην άμμο, στις πέτρες, στο έδαφος, γιατί η αποικοδόμηση αναστέλλεται από την ηλιοφάνεια, κυρίως όταν δημιουργούνται τα γνωστά συσσωματώματα. Παραδείγματα του παρελθόντος έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από την ποσότητα του πετρελαίου, η μόλυνση επέμενε και μετά από έναν χρόνο (Chevron Main Pass), μετά από 6 χρόνια (Nova Scotia), μετά από 4 χρόνια (Vancouver), μετά από 5 χρόνια είχε αποικοδομηθεί μόνο το 20% του πετρελαίου στον πυθμένα της μολυσμένης θαλάσσιας περιοχής (Searsport Maine).
  • Ποιος είπε, λοιπόν, ότι σε έναν μήνα θα έχει γίνει η απορρύπανση;
  • Καλά θα κάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι πριν μιλήσουν να ανοίξουν τα μάτια τους στη βιβλιογραφία. Υπάρχει άφθονο υλικό!
  • Όχι στη δική μας χώρα, που κουβαλάμε του κόσμου τα κουσούρια, αλλά σε άλλες χώρες εμπλουτίζουν τις μολυσμένες περιοχές με ομάδες βακτηρίων (υπάρχουν τέτοια προϊόντα σε ξηρή μορφή σκόνης/πούδρας στο εξωτερικό) για να επιταχυνθεί η διαδικασία απορρύπανσης. Όταν τα βακτήρια «φάνε» όλο το πετρέλαιο, θα αδρανοποιηθούν και θα μείνουν άπραγα στο περιβάλλον, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, γιατί πλέον δεν θα έχουν με τι να τραφούν, αφού η αγαπημένη τους «τροφή» είναι τα πετρελαϊκά προϊόντα.
  • Τα μηχανικά μέσα συλλογής της ρύπανσης ενδείκνυνται μόνο για τις μεγάλες ποσότητες και δεν είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου η ρύπανση έχει ανομοιογενή διασπορά, πόσο μάλλον όταν έχουν δημιουργηθεί τα πολύ μικρού μεγέθους σφαιρίδια του πετρελαίου που αιωρούνται στο νερό.
  • ΜΗΝ υποτιμάτε τις μικρές ποσότητες της ρύπανσης γιατί φαινοτυπικά απουσιάζουν! Θα προκαλέσουν κακό χωρίς να το κατανοήσετε!
  • Σκεφτείτε ότι για να επιλεγεί η σωστότερη μέθοδος συλλογής και απόλυτης αποικοδόμησης θα πρέπει να ελεγχθούν η θερμοκρασία, το PH, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο, άζωτο και φωσφόρο στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, η υδροφοβικότητα, η σύσταση του ρυπαντή (περιεκτικότητα και ποιότητα υδρογονανθράκων) σε κάθε περιοχή, γιατί αλλού είναι πιο πυκνή και αλλού πιο αραιή, η ικανότητα διαλυτότητας και προσρόφησής του στα διάφορα υλικά (άμμος, πέτρες, ζωντανοί οργανισμοί, τα κελύφη των θαλάσσιων οργανισμών κ.λπ.), να εκτιμηθεί η αλατότητα κάθε περιοχής, αφού επιδρά ανασταλτικά, να εκτιμηθούν οι συνδυασμοί όλων αυτών των παραμέτρων ώστε ο χειρισμός της «διόρθωσης» που θα γίνει να είναι ευνοϊκός για την αύξηση του ενδογενούς μικροβιακού πληθυσμού (αν δεν γίνει εμπλουτισμός με σκευάσματα μικροβίων) και να αποφασιστεί ο τρόπος και οι ποσότητες των υλικών που απαιτούνται, χωρίς να αγνοηθεί και το θέμα της βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα, σε διάστημα 3 χρόνων στην παραλία Prince William Sound απαιτήθηκαν 50.000 κιλά αζώτου και 5.000 κιλά φωσφόρου για να ενισχύσουν τους πληθυσμούς των αποικοδομητικών μικροοργανισμών και βέβαια πλήθος εργαστηριακών αναλύσεων.
  • Η διαδραστική φύση των μικροοργανισμών, του πετρελαίου και των φυσικοχημικών παραμέτρων του περιβάλλοντος ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να κατανοηθεί.
  • Η επιστημονική παρακολούθηση των παραπάνω παραμέτρων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα τον πρώτο καιρό, ανά μήνα στη συνέχεια και αργότερα ανά χρόνο, μέχρι να διαπιστωθεί η βιοεξυγίανση του οικοσυστήματος.
  • Μόνο αν είναι ΜΑΓΟΙ θα τα καταφέρουν στον χρόνο που είπαν!