Ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση στο Ελληνικό; - Free Sunday
Ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση στο Ελληνικό;
Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η ΓΓ Μαρία Βλαζάκη -Ανδρεαδάκη

Ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση στο Ελληνικό;

«Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», έλεγαν χθες οι γνωστοί ανώνυμοι κυβερνητικοί κύκλοι, αναφορικά με τη νέα αναβολή στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το πρώην Αεροδρόμιο.

Το ΚΑΣ είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο, η άποψη του οποίου είναι απαραίτητη πριν την τελική κυβερνητική απόφαση σε διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με το νόμο 2028/2002, «οι εγκρίσεις από αρχαιολογικής νομοθεσίας για την πραγματοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων ή επενδυτικών προγραμμάτων».

Του ΚΑΣ θεσμικά προΐσταται ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, η κυρία Μαρία Βλαζάκη -Ανδρεαδάκη, και συμμετέχουν άλλα 16 μέλη, από τα οποία:

  • οκτώ είναι διευθυντικά στελέχη υπηρεσιών του Υπουργείου, δηλαδή υφιστάμενοι και πρώην συνάδελφοι της ΓΓ, που έχει διατελέσει επί 35 χρόνια υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ
  • ένας μέλος είναι πρώην διευθύντρια του Υπουργείου
  • δύο μέλη είναι υπάλληλοι άλλων δημοσίων φορέων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  • πέντε είναι καθηγητές πανεπιστημίου, εκ των οποίων οι δύο ομότιμοι.

Πρακτικά, δηλαδή, το ΚΑΣ είναι ένα όργανο, το οποίο έλκει τη νομιμοποίησή του από τον διορισμό του, τον οποίο κάνει η κυβέρνηση, η δε προεδρεύουσα του ΚΑΣ είναι κυβερνητικό στέλεχος.

Θεωρείται αυτονόητο ότι η Γενική Γραμματέας εκφράζει την κυβερνητική πολιτική. Όμως χθες, μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ, η κυβέρνηση κατάγγειλε «κωλυσιεργίες» για να μη ληφθεί απόφαση, φωτογραφίζοντας την αναβολή, την οποία είχε εισηγηθεί η γενική γραμματέας.

Σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μία τέτοια κυβερνητική -έστω ανώνυμη- δήλωση, θα οδηγούσε τον αποδοκιμαζόμενο σε άμεση παραίτηση. Όμως η γενική γραμματέας δεν παραιτήθηκε και δύο είναι οι πιθανές εκδοχές:

  • έχει εισηγηθεί την αναβολή σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και μας δουλεύουν μαζί
  • έχει αυτονομηθεί και τους δουλεύει μόνη

Η επιλογή της απάντησης συναρτάται με δυο πρόσφατες παρόμοιες παρεμβάσεις της γ.γ.:

  • Τον Μάιο του 2017 αποφάσισε ότι τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, που είχε παραχωρηθεί στην COSCO, είναι αρχαιολογικός χώρος. Και μετά η απόφαση ως δια μαγείας εξαφανίστηκε
  • το καλοκαίρι του 2016, το ΚΑΣ έκανε αυτοψία για να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο τις Σκουριές, όπου είναι η επένδυση της ELDORADO. Μετά από 3-4 μήνες διαβουλεύσεων και αυτοψιών το Υπ. Περιβάλλοντος είπε ότι για να βγάλει άδειες θα περιμένει το ΚΑΣ και το ΚΑΣ διευκρίνισε ότι δεν θα αποφασίσει μέχρι το Υπ. Περιβάλλοντος να καταλήξει οριστικά για τις άδειες. Έκτοτε ο τάφος του Αριστοτέλη ξεχάστηκε.

Και μιας και μιλάμε για αυτοψίες, χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων της κρατικής αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία προ εβδομάδων είχε προβεί σε αυτοψία στο Ελληνικό, για να διαπιστώσει αν τα 37 στρέμματα του χώρου είναι πράγματι δάσος και ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, πριν αποφασίσει. Δηλαδή και απόφαση να βγάλει το ΚΑΣ, το θέμα δεν λήγει.

Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί ούτε παραιτείται, ούτε αποπέμπεται η κυρία Βλαζάκη, δε χρειάζεται πολύ σκέψη, ειδικά όταν Δραγασάκης και Σταθάκης είχαν προεξοφλήσει ότι στο ΚΑΣ θα υπάρξει συμβιβασμός για το μέρος της έκτασης που θα κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος.

Τώρα πρέπει να λυθεί η απορία, «μα κανείς δεν ωφελείται από την καθυστέρηση στο Ελληνικό»;