Όταν ο Ραχόι δικαίωσε τους Καταλανούς - Free Sunday
Όταν ο Ραχόι δικαίωσε τους Καταλανούς

Όταν ο Ραχόι δικαίωσε τους Καταλανούς

Ήταν αργά χθες το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα και ότι επέβαλε τον νόμο και την τάξη, όπως έπρεπε να κάνει.

Θεωρητικά η δήλωση του κ.Ραχόι είναι η επιβεβαίωση ότι το δημοψήφισμα απέτυχε. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Καταλονίας δεν μπορούν να κάνουν αυτό το οποίο σκόπευαν --ή τουλάχιστον είχαν πει ότι σκόπευαν, αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό για το “ναι”: Να κηρύξουν εντός 48 ωρών την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Το βασικό ερώτημα, το οποίο θα έπρεπε κάποιος να απαντήσει, όμως η χθεσινή βίαιη επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας κατέστησε δευτερεύον, είναι τι ακριβώς σημαίνει ανεξαρτησία στη σύγχρονη εποχή για μία περιοχή 7-8 εκ. ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσο μεγαλύτερου βαθμού οικονομικής και πολιτικής αυτοδιάθεσης θα απολάμβαναν οι Καταλανοί σε μία ανεξάρτητη Καταλονία;

Ακόμη και χωρίς τον Ραχόι πρωθυπουργό, ακόμη και με καλύτερο προϋπολογισμό -διότι δε θα έπρεπε πλέον να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών της Ισπανίας- η καθημερινότητα των Καταλανών θα άλλαζε ελάχιστα.

Το αναπάντητο ερώτημα, προς τι μία απόσχιση, η οποία ελάχιστα θα άλλαζε την καθημερινότητα των Καταλανών, ήλθε να θολώσει η βίαιη καταστολή του από την ισπανική αστυνομία. Προφανώς η Καταλονία μπορεί να ζήσει χωρίς την Ισπανία, η Ισπανία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Καταλονία.

Αλλά συμβίωση με το ζόρι δε γίνεται. Και το χθεσινό μήνυμα είναι ότι η συγκεκριμένη συμβίωση είναι με το ζόρι. Αυτή είναι η ήττα του Ραχόι, αυτή είναι η νίκη των Καταλανών εθνικιστών.

Μπορεί να μην έχουν την τεχνική δυνατότητα να επικαλεστούν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως οι εικόνες της βίας κάνουν το αίτημα τους κατανοιητό, είναι η νίκη τους.

Ο ισχυρισμός του Ραχόι ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο, μπορεί να είναι νομικά ορθός. Πολιτικά δεν έχει καμία σημασία πια!

Άλλωστε, όπως λέει ο τρυφερός στίχος του Γκάτσου, “με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί”. Ακόμη και στην σύγχρονη Ευρώπη που δεν δικαιολογεί, ούτε το αίτημα, ούτε την καταστολή...

 

 

penguin1

το εξώφυλλο της κλασσικής έκδοσης