Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ με μεγάλο κόστος - Free Sunday
Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ με μεγάλο κόστος

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ με μεγάλο κόστος

Η πτήση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με F-16 από τη βάση του ΑΤΑ στη Λάρισα προβλέπεται να έχει μεγάλο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους.

Έχει ήδη ετοιμαστεί η συμφωνία, με κόστος γύρω στα 3 δισ. ευρώ, για την τεχνική αναβάθμιση 95 μαχητικών F-16 που ανήκουν στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει σταθερή προτίμηση στα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη συμφωνία που υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, όταν σχημάτισαν κυβέρνηση, αφορούσε τον εκσυγχρονισμό επτά παμπάλαιων, αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών ηλεκτρονικής παρακολούθησης, με κόστος 500 εκατ. δολάρια.

Η συγκεκριμένη προμήθεια έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία το δημόσιο ταμείο ήταν εντελώς άδειο και η κυβέρνηση προετοίμαζε τη ρήξη με την Ευρωζώνη, η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Λάθος χαρτί

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα ακούσει καλά λόγια στην Ουάσινγκτον για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας και για την κατάσταση και την προοπτική της οικονομίας της. Η αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος Τραμπ ειδικεύονται σε καλά λόγια και λεκτικές υπερβολές που μπορεί να μην έχουν καμία πρακτική σημασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί να υπάρξει υπογραφή συμφωνιών για μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα υπάρξει δέσμευση ενός ποσού που ξεπερνάει τα ετήσια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για τον εκσυγχρονισμό 95 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μας, ενώ θα προωθηθεί και μια σύμβαση για την προμήθεια των μαχητικών της επόμενης γενιάς F-35, που μπορεί να έχει το ίδιο ή και μεγαλύτερο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες προμήθειες, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, κάνει από την ίδια αμερικανική πολυεθνική η Τουρκία, της οποίας πλέον το ΑΕΠ είναι περίπου τετραπλάσιο του ελληνικού.

Το αμερικανικό χαρτί με τεράστιες ελληνικές δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και παραχώρηση πρόσθετων και απροσδιόριστων ευκολιών στη βάση της Σούδας είναι μία ακόμη λαθεμένη επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ευρωπαϊκή άμυνα

Οι ΗΠΑ περιορίζουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή μας και ο Πρόεδρος Τραμπ μοιάζει έτοιμος να παραιτηθεί από τον ηγετικό ρόλο που παραδοσιακά έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε στο ΝΑΤΟ πρωταγωνιστεί με την παρουσία της η Τουρκία, η οποία μάλιστα δεν διστάζει να αμφισβητήσει τη στρατηγική της Συμμαχίας σε ζητήματα που έχουν σχέση με την επιβολή οικονομικού εμπάργκο στη Ρωσία, την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, την καταπολέμηση των ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία κ.λπ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αναπτυχθεί η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα, στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στην εγγύηση και φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων της Ε.Ε., τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εμφανίζεται να επιμένει αμερικανικά.

Η μόνη λογική εξήγηση αυτής της επιλογής έχει σχέση με τη λειτουργία των εμπορικών κυκλωμάτων στον χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και τη διασύνδεσή τους με την πολιτική τάξη, αμερικανική και ελληνική.

Νέα μαύρη τρύπα

Με την επιλογή του κ. Τσίπρα ανοίγει μια νέα μαύρη διαχειριστική τρύπα σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά. Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται ακόμα από τις επιλογές του κ. Τσοχατζόπουλου, μετά την κρίση στα Ίμια, οι οποίες κόστισαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, επιτάχυναν την πορεία του ελληνικού Δημοσίου προς την υπερχρέωση και απέδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο κύκλωμα της μίζας που αναπτύχθηκε με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να δώσει προτεραιότητα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, καταφεύγει σε γνωστές από το παρελθόν επιλογές, που θεωρητικά ενισχύουν την εθνική άμυνα, στην πράξη όμως αποδυναμώνουν κι άλλο τη διεθνή θέση της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Η αμερικανική προτίμηση του κ. Τσίπρα εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Βρυξελλών και Ουάσινγκτον περνούν μια ελεγχόμενη κρίση και πρόκειται να αξιολογηθεί αρνητικά απ’ όλους τους Ευρωπαίους παράγοντες που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή επανεκκίνηση σε νέα βάση και επηρεάζουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και το δημόσιο χρέος. Φλυαρώντας ευρωπαϊκά και επιμένοντας αμερικανικά, η κυβέρνηση αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής και τον καιροσκοπισμό των ανώτατων στελεχών της.