Η Ουάσιγκτον μετά τον Τσίπρα - Free Sunday
Η Ουάσιγκτον μετά τον Τσίπρα

Η Ουάσιγκτον μετά τον Τσίπρα

Το κλίμα που είχαν καλλιεργήσει συγκεκριμένοι ομογενείς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις ήδη ψυχρές σχέσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Άγκυρας, προμήνυε πως η Ελλάδα θα έβγαινε από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον με πολλαπλά οφέλη.

Η συνάντηση ουσιαστικά κατέληξε με δηλώσεις στήριξης, την προοπτική αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, την προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων και την (όποια) Αμερικανική στήριξη για το Ελληνικό χρέος. Αρκετοί έσπευσαν να μηδενίσουν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ενώ από την άλλη υπήρχαν και αυτοί που ενέμειναν στην άποψη πως αναβαθμίστηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.

Αρχικά, οι ανταποκριτές και δημοσιογράφοι που έχουν εμπειρία στην κάλυψη επισκέψεων των προηγούμενων Ελλήνων πρωθυπουργών στον Λευκό Οίκο, διαπίστωναν πως ήταν η πιο μεγαλεπήβολη υποδοχή Έλληνα πρωθυπουργού που είδαν ενώ παράλληλα τόνιζαν πως σπανίως δίνεται τέτοια δημοσιότητα σε επίσκεψη αρχηγού κράτους από αμερικανικά και ξένα ΜΜΕ εκτός αν πρόκειται για έναν ηγέτη χώρας του G-20. Η αλήθεια είναι ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε βάση στην εικόνα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ μιας και με αυτό τον τρόπο η Ουάσιγκτον πέτυχε το να δώσει ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα παρόλο που ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ποτέ δημοσίως στην Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς, η προβολή ως κύριο θέμα στα ΜΜΕ της αναβάθμισης των F-16 σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα μόνο αντιδράσεις μπορούσε να προκαλέσει στο ελληνικό ακροατήριο, ενώ την ώρα που οι πιστωτές ζητάνε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες, είναι αναμενόμενο πως οι θεσμοί θα αντιδράσουν βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να δώσει 1,2 δις ευρώ για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Πρέπει να τονισθεί, ότι το λόμπι της ομογένειας έχει αρκεστεί λανθασμένα στο να προωθεί αποκλειστικώς εθνικά ζητήματα (π.χ Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κύπρος, Μακεδονικό). Αυτό που δεν κάνει το λόμπι της ομογένειας τόσα χρόνια, είχε την ευκαιρία να το κάνει ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή την ανάδειξη της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας προς όφελος των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την στήριξη της Ουάσιγκτον στα διμερή ζητήματα με τους γείτονες μας. Το τελευταίο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά μένει να δούμε τους επόμενους μήνες τι σημαίνει επί του πρακτέου για την Ελλάδα η αναβάθμιση της Σούδας και η στήριξη των Η.Π.Α στα ενεργειακά, τις επενδύσεις και το χρέος.

Σχετικά δε με την αναβάθμιση των 85 Ελληνικών F-16 η ουσία βρίσκεται στο ότι θεωρείται αναγκαία μιας και η παραλαβή 100 F-35 μέχρι το 2022 από την Τουρκία θα ανοίξει την ψαλίδα ισχύος στο Αιγαίο. Όσον αφορά την ενδεχόμενη παραγγελία ελληνικών F-35 όχι μόνο είναι εκτός συζήτησης αλλά είναι και προφανές ότι τελείωσαν οι εποχές όπου Έλληνες υπουργοί Άμυνας σε επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον υπέγραφαν μαζικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων με το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Εν κατακλείδι, μπορεί οι όροι «γεωπολιτική» και «γεωστρατηγική» να σαγηνεύουν το ελληνικό ακροατήριο αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι απλά επιβεβαιώθηκαν οι ήδη καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ δεν άλλαξε την στάση της Ουάσιγκτον στο δίπολο Ελλάδας - Τουρκίας. Επιβεβαιώθηκε επίσης πως στην Μέκκα της Διπλωματίας δεν έχει ξεχαστεί η αντιαμερικανική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι υποσχέσεις για προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων θα υλοποιηθούν μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση φανεί διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό θεωρούνται αυτονόητες από τους Αμερικανούς επενδυτές αλλά ταυτόχρονα απαγορευτικές για το εσωτερικό αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.