F-16, μια προμήθεια με προεκτάσεις - Free Sunday
F-16, μια προμήθεια με προεκτάσεις

F-16, μια προμήθεια με προεκτάσεις

Αντιφατικός, όπως πάντα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Την έκπληξη στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε, με μεγάλη του χαρά, ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, δημιουργώντας έτσι «αμερικανικές θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ένα εντυπωσιακό επιχειρηματικό παρελθόν και γι’ αυτό θεωρεί αναγκαίο να προβάλλει τις διαπραγματευτικές του επιτυχίες. Τις θεωρεί προσωπική καταξίωση και επιτυχημένη συνέχεια των επιχειρηματικών deals του παρελθόντος.

Αποκάλυψη στις ΗΠΑ

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Δεν είχε ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη και τη Βουλή για την επικείμενη δέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων με νέα δανεικά, εφόσον το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους αγορές.

Η έλλειψη διαφάνειας σε αυτά τα ζητήματα δημιουργεί ηθικό και πολιτικό ζήτημα, γιατί ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία ήταν τα δεκάδες δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν σε εξοπλιστικά προγράμματα, με υπογραφή Τσοχατζόπουλου, μετά την κρίση στα Ίμια. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πλέον δημόσια την κυβέρνηση Τσίπρα, ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία υπέρ των εξοπλισμών χωρίς σοβαρό οικονομικό έλεγχο, ανάλογη με εκείνη που διατυπώνουν σήμερα ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος και το ελεγχόμενο από αυτόν κύκλωμα.

Μόνο τα 3 δισ. ευρώ να είχαμε που έδωσε σαν προμήθεια η κυβέρνηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου για την «κατεπείγουσα» αγορά τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων νέου τύπου, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε σήμερα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας χωρίς σκληρά μέτρα, όπως είναι ο ισοπεδωτικός ΕΝΦΙΑ, η μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ετήσιο εισόδημα που έχει προγραμματιστεί για το 2020. Περιττό να πούμε ότι τα υποβρύχια που πληρώσαμε προκαταβολικά πριν από 16 χρόνια είναι σήμερα ακόμη στη φάση των δοκιμών και της αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων. Άλλωστε και η αναβάθμιση των F-16, για την οποία δηλώνουν ότι βιάζονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, είναι σε βάθος δεκαετίας…

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εκτέθηκε και γιατί είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι η επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγούσε στην υπογραφή μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Τελικά ακούστηκαν μόνο καλά λόγια από αυτούς που εξασφάλισαν μέσω του φορολογούμενου λαού θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ!

Θα πρέπει να αντιληφθούν στο Μαξίμου ότι η οικονομική διπλωματία έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και να μην την μπερδεύουν σκόπιμα με την επικοινωνία. Είναι τέτοια η «επιτυχία» της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης ώστε, ώσπου να πάει στην Ουάσινγκτον και να γυρίσει ο πρωθυπουργός, πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο της ιστορικής βιομηχανίας Pitsos, η οποία ελέγχεται εδώ και καιρό από ξένα κεφάλαια, με απώλεια 250 θέσεων εργασίας. Όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν μάθει να φλυαρούν υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης και υπέρ μιας επενδυτικής πολιτικής η οποία θα εξασφαλίζει καλά αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά κινούνται πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε δύσκολη θέση

Η σπουδή με την οποία προωθούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος το συμβόλαιο ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των F-16 υπονομεύει την ίδια την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης.

Υποτίθεται ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η έξοδος από το μνημόνιο –όχι βέβαια από τα μνημονιακά μέτρα, που συνεχίζονται το 2019 και το 2020– τον Αύγουστο του 2018 και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την επίσκεψη Τσίπρα-Καμμένου στην Ουάσινγκτον δημιουργείται η εντύπωση σε πολλούς Ευρωπαίους ότι η κυβέρνηση «έχει τα λεφτά» και πως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να επιδοτήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί νέες οφειλές, αυτή τη φορά προς τις ΗΠΑ.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε με πολλά επιπλέον δισ. ευρώ τη συμφωνία για τα F-16. Μετά την απομάκρυνση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τα κριτήρια αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι πιο ελαστικά, όπως ίσως νομίζουν όσοι συνήθιζαν να τον καταγγέλλουν στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα πιο αυστηρά.

Οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, διεκδικούν με αξιώσεις το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία και θα μας χρεώσουν, εάν επιτύχουν τον στόχο τους, τον πρόσθετο δανεισμό για τα F-16. Πιο σκληρές θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να έχει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε στην Ολλανδία από τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα, όπως και η κυβέρνηση συνασπισμού που πιθανότατα θα σχηματιστεί στην Αυστρία με συμμετοχή της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς. Επομένως οι ελιγμοί του κ. Τσίπρα με τα F-16 μας εκθέτουν σε τεράστιους οικονομικούς κινδύνους σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον γίνεται, για μία ακόμη φορά, πιο δύσκολο για την Ελλάδα.

Κατά την άποψή μου, οι εξελίξεις πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά. Πρώτα η μετατροπή της εύθραυστης ανάκαμψης της οικονομίας σε σταθερή ανάπτυξη και η έξοδος από το μνημόνιο και κυρίως τα μνημονιακά μέτρα. Παράλληλα, η προώθηση μιας όσο το δυνατόν πιο τολμηρής αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, με ένα δυναμικό τμήμα της νεολαίας να φεύγει στο εξωτερικό και πάρα πολλούς 45άρηδες και 55άρηδες να είναι καταδικασμένοι στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιθώριο.

Στον βαθμό που θα απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις θα αποκτούμε και τη δυνατότητα για τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η υπεροχή που κατοχύρωσε η Τουρκία έναντι της Ελλάδας την τελευταία εικοσαετία είναι πρώτα απ’ όλα οικονομική, εφόσον το τουρκικό ΑΕΠ είναι τέσσερις έως πέντε φορές το ελληνικό, και μετά κοινωνική-δημογραφική, εφόσον η Τουρκία έχει έναν κατά κανόνα νεανικό πληθυσμό που πλησιάζει τα 80 εκατομμύρια κι εμείς είμαστε έτοιμοι να πέσουμε από το όριο των 10 εκατομμύριων με ολοένα αυξανόμενη μέση ηλικία.

Άλλωστε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα εκτυλίσσονται σε βάθος χρόνου – ακόμη και αυτό το οποίο προώθησαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ θα πάρει μία δεκαετία. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε μια ανατροπή προτεραιοτήτων η οποία μπορεί να μας εκθέσει σε τεράστιους οικονομικούς κινδύνους χωρίς να μας λύσει οποιοδήποτε αμυντικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί με αποσπασματικό και αντιφατικό τρόπο και παίρνει συχνά πρωτοβουλίες οι οποίες υπονομεύουν τη διακηρυγμένη στρατηγική της. Πρώτα η οικονομία, μετά η κοινωνία και στη συνέχεια οι εξοπλισμοί και όλα τα άλλα. Αυτή είναι η σωστή ιεράρχηση, η οποία ανατράπηκε χωρίς προειδοποίηση και χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία από την επίσκεψη Τσίπρα-Καμμένου στις ΗΠΑ.