Γιατί –κάποιοι– άντρες ενοχλούνται με τον δημόσιο θηλασμό ακόμα; - Free Sunday
Γιατί –κάποιοι– άντρες ενοχλούνται με τον δημόσιο θηλασμό ακόμα;

Γιατί –κάποιοι– άντρες ενοχλούνται με τον δημόσιο θηλασμό ακόμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός το 2012. Η ελπίδα ακόμα ερχόταν και τα μίντια παρακολουθούσαν στενά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα. Όταν εκείνη βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσει την παιδική παράσταση «Λιλιπούπολη», δεν δίστασε να θηλάσει μέσα στην αίθουσα το παιδί της, όταν εκείνο διαμαρτυρήθηκε. Κάποιοι θεώρησαν πως ήταν η σωστή στιγμή να ανοίξουν τα κινητά τους και να απαθανατίσουν το γεγονός. Ευτυχώς, οι δημοσιογράφοι δεν αξιολόγησαν τη στιγμή άξια αναπαραγωγής και οι φωτογραφίες παρέμειναν στα αρχεία. Ωστόσο, ο δημόσιος θηλασμός παραμένει ένα ζήτημα που μπερδεύει την ελληνική κοινωνία και αγχώνει –κάποιους– άντρες.

Πριν από δύο εβδομάδες ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής σχολίασε πως βρίσκει «ενοχλητική ως αντιαισθητική την επιλογή αρκετών κυριών να θηλάζουν τα παιδιά τους όπου τους αρέσει – στον δρόμο, στο καφέ, στο εστιατόριο», προσθέτοντας ότι βρίσκει «γελοίο» το θέαμα του ομαδικού θηλασμού.

Η αντίδραση πολλών ακροατών ήταν έντονη και εκδηλώθηκε, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, με βροχή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, κατηγορώντας τον για σεξισμό. Ο ίδιος μετέφερε τη «συζήτηση» με σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Σήμερα είπα στον Best ότι βρίσκω γελοίο το θέαμα του ομαδικού θηλασμού. Και επίσης πρόσθεσα ότι βρίσκω ενοχλητική ως αντιαισθητική την επιλογή αρκετών κυριών να θηλάζουν τα παιδιά τους όπου τους αρέσει – στον δρόμο, στο καφέ, στο εστιατόριο. Εκτός των άλλων, ίσως δεν είναι και το καλύτερο για το παιδί. Εννοείται ότι κατηγορήθηκα ως σεξιστής, ως άνθρωπος που προτιμά να βλέπει ένα παιδί να πεινάει παρά μια γυναίκα να θηλάζει, ως κομπλεξικός που δεν σέβεται τη μητρότητα. Ασφαλώς αρκετά ήταν και τα μηνύματα τρυφερών αγοριών του τύπου “αν θα σε ενοχλούσε η γυναίκα μου την ώρα που θηλάζει το παιδί μας, θα σου έσπαγα τα μούτρα”. Τόσα χρόνια στο ραδιόφωνο αυτό δεν το έχω ξαναζήσει. Ακροατές να «απειλούν» ότι δεν θα ξανακούσουν Best, τρεις-τέσσερις κυρίες τηλεφώνησαν ουρλιάζοντας και πάει λέγοντας. Υπήρχε βέβαια και ένα, σχεδόν αντίστοιχο σε όγκο, γκρουπ ανθρώπων που συμφωνούσαν ή, τέλος πάντων, δεν τους πείραζε. Και μένα μου έμεινε η απορία: είναι τόσο σημαντικό θέμα ο θηλασμός, ώστε δεν μπορείς να πεις ότι βρίσκεις γελοίο τον ακτιβισμό; Είναι τόσο ιερό, που δεν μπορείς να πεις ότι δεν σου αρέσει, ως εικόνα, μια κυρία να θηλάζει στο διπλανό τραπέζι του εστιατορίου ή του καφέ;».

Ακόμα και για μια γυναίκα που δεν είναι μητέρα –και σίγουρα για πολλούς άντρες– η απάντηση είναι αυτονόητη. Η μητέρα ενός βρέφους που τρέφεται αποκλειστικά από μητρικό γάλα δεν είναι εξόριστη. Δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα για να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και η κίνηση να θηλάσει το μωρό της ενώ εκείνο το έχει ανάγκη είναι τόσο κανονική όσο η αναπνοή μας. Το να σηκωθεί από τη θέση της, όμως, αναζητώντας ένα «απόμερο σημείο», μια τουαλέτα αμφιβόλου υγιεινής, κουβαλώντας μαζί της μωρομάντιλα, πετσέτες και καρέκλες, είναι τόσο μη κανονική όσο το να επιμένεις να κάθεσαι στη θέση σου στο λεωφορείο ενώ ένας παππούς στέκεται όρθιος. Τίποτα κανονικό επίσης δεν έχει η διαδικασία να «αποταμιεύει» μητρικό γάλα προκειμένου όταν βγει έξω να ταΐσει με το μπιμπερό το μωρό της, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως το θήλαστρο είναι κονσόλα του Xbox.

Πριν από μία εβδομάδα χιλιάδες μητέρες με τα μωράκια τους βρέθηκαν στο Ζάππειο και στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας για 8η συνεχή χρονιά. Αυτές οι γυναίκες δεν είναι γραφικές κυριούλες που έχουν χρόνο για χάσιμο αλλά ενεργοί πολίτες που διεκδικούν ακτιβιστικά τον φυσικό τρόπο διατροφής από την αγορά σκευασμάτων και φυσικά πολεμούν τα ταμπού που αφορούν τον δημόσιο θηλασμό.

Σε μια κοινωνία που έχει συνηθίσει το γυναικείο στήθος πληθωρικό ή άγουρο να χρησιμοποιείται για να διαφημίσει, να προκαλέσει, να πουλήσει ή να σκανδαλίσει, φαίνεται πως ακόμα και η εικόνα της μητέρας που θηλάζει εξετάζεται με όρους σεξουαλικής ευπρέπειας.

Στην φωτογραφία η ηθοποιός Αγγελική Δαλιάνη που στηρίζει τον δημόσιο θηλασμό με μια σειρά φωτογραφιών στον λογαριασμό της στο Instagram.