Ένας χρόνος χωρίς την Άννα - Free Sunday
Ένας χρόνος χωρίς την Άννα

Ένας χρόνος χωρίς την Άννα

Πέρασε ένας χρόνος απ’ όταν «έφυγε» η μεγάλη μου αδελφή, η Άννα. Το διάστημα που μεσολάβησε έκανε την απώλεια μεγαλύτερη, γιατί βυθισμένοι στην καθημερινότητά μας δυσκολευόμαστε πολλές φορές να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουμε, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και να κάνουμε τον τελικό απολογισμό μετά το γεγονός.

Η Άννα ήταν όμορφη, έξυπνη, καλλιεργημένη, ευαίσθητη, αποτελεσματική, δυναμική. Με μια τόσο ισχυρή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα δεν ήταν πάντα εύκολο να συνεννοηθώ, παρά την αδελφική αγάπη που μας ένωνε και τον αμοιβαίο θαυμασμό που υπήρχε.

Πιστεύω ότι η σχέση μας καθορίστηκε το 1955, όταν χάσαμε ξαφνικά τον πατέρα μας. Εγώ ήμουν 3 ετών και δεν είχα τη δυνατότητα να καταλάβω τις διαστάσεις της απώλειας, ενώ εκείνη πλησίαζε τα 8 και άρχισε γρήγορα να αντιμετωπίζει τα διλήμματα. Τι θα γίνει με την οικογένεια, πώς θα αποφύγουμε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε μια δύσκολη περίοδο, θα αντέξει την πίεση η μητέρα μας. Το τελευταίο ήταν για την Άννα και το συνεχές άγχος της μέχρι το τέλος… Ο σύνδεσμος που είχε με τη μητέρα μας ήταν μεγάλος.

IMG 0483

 Γιώργος και Άννα με τη μητέρα τους Σοφία και τον πατέρα τους που «έφυγε» ξαφνικά και νωρίς.

IMG 0468

Η Άννα με τον Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, πατέρα της Χριστίνας, την ημέρα του γάμου τους.

IMG 0475

Άννα, Γιώργος, Σοφία, Χριστίνα στην εκπαίδευση στο Ναυτικό.

Πάντα έδινε προτεραιότητα στην υποχρέωση και συχνά ανησυχούσε με τις πολυτέλειες που επέτρεπα στον εαυτό μου –στο θέμα της διάρκειας των σπουδών στο εξωτερικό– και τους κινδύνους που αναλάμβανα με πολιτικές επιλογές ή αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

Πολύ καλή μαθήτρια στο Κολλέγιο Θηλέων στον… αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού, έβγαλε με άριστα τη σχολή διερμηνέων της Γενεύης, με ανυπέρβλητα αγγλικά και γαλλικά. Άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη διερμηνέας, χωρίς να ενταχθεί στους μηχανισμούς των διεθνών οργανισμών, στα 22 της και συνέχισε για 45 χρόνια, κερδίζοντας την αναγνώριση των συναδέλφων της σε ένα απαιτητικό επάγγελμα.

IMG 0482

Την Άννα εμπιστευόταν για τις επαγγελματικές ικανότητες στη διερμηνεία και την εχεμύθειά της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Συνεργάστηκε, στα πλαίσια του επαγγέλματός της, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και άλλους κορυφαίους και σημαντικούς και θεωρώ απόδειξη της επαγγελματικής της αρτιότητας ότι στο επίπεδο που κινήθηκε είχε ακούσει τα πάντα και δεν είπε ποτέ τίποτα σ’ εμένα ή οποιονδήποτε άλλο.

IMG 0486

Η Άννα με τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν και τη σύζυγό του, την περίοδο που η Γαλλία στήριξε αποφασιστικά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

IMG 0487

Η Άννα σε πλήρη επαγγελματική δράση μεταξύ των Προέδρων της Ελλάδας Κωνσταντίνου Τσάτσου και της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

IMG 0485

Παρασημοφόρηση της Άννας στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα για τον ρόλο της στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας.

Στο Αθήνα 2004 είχε υπεύθυνη θέση και ήταν υπερήφανη για τη συμβολή της στην εικόνα της Ελλάδας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη διερμηνεία, παρά μόνο όταν την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της λόγω της ασθένειας. Χαιρόταν τα γεύματα μαζί μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και δεν μου επέτρεψε να σκεφτώ ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, παρά το γεγονός ότι ήξερε ότι «έφευγε».

Αντιμετώπισε την τελική και φοβερά επώδυνη φάση της ασθένειας με γενναιότητα και αξιοπρέπεια και μοιράστηκε την αγωνία της κατ’ αρχάς μόνο με την κόρη της Χριστίνα και στη συνέχεια με τον δεύτερο σύζυγό της Πάνο Δράκο.

Ήταν τόσο δυναμική και γεμάτη ζωή ώστε παλιοί και καλοί της φίλοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς, με πήραν τηλέφωνο για να μάθουν εάν πράγματι συνέβη το αδιανόητο και να εκφράσουν στη συνέχεια τα συλλυπητήριά τους.

Παρακολουθώντας την τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα ότι είχε μια απεριόριστη αγάπη για την κόρη της Χριστίνα και μια μεγάλη ανησυχία για τη μητέρα μας Σοφία, που, όπως πολλοί θυμούνται, ήταν οι καλύτερες φίλες. Η μητέρα μας συνεχίζει στα 92 της μια ήρεμη πορεία. Η Χριστίνα, πάντα ενδιαφέρουσα και με αναζητήσεις, συνεχίζει με σίγουρο βηματισμό το ταξίδι της ζωής, όπως ακριβώς ήθελε η μητέρα της.