Επικίνδυνη διάλυση σε κρίσιμους τομείς - Free Sunday
Επικίνδυνη διάλυση σε κρίσιμους τομείς

Επικίνδυνη διάλυση σε κρίσιμους τομείς

Από το ανύπαρκτο οικονομικό success story στην καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Οι πλημμύρες στη Δυτική Αττική ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την κυβερνητική προχειρότητα. Η κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα ανθρώπινα θύματα και τις μεγάλες υλικές καταστροφές. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, η περιφερειάρχης κ. Δούρου και άλλα ανώτατα στελέχη του μηχανισμού εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά καλοί στα λόγια αλλά απαράδεκτα ελλιπείς σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκούν.

Ανύπαρκτες οι δημόσιες επενδύσεις

Η κυβέρνηση Τσίπρα ακολούθησε το κακό παράδειγμα προηγούμενων κυβερνήσεων και συνέχισε τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θεώρησε ότι είναι καλύτερο να διαχειριστεί τους πόρους του Δημοσίου για να χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανάπτυξη του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ και την καλοπέραση των στελεχών του παρά να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση της βασικής υποδομής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην προσπάθειά του να επιτύχει το λεγόμενο υπερπλεόνασμα και να κάνει μικροπολιτικούς ελιγμούς ενόψει πολιτικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι βασικοί συνεργάτες του μείωσαν τις δημόσιες επενδύσεις περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό.

Τεράστιες ευθύνες έχει και η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, η οποία είχε κάνει σημαία της τα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές με πολλά προβλήματα, όπως η Μάνδρα, όταν διεκδικούσε την εκλογική νίκη στην Περιφέρεια Αττικής. Στη συνέχεια περιορίστηκε σε κάποιες μελέτες και τώρα υποτίθεται στην αναζήτηση των υπευθύνων, ενώ είναι φανερό ότι είναι ένας από αυτούς.

Η προσπάθεια ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να αποδώσουν τις συνέπειες των πλημμυρών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη ελάχιστους πείθει, γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εχθρική προς το περιβάλλον. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και υπό την πίεση των αρνητικών για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει κάνει τα πάντα για να επιβραβεύσει τις πρακτικές που συνηθίζει να καταγγέλλει. Με αλλεπάλληλα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από τη Βουλή διευκολύνεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ολοένα μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Νομιμοποιείται επίσης η καταπάτηση από ιδιώτες εκτάσεων του Δημοσίου, ακόμη και δασικών. Επομένως η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί κίνητρα για συμπεριφορές που οδηγούν στην οικιστική υποβάθμιση και στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτά που συνέβησαν στη Δυτική Αττική αποτελούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και με απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών τη συνέχεια της κυβερνητικής προχειρότητας και ιδιοτέλειας που οδήγησαν στη σημαντική θαλάσσια ρύπανση ύστερα από τη βύθιση του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε το μεγάλης κλίμακας λαθρεμπόριο πετρελαίου, δεν φρόντισε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, δεν επέβαλε νηογνώμονες με διεθνή αξιοπιστία για την αξιολόγηση των μικρών πετρελαιοφόρων, δεν πήρε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν διάφοροι «θεωρητικοί» του χάους, οι οποίοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η ρύπανση που προκάλεσε είχαν σχέση με την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και όχι με τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμόδιων διοικητικών παραγόντων και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Στην πορεία προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στο οικολογικό κίνημα και αξιοποίησε προς όφελός του την ευαισθησία ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια τακτοποίησε σε διάφορες θέσεις αρκετούς εκπροσώπους των οικολόγων και ακολούθησε πολιτική που δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Γενική υποβάθμιση

Είναι τόσο χαμηλή η ποιότητα του κυβερνητικού έργου ώστε παρατηρείται ταυτόχρονη υποβάθμιση σε διάφορους τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και να συγκεντρώνει ταυτόχρονα την κριτική διαφόρων ξένων παραγόντων και οργανισμών που θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος δεν συμπεριφέρεται σωστά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παρατηρείται υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Δεν φτάνει που η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα φορτίο που θα έπρεπε κανονικά να μοιράζεται με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ επιβαρύνεται σε δημοσιονομικό επίπεδο, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στις ΜΚΟ, αλλά οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν την παραμονή τους σε… ελληνικά Γκουαντάναμο. Πρόκειται για τον απόλυτο διασυρμό της κυβέρνησης, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είδαμε νέα φαινόμενα κυβερνητικής και διοικητικής παρακμής, με εισαγόμενους αντιεξουσιαστές να προσπαθούν να επιβάλουν τον έλεγχό τους στο κτίριο του Πολυτεχνείου και εκπροσώπους των λεγόμενων συλλογικοτήτων να καταφέρνουν στη συνέχεια να πάρουν αυτοί τον έλεγχο. Είχαμε δηλαδή την αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών που ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις και τη μετατροπή του λεγόμενου περιθωρίου σε ένα είδος κατεστημένου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και των συμβόλων.

Περίεργα οικονομικά

Κατά την άποψή μου, η υποβάθμιση που προκαλεί η κυβέρνηση Τσίπρα σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου είναι σημαντικότερη από την αποτυχία της στον οικονομικό τομέα. Η πολιτική αλλαγή και ο σχηματισμός, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνησης με βασική δύναμη τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη μπορούν να οδηγήσουν στη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, όμως η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μιας καλώς εννοούμενης πειθαρχίας για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι μια πολύ πιο σύνθετη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, παρατηρείται ένα ακόμη κυβερνητικό παράδοξο, με τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου να υστερούν κατά 2,5 δισ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έναντι του στόχου που περιέχεται στον κρατικό προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες να υστερούν κατά 3 δισ. ευρώ. Με τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνονται σε κατώτερα επίπεδα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί, ενισχύεται η εντύπωση ότι η ισοπεδωτική φορολογική πολιτική που ακολουθείται δεν μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των καθαρών φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και πως δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς βασικές λειτουργίες του κράτους, από την παιδεία και την υγεία μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα υποδομής. Αντί να φροντίσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, πανηγυρίζει για τη διαμόρφωση ενός στατιστικού υπερπλεονάσματος, το οποίο με τον τρόπο που επιτυγχάνεται δημιουργεί ένα σωρό οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η ανακοίνωση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» που θα δοθεί στη βάση του υποτιθέμενου υπερπλεονάσματος ελάχιστους εντυπωσίασε στα πλαίσια της γενικής υποβάθμισης που συντελείται με ευθύνη της κυβέρνησης με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία.