Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με εκρηκτικές αντιφάσεις - Free Sunday
Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με εκρηκτικές αντιφάσεις

Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με εκρηκτικές αντιφάσεις

Η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Οι εκρηκτικές αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη ριζοσπαστική Αριστερά έρχονται στο προσκήνιο με έναν τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτη αρνητική πολιτική δυναμική.

Στροφή 180 μοιρών

Για να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκαναν μία ακόμη στροφή 180 μοιρών. Εγκατέλειψαν με χαρακτηριστική άνεση υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές που πρόβαλλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι η πώληση σημαντικού ποσοστού του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας που ορίζει τους κανόνες για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα και η έναρξη μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη και πρώτης κατοικίας, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η κυβερνητική ηγεσία θεωρεί ότι με αυτού του είδους τις στροφές 180 μοιρών κερδίζει πολιτικό χρόνο. Φαίνεται όμως ότι η υπομονή ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά τις αντιδράσεις.

Η λεηλασία της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την άνοδό του στην εξουσία και στη λεηλασία των ψηφοφόρων της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.

Με τις θέσεις που υποστήριξε, γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να μετατραπούν σε κυβερνητική πολιτική, κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των θέσεων και του προγράμματος άλλων δυνάμεων της Αριστεράς. Σήμερα, οι αντιφάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα και ενεργοποιούν όσους λεηλατήθηκαν ή καπελώθηκαν εκλογικά και πολιτικά από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Παρατηρείται το ξέσπασμα ενός αριστερού εμφυλίου με βασικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν πρωταγωνιστούν το ΚΚΕ, η πρώην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που απομονώθηκε μετά την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής το 2015, διάφοροι παράγοντες του χώρου, όπως ο κ. Βαρουφάκης, και διάφορες… συλλογικότητες, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στον κυβερνητικό προγραμματισμό και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για μια συνεχή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα, με πρωτοβουλία του πολιτικού χώρου μέσα από τον οποίο αναδείχθηκαν.

Ούτε νέοι ούτε καθαροί

Για να ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του πολιτικά νέου και μιας αντίληψης για άσκηση της πολιτικής σε συνθήκες διαφάνειας και χωρίς ιδιοτέλεια.

Η δεσπόζουσα θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό παραγόντων που προέρχονται από τη χειρότερη πτέρυγα της παλαιάς ΝΔ και τη χειρότερη πτέρυγα του παλαιού ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την επιχειρηματολογία για εκπροσώπηση του πολιτικά νέου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση, τόσο επικρατούν τα κατώτερα πολιτικά ένστικτα σε παράγοντες σαν τον κ. Καμμένο ή τον κ. Σπίρτζη, με αποτέλεσμα να καταλήγει σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει το πολιτικά νέο αλλά έχει ενσωματώσει τα χειρότερα στοιχεία του πολιτικού παρελθόντος.

Τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά σκάνδαλα, από την προσπάθεια πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία μέχρι την προώθηση των συμφερόντων της παλαιάς και της νέας διαπλοκής, καταρρίπτουν, στην αντίληψη των περισσότερων πολιτών, την επιχειρηματολογία για έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι υπέρ μιας κυβέρνησης που είναι υπέρ της διαφάνειας και τα στελέχη της λειτουργούν με ανιδιοτέλεια.

Έλλειψη ευαισθησίας

Στο ξεκίνημα της κυβερνητικής του πορείας ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι χειρίζεται θέματα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος με κοινωνική ευαισθησία.

Η καταστροφή στη Δυτική Αττική, η οποία κόστισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ανέδειξε μια εικόνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικά πολιτικής αναισθησίας και όχι ευαισθησίας.

Πρώτον, ξεχάστηκαν πολύ εύκολα οι προεκλογικές υποσχέσεις για έγκαιρη κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Δεύτερον, στην προσπάθεια να εμφανιστεί το λεγόμενο υπερπλεόνασμα και να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης με τη μορφή χριστουγεννιάτικου επιδόματος, μειώθηκαν κι άλλο οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να μη χρηματοδοτηθούν αναγκαία έργα. Τρίτον, μετά την καταστροφή, ο κ. Τσίπρας, η κ. Δούρου και οι συνεργάτες τους αρνήθηκαν να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη και απέδωσαν τα λάθη και τις παραλείψεις τους στο κακό παρελθόν, στη γραφειοκρατία, στην κλιματική αλλαγή, στη στοχοποίησή τους από τα ΜΜΕ κ.λπ. Οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειξαν ότι αποδίδουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και στην κυβέρνηση σε εντυπωσιακά ποσοστά, της τάξης του 75%-80%, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθυστέρηση στην οικονομία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τη διαρκή σκλήρυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της προβάλλοντας το επιχείρημα ότι βγάζει επιτέλους τη χώρα από το πρόγραμμα-μνημόνιο και βάζει τέλος στα σχετικά μέτρα.

Οι περισσότεροι πολίτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδό μας από το δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο για να μας εγκλωβίσει σε ένα σκληρότερο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, το οποίο θα διαρκέσει επισήμως μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ενώ θα υπάρξει συνέχεια με μνημονιακού τύπου μέτρα το 2019, 2020.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο σταθερής ανάπτυξης, έχει απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και εμφανίζει το καλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα από το 2000. Σε αυτές τις συνθήκες οι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη οικονομική καθημερινότητα δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει την Ελλάδα από το πρόγραμμα-μνημόνιο, αντίθετα εκτιμούν –με εντυπωσιακά ποσοστά, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης– ότι έχει προετοιμάσει ένα δύσκολο οικονομικό μέλλον.

Ρεκόρ ανισότητας

Στην προσπάθεια της κυβερνητικής ηγεσίας να πείσει ότι τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα είναι… για το καλό της κοινωνίας απαντά με τον καλύτερο τρόπο η ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Ιδρύματος Bertelsmann για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ε.Ε. των «28».

Η Ελλάδα αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα πρωταθλήτρια στις κοινωνικές ανισότητες στην Ε.Ε. των «28» και το 2017. Έχει ένα απαράδεκτο παρελθόν σε ζητήματα κοινωνικής ανισότητας, το οποίο συνεχίζει με τον δικό της τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα. Την τελευταία τριετία παρατηρήθηκε επιδείνωση των δεικτών που έχουν σχέση με τη φτώχεια των εργαζομένων, τις στερήσεις βασικών υλικών αγαθών που υφίσταται ο πληθυσμός και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Μπορεί η κυβερνητική ηγεσία να καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζει συμβάλλει στη διεύρυνσή τους.

Κεντροαριστερές μπλόφες

Με το πέρασμα του χρόνου αποκαλύπτονται και οι κεντροαριστερές πολιτικές μπλόφες στις οποίες επιδίδονται ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Στην Ε.Ε. εμφανίζονται με μια κόσμια επιχειρηματολογία και έχουν στόχο να προσχωρήσουν στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα όμως επιμένουν σε μια διχαστική επιχειρηματολογία και συνθηματολογία που έχει ως βασικό στόχο τη δαιμονοποίηση της ΝΔ και της ηγεσίας της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Τσίπρας υποκρίνεται ότι θέλει τη συνεννόηση με την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης προσέγγισης των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, ενώ έχει σφιχταγκαλιάσει σε πολιτικό επίπεδο τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και κινείται σε επίπεδο επικοινωνίας και επιχειρηματολογίας με έναν τρόπο που παραπέμπει σε έναν επιθετικό λαϊκισμό με στοιχεία ριζοσπαστικής Αριστεράς και άκρας Δεξιάς.

Είναι πολύ δύσκολο να περάσουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πολιτικό ναρκοπέδιο που δημιουργούν οι πολλές και εκρηκτικές αντιφάσεις τους.