Η εκλογή μουφτή είναι πλέον συζήτηση άνευ αντικειμένου - Free Sunday
Η εκλογή μουφτή είναι πλέον συζήτηση άνευ αντικειμένου
Ο πρόεδρος Ερντογάν με τους δύο μη αναγνωρισμένους απο το ελληνικό κράτος μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Η εκλογή μουφτή είναι πλέον συζήτηση άνευ αντικειμένου

 

 

Η συζήτηση που άνοιξε ο Υπουργός Παιδείας ως αρμόδιος υπουργός και επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, περί της αλλαγής του τρόπου εκλογής των μουφτήδων στην Θράκη, είναι η φωτογραφία της περίφημης ρήσης Μιτεράν για την πολιτική ως διαχείριση των συμβολισμών.

Η διαχείριση των συμβολισμών από την κυβέρνηση Τσίπρα απεδείχθη μία πρωτοφανής αποτυχία.

Διότι η συζήτηση για την εκλογή είναι μία συζήτηση άνευ πολιτικού περιεχομένου από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση, με την οποία γίνεται προαιρετική η δικαιοδοσία του μουφτή με βάση τη σαρία.

Μέχρι στιγμής, σειρά πράξεων οικογενειακού -κυρίως, αλλά όχι μόνο- δικαίου, εκδικαζόταν υποχρεωτικά από τους μουφτήδες διότι σε αυτούς ανήκε η δικαιοδοσία.

Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι για το σύνολο της μειονότητας η κρίση του μουφτή παρήγαγε έννομα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα έπρεπε να τα αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος.

Αναγνωρίζοντας μόνο τους μουφτήδες, που αυτό διόριζε, το ελληνικό κράτος είχε εξασφαλίσει την πολιτική ακύρωση των μουφτήδων, που είχαν εκλεγεί με διαδικασίες στα τζαμιά.

Η μετατροπή της κρίσης του μουφτή σε προαιρετική σημαίνει ουσιαστικά ότι η μειονότητα, που ήταν εξαρτημένη από την δικαιϊκή του κρίση δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να προσφεύγει σε αυτόν. Θα μπορεί να ρυθμίζει τα ζητήματά της, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες στα δικαστήρια. Ήταν αδιανόητη για ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα, η διατήρηση της σαρίας ως δίκαιο. Άλλωστε στην Τουρκία δεν ισχύει αυτό.

Όμως με αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή χωρίς αυτήν την αρμοδιότητα, οι διορισμένοι από το ελληνικό κράτος μουφτήδες χάνουν το ποίμνιο τους.

Ο χωρισμός Εκκλησίας -Κράτους στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης είναι πλέον γεγονός. Από εκεί και πέρα η εκλογή είχε δευτερεύουσα σημασία. Η συζήτηση για αυτήν είναι άνευ αντικείμενου από τη στιγμή που η μάχη στα τζαμιά έχει χαθεί εδώ και χρόνια. Στην υποδοχή Ερντογάν δεν ήταν οι αναγνωρισμένοι μουφτήδες.

Η αναφορά του κ. Γαβρόγλου στην αναζήτηση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του μουφτή πρέπει να ειδωθεί ως μία ύστατη προσπάθεια να περισώσει αυτό το οποίο ανέτρεψε η αναγνώριση της σαρίας ως προαιρετικής. Είναι δύσκολο να έχει αποτελέσματα χωρίς το εργαλείο της Σαρίας.

Απλώς το άνοιγμα της συζήτησης αμέσως μετά την επίσημη τοποθέτηση του ζητήματος από τον κ. Ερντογάν αποδεικνύει την παντελή αδυναμία της κυβέρνησης στη διαχείριση των συμβολισμών.

Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσουν εκεί που δεν υπήρχε πλέον λόγος να παίξει. Τον συμβολισμό που ήθελε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη του, τον κέρδισε με την δήλωση Τσίπρα για άνοιγμα της συζήτησης.

Αλλά μένει να απαντηθεί γιατί ο Ερντογάν έδωσε τη μάχη των μουφτήδων αφού ήξερε ότι την με τη ρύθμιση Γαβρόγλου την έχει ήδη κερδίσει. Διότι δεν μπορεί να μην το ήξερε...