Ο Άγγλος δικαστής και… οι Έλληνες νταβατζήδες - Free Sunday
Ο Άγγλος δικαστής και… οι Έλληνες νταβατζήδες

Ο Άγγλος δικαστής και… οι Έλληνες νταβατζήδες

Η σκηνή πριν από αρκετά χρόνια σε αγγλικό δικαστήριο που δίκαζε τροχαίες παραβάσεις.

Στο εδώλιο ένας νέος ευπαρουσίαστος, που φαινόταν βιαστικός του τύπου «άντε πείτε την ποινή να πληρώσω και να φύγω». Η κατηγορία: οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή.

Ο δικαστής τον ρωτά αν αποδέχεται την κατηγορία. Ο κατηγορούμενος απαντά ότι την αποδέχεται.

Ο δικαστής τον ρωτά στη συνέχεια για την οικονομική του κατάσταση και αυτός απαντά ότι έχει σημαντικά εισοδήματα. 

«Άρα», λέει ο δικαστής, «ένα πρόστιμο, έστω και υψηλό, δεν νομίζω ότι θα σας θίξει ιδιαίτερα». «Ασφαλώς» απαντά με αυτοπεποίθηση ο κατηγορούμενος.

«Έχετε αντιληφθεί», συνεχίζει ο δικαστής, «ότι οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή θα μπορούσατε να προκαλέσετε ενδεχομένως κάποιο πολύ σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, ατύχημα;».

Σιωπή από τον κατηγορούμενο.

«Επειδή, όπως παραδεχτήκατε», λέει ο δικαστής, «μια χρηματική ποινή δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο για σας, θα σας επιβάλω ποινή φυλάκισης 30 ημερών την οποία δεν μπορείτε να εξαγοράσετε και θα την εκτίσετε αμέσως. Με άλλα λόγια, θα πάτε φυλακή, κύριε κατηγορούμενε».

Σκέφτηκα τότε «να η αντίληψη της δικαιοσύνης στο μυαλό ενός φιλελεύθερου Άγγλου δικαστή».

Θυμήθηκα αυτό το περιστατικό με αφορμή την κατάπτυστη διαδικασία «δημοπρασίας» των τηλεοπτικών αδειών της κυβέρνησης Τσίπρα. Μοναδικό κριτήριο: το ποσό της εξ-αγοράς. Η «αριστερή αντίληψη της δικαιοσύνης».
Για την κυβέρνηση Τσίπρα-Παππά και το ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτη φορά Αριστεράς», οι μέχρι τώρα καναλάρχες και επιχειρηματίες ανήκουν στην κατηγορία των «νταβατζήδων που πρέπει να πληρώσουν». Άλλωστε, μετά το τέλος της «δημοπρασίας», αυτή η φράση ήταν και η ιαχή θριάμβου του Παππά και της Γεροβασίλη. «Τους τα πήραμε»!

Έτσι, ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό για τη λειτουργία της δημοκρατίας, το αγαθό της ενημέρωσης και της διακίνησης των πληροφοριών στον δημόσιο χώρο, γίνεται αντικείμενο πλειστηριασμού με τους, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «νταβατζήδες» και «διαπλεκόμενους». Οι οποίοι, αν είναι τέτοιοι όπως τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς βάζουν τα χρήματα που προέρχονται από το «νταβατζιλίκι». Και τα οποία, φυσικά, μέσω της «δημοπρασίας» Παππά, καθαγιάζονται.

Το επιπλέον αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός σκληρού ολιγοπωλίου στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας ενημέρωσης και, φυσικά, η γιγάντωση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων από αυτό.

Όμορφος, ηθικός αριστερός κόσμος!

Το άρθρο έχει αναρτηθεί στο προσωπικό προφίλ του Γιώργου Φλωρίδη στο Facebook.