Τζάστιν Γκάτλιν: Η εξιλέωση - Free Sunday
Τζάστιν Γκάτλιν: Η εξιλέωση

Τζάστιν Γκάτλιν: Η εξιλέωση

Δεν είναι συχνές οι αποδοκιμασίες στα γήπεδα του στίβου. Μακριά από την ποδοσφαιρική φιλοσοφία το κοινό του κλασσικού αθλητισμού χειροκροτεί ακόμα και τον τελευταίο εξωραΐζοντας τον αμερικανικό κυνισμό «ο πρώτος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος τίποτα».

Το απόγευμα της 26ης Αυγούστου 2004 ήταν εξαίρεση. Στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας οι έλληνες φίλαθλοι αποδοκίμαζαν τόσο έντονα τους αθλητές του τελικού των 200μ. των Ολυμπιακών Αγώνων που η κούρσα καθυστέρησε να ξεκινήσει. Ο θρύλος των κουλουάρ Φράνκι Φρέντερικς ικέτευε τον κόσμο να σταματήσει, ενώ οι συναθλητές του ήταν σαστισμένοι. Η επανάληψη «Κεντέρης-Κεντέρης» ήταν κάτι παραπάνω από σύνθημα . Δίκαιο, άδικο δεν έχει σημασία - η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο Κώστας Κεντέρης είχε αποκλειστεί λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς συμπλήρωνε δεύτερο Non show σε έλεγχο ντόπινγκ. Η καριέρα του εκείνη την εβδομάδα τελείωσε με τη ρετσινιά του ντομπαρισμένου να τον συνοδεύει για πάντα, αν και ουδέποτε δείγμα του ανιχνεύτηκε θετικό.

Αντίθετα σε εκείνον τον τελικό των 200μ. του 2004 οι δύο από τους τρεις πρώτους νικητές στα επόμενα χρόνια θα πιάνονταν και θα τιμωρούνταν ως ντομπαρισμένοι. Ο πρώτος, Σον Κρόφορντ και ο τρίτος, Τζάστιν Γκάτλιν.

Θυμηθείτε εδώ την κούρσα που κανένας Έλληνας δεν θυμάται:

Ο Γκάτλιν στην Αθήνα δεν ήταν «αθώος». Το 2001 του επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός από τους διεθνείς αγώνες, καθώς βρέθηκε θετικός για αμφεταμίνες. Άσκησε έφεση εξαιτίας ιατρικής συνταγής που του είχε χορηγηθεί… όταν ήταν παιδί καθώς είχε διαγνωστεί με σύνδρομο υπερκινητικότητας.

Πάντα υπάρχει μια ευφάνταστη ιστορία όταν το δείγμα βρίσκεται θετικό.

Την δεύτερη φορά θα αποδειχτεί ακόμα πιο ευρηματικός. Η υπεράσπιση του δεν αφορά… πορτοκαλάδες αλλά τον μασέρ του. Στις 29 Ιουλίου του 2006 γνωστοποιήθηκε στον Τζάστιν Γκάτλιν από την USADA ότι είχε βρεθεί θετικός στην τεστοστερόνη. Προπονητής του Γκάτλιν τότε είναι ο Τρέβορ Γκράχαμ -οκτώ αθλητές που προπόνησε έχουν βρεθεί θετικοί ή έχουν αποκλειστεί από αγώνες εξαιτίας χορήγησης αναβολικών ουσιών. Ο Γκράχαμ έδωσε συνέντευξη, στην οποία δεν ήταν παρών ο Τζάστιν, και κατηγόρησε το μασέρ του αμερικανού σπρίντερ ότι του είχε χορηγήσει αλοιφή με τεστοστερόνη χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος. Ο μασέρ αρνήθηκε τις καταγγελίες και η αστεία υπεράσπιση κατέρρευσε άμεσα. Ένα χρόνο αργότερα ο Γκάτλιν αποδέχεται την ποινή του αποκλεισμού για 8 χρόνια από τους στίβους, αποφεύγοντας ισόβιο αποκλεισμό, προσφέροντας σε αντάλλαγμα τη συνεργασία του με τις υπηρεσίες για τη πάταξη των αναβολικών. Έτσι, λόγω καλής διαγωγής αλλά όχι έντιμου πρότερου βίου, η ποινή του μειώθηκε στα τέσσερα χρόνια. Πέρασε αυτό το διάστημα δίνοντας διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια ενάντια στις αναβολικές ουσίες. Ταυτόχρονα γυμναζόταν με αμερικανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τους Τάμπα Μπέι Μπουκανίαρς και τους Τενεσί Τιτάνς, προσπαθώντας να ξεκινήσει νέα καριέρα στο ποδόσφαιρο. Δεν τα κατάφερε.

Τα κουλουάρ ήταν ξανά δικά του τον Αύγουστο του 2010. Ξεκίνησε με συμμετοχές σε ευρωπαϊκά μίτινγκ. Σε κάθε του εμφάνιση τον συνόδευαν ψίθυροι και αποδοκιμασίες. Νευρίαζε, απαντούσε, τελικά συνήθισε. Δοκίμασε την τύχη του στα αμερικανικά τράιαλς για να βρεθεί έτσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, το 2011. Αποκλείστηκε στις ημιτελικές κούρσες. Δεν είχε σημασία. Το αμερικανικό εθνόσημο στο στήθος τού άνοιξε την πόρτα για τα «καλά» γραν πρι, όπως το Diamond League της Ντόχα, το 2012. Εκεί με επίδοση 9,87, νικώντας τον Ασάφα Πάουελ ο αθλητικός κόσμος κατάλαβε πόσο επίμονος είναι ο Τζάστιν Γκάτλιν.

Αδιαφορώντας για δημοσιεύματα, τις αποδοκιμασίες του κόσμου αλλά και την κριτική των συναθλητών του (ο δισκοβόλος Ρόμπερτ Χάρτινγκ αρνήθηκε να είναι συνυποψήφιος με τον Γκάτλιν για αθλητής της χρονιάς και η Πόλα Ράντκλιφ, η ρεκορντγούμαν του Μαραθωνίου, τα έβαλε με την ΝΙΚΕ για το γεγονός πως στηρίζει έναν "drug cheat") είναι παρών σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Και στα 100μ. και στα 200μ. Λονδίνο (2012), Μόσχα (2013), Πεκίνο (2015), Ρίο (2016). Και δεν είναι εκεί για να συμπληρώνεται η οκτάδα. Είναι εκεί για να παίρνει μετάλλια. Όλα, όμως, ασημένια, τα χρυσά ήταν κατοχυρωμένα στον Γιουσέιν Μπολτ. Ωστόσο ο Γκάτλιν βρίσκεται πάντα εκεί επίμονα να αμφισβητεί τον Τζαμαϊκανό σταρ.

Δείτε το video που δακρύζει στη συνέντευξη του μετά τον τερματισμό των 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα 35 του, στο Λονδίνο κατάφερε το αδιανόητο – να γίνει και πάλι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 100μ. Τερμάτισε πρώτος αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Μπολτ στην τελευταία κούρσα της καριέρας του και στην δεύτερη το νέο αστέρι του στίβου, τον γρηγορότερο άνθρωπο φέτος στον πλανήτη, τον 21 ετών αμερικανό Κρίστιαν Κόλμαν. Το κοινό και πάλι δεν χάρηκε αναγκάζοντας τον να βάλει το δάχτυλο στο στόμα του ζητώντας να σταματήσουν οι αποδοκιμασίες. Έπρεπε να σωπάσουν. Είχε νικήσει. Καθαρά. Σε ένδειξη σεβασμού του μεγαλύτερου αθλητή των σπριντ προσκυνάει μπροστά του για να σωριαστεί στο ταρτάν ξεσπώντας σε κλάματα. Ο γύρος του θριάμβου μπορεί να περιμένει.

Ο Τζάστιν Γκάτλιν αυτή τη δεκαετία που βρίσκεται στους στίβους εκπροσωπεί το σκοτάδι του κλασσικού αθλητισμού. Η ζωή του δεν είναι μια ιστορία θάρρους. Είναι μια ιστορία εξιλέωσης, ενός ανθρώπου που δεν έπαψε να τρέχει όχι για τα μετάλλια αλλά για συγχώρεση και αποδοχή.

Δείτε τον εδώ να ξεσπά σε κλάματα αμέσως μετά τον τερματισμό.

Δείτε εδώ την κούρσα: