Ανατροπή - έπος της ΑΕΚ, στο +5 από Ολυμπιακό - Free Sunday
Ανατροπή - έπος της ΑΕΚ, στο +5 από Ολυμπιακό

Ανατροπή - έπος της ΑΕΚ, στο +5 από Ολυμπιακό

Μπορεί να είναι νωρίς στη σεζόν αλλά το ντέρμπι του ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, καθώς μπορούσε να διαμορφώσει δεδομένα. Η πρωτοπόρος ΑΕΚ έψαχνε αυτοεπιβεβαίωση κόντρα στον μόνιμο πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από σερί τριών κακών αποτελεσμάτων και ήθελε να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό του ελληνικού πρωταθλήματος.

Εκείνη που τα κατάφερε ήταν η ΑΕΚ και μάλιστα με επική ανατροπή σε ένα καταπληκτικό ντέρμπι, επιστρέφοντας από το 0-2 στο 3-2 μέσα σε ένα ημίχρονο και πλέον βρίσκεται στην κορυφή με +5 από τον Ολυμπιακό αλλά και δύο βαθμούς μπροστά από ΠΑΟΚ και Πανιώνιο. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή, καθώς όπως όλα δείχνουν αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Μπέσνικ Χάσι στον πάγκο του. Ένας προπονητής που πιέστηκε πολύ και δεν κατάφερε να το διαχειριστεί, όπως δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά και το 2-0 με το οποίο προηγήθηκε η ομάδα του. Το πόσο πιεσμένος αισθανόταν ο Χάσι φάνηκε και στην αποβολή του στο δεύτερο ημίχρονο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να ζητάει με το παιχνίδι της και να παίρνει την πρωτοβουλία, πρεσάροντας ψηλά και οργανωμένα και εκμεταλλευόμενη το άσχημο ξεκίνημα του Ολυμπιακού για να δημιουργήσει με ευκολία φάσεις, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν Χριστοδουλόπουλος και Αραούχο. Ο Ολυμπιακός άρχισε να μπαίνει στο κλίμα της αναμέτρησης μετά το 15’, με την τεράστια ευκαιρία που έχασε ο Καρσελά στο 13’ να τον ξυπνάει. Στο 22’ «πάγωσε» το ΟΑΚΑ, χάρη στην έμπνευση του καλύτερου παίκτη του, Οτζίτζα, ο οποίος από εκτέλεση πλάγιου βρήκε τον ανενόχλητο Μάριν μέσα στην περιοχή, ο οποίος είχε ακόμη καλύτερη έμπνευση, πλάσαρε αριστοτεχνικά με μία επαφή τον Ανέστη και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα περνώντας από πάνω του.

 4237527

Η ΑΕΚ έχασε τον ρυθμό της, ο Ολυμπιακός πήρε τα πάνω του και θα μπορούσε να φτάσει και στο 2-0, ωστόσο ο Καρσελά έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, για να ακολουθήσει ένα διάστημα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου όπου ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή αλλά χωρίς κάποια ευκαιρία από τις δύο ομάδες.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός έδειξε να βάζει βάσεις νίκης, καθώς στην πρώτη του επίθεση ο Οτζίτζα έφτασε με την μπάλα μέχρι λίγα μέτρα έξω από την περιοχή πάσαρε στον Εμενίκε, εκείνος κόπηκε αλλά η μπάλα στρώθηκε στον επερχόμενο Οτζίτζα, που με εξαιρετική ταχύτητα σκέψης πλάσαρε απευθείας με το αριστερό, πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό γκολ.

4237810

Δύο υπέροχα γκολ για τον Ολυμπιακό, ωστόσο πλέον ήταν η σειρά της ΑΕΚ. Σε αυτό το σημείο ήρθε η απόφαση του Χάσι που πιθανότατα θα του στοιχίσει και τη θέση του. Αποφάσισε να τραβήξει την ομάδα του πίσω αντί να εκμεταλλευτεί το σοκ της ΑΕΚ από το γκολ από τα αποδυτήρια που δέχτηκε, με συνέπεια να τη βοηθήσει να βρει ρυθμό και να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Απέναντι σε μία ομάδα που ούτε γνωρίζει ούτε είναι στο dna της να αμύνεται μαζικά και επιπλέον δεν έχει και τους κατάλληλους παίκτες (ο Φιγκέιρας είχε μεγάλα προβλήματα στα αριστερά, ο Ελαμπντελαουί απέκτησε με τη σειρά του στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον εξαιρετικό Μάνταλο, στην 18άδα του Ολυμπιακού υπήρχε μόνο ένας σέντερ μπακ, ο Ένχελς), ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα και η ΑΕΚ άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες.

Μπακάκης και Αραούχο έχασαν τις δύο πρώτες, στην τρίτη όμως ο Αραούχο έφτασε χωρίς πρόβλημα μέχρι την περιοχή του Ολυμπιακού, πάσαρε στον αμαρκάριστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος σούταρε, ο Καπίνο δεν έβαλε σωστά το σώμα του και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Με την ΑΕΚ να πιέζει το παιχνίδι διακόπηκε για αρκετά λεπτά, όταν η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων που έριξε η αστυνομία σε συγκρούσεις με οπαδούς της ΑΕΚ έξω από την θύρα των οργανωμένων.

4237984

Όταν η ατμόσφαιρα καθάρισε αποδείχτηκε πως εκείνη που είχε εκμεταλλευτεί την αναπάντεχη διακοπή ήταν η ΑΕΚ, η οποία άρχισε να δημιουργεί την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η ώρα της ισοφάρισης έφτασε στο 80’, μετά από μια απίστευτη εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου αρκετά έξω από την περιοχή, με την μπάλα να παίρνει τέτοια φάλτσα που άφησε άγαλμα τον Καπίνο.

4238261

Όλα έδειχναν πλέον πως η ΑΕΚ μπορούσε να φτάσει στην ανατροπή και το κατάφερε με την συμπλήρωση του 90λεπτου, όταν ο εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο Λιβάια απέφυγε με εντυπωσιακή ντρίμπλα τον αντίπαλό του στα όρια της περιοχής, μπήκε σε αυτή και γύρισε την μπάλα, με τον επερχόμενο Μάνταλο να μπαίνει μαζί της στα δίχτυα, υπό την πίεση του Ένχελς, για το 3-2.

4238269

Στο διάστημα που ακολούθησε αποβλήθηκαν οι Τσόσιτς και Ένχελς που συμμετείχαν σε αψιμαχίες στην περιοχή της ΑΕΚ και η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ έφτασε σε μια τεράστια νίκη-επιβεβαίωση ότι φέτος μπορεί να διεκδικήσει, πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια, τον τίτλο.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Σιμόες (28' Γαλανόπουλος), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (94' Αϊντάρεβιτς), Μάνταλος, Κλωναρίδης (46' Λιβάια), Αραούχο.

Ολυμπιακός: Καπίνο, Φιγκέιρας, Ομάρ, Ενγκελς, Ρομαό (71' Ζντιέλαρ), Ταχτσίδης, Ζιλέ, Οφόε, Μάριν (66' Σεμπά), Καρσελά (82' Πάρντο), Εμενίκε.