«Τεσσάρα» και μπαράζ για την Ελλάδα - Free Sunday
«Τεσσάρα» και μπαράζ για την Ελλάδα

«Τεσσάρα» και μπαράζ για την Ελλάδα

Η Εθνική Ελλάδος έκανε το αυτονόητο, κέρδισε το Γιβραλτάρ με 4-0 στο Καραϊσκάκη και εξασφάλισε την δεύτερη θέση του ομίλου και ταυτόχρονα την παρουσία της στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η κλήρωση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα και η Ελλάδα βρίσκεται στους ανίσχυρους, συνεπώς οι υποψήφιοι αντίπαλοί της είναι η Ελβετία, η Ιταλία, η Κροατία και η Δανία.

Στο Καραϊσκάκη, το πολύ αδύναμο Γιβραλτάρ δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Εθνικής προς την δεύτερη θέση παρ’ ότι οι παίκτες του Σκίμπε δεν εμφανίστηκαν ορεξάτοι στο πρώτο ημίχρονο και διατηρούσαν μια φλύαρη υπεροχή, έχοντας την μπάλα στα πόδια τους αλλά χωρίς να δημιουργούν φάσεις. Παρ’ όλ’ αυτά στο 32’ ο Τοροσίδης πέτυχε το τρίτο του γκολ σε αυτόν τον όμιλο, με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι από πολύ καλή σέντρα του Ζέκα σε οργανωμένη επίθεση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα ανέβασε ταχύτητα και ο Μήτρογλου άρχισε να ζεσταίνεται εν όψει μπαράζ, κάνοντας το 2-0 στο 61’, όταν αξιοποίησε τον πολύ ωραίο συνδυασμό Ζέκα-Φουρτούνη-Μάνταλου και την τελική πάσα του τελευταίου, και το 3-0 δύο λεπτά αργότερα, από νέα ωραία εναλλαγή της μπάλας από Ταχτσίδη-Φορτούνη, ο οποίος βρήκε τον Τοροσίδη, που σέρβιρε στον Μήτρογλου. Το τέταρτο γκολ ήρθε στο 78’, όταν ο Σταφυλίδης πρόλαβε οριακά την μπάλα πριν περάσει την τελική γραμμή και έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα, με τον Γιαννιώτα να σκοράρει με κεφαλιά.

Στις εξέδρες δεν βρέθηκαν περισσότεροι από 13.000 θεατές, ωστόσο περίπου στο 70' κάποιοι εξ αυτών, άρχισαν να παίζουν ξύλο και να πετούν αντικείμενα σε διάφορα σημεία της Θύρας 8, με το υπόλοιπο γήπεδο να αποδοκιμάζει. Αφορμή στάθηκε ένας οπαδός που πήγε στο γήπεδο με φανέλα του Παναθηναϊκού και σε εκείνο το σημείο έγινε αντιληπτός από άλλους, οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ στη συνέχεθα απομακρύνθηκε ημίγυμνος για να σωθεί από τους άνδρες ασφαλείας, ενώ ξύλο έπεσε και σε άλλα σημεία της συγκεκριμένης θύρας. Σε εκείνο το σημείο ακούστηκαν και συνθήματα κατά του Παναθηναϊκού από συγκεκριμένα σημεία της εξέδρας, ενώ από άλλα ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ολυμπιακού. Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει στα μπαράζ ο απολογισμός από τα προκριματικά του Μουντιάλ είναι πολύ θετικός, καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία προερχόμενη από μία καταστροφική περίοδο, την μετά Σάντος εποχή, που ουσιαστικά ήταν και η μετά χρυσής γενιάς του Euro 2004 εποχή, στην οποία η Εθνική Ελλάδος άγγιξε τον πάτο με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της. Η Εθνική χρειάστηκε για μία ακόμα φορά τον Γερμανό της, αυτή τη φορά τον Σκίμπε, προκειμένου να ξαναγίνει ομάδα και να ολοκληρώσει τον όμιλο πάνω από την Βοσνία και πίσω από το εκπληκτικό Βέλγιο, με απολογισμό 19 βαθμούς και μόλις μία ήττα, εντός έδρας από το Βέλγιο, το οποίο υποχρέωσε στη μοναδική απώλεια βαθμών του στον όμιλο.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης (68' Μανιάτης), Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (68' Τζιόλης), Παπαδόπουλος, Ζέκα, Ταχτσίδης, Χριστοδουλόπουλος (74' Γιαννιώτας), Μάνταλος, Φορτούνης, Μήτρογλου.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Άιμπραχιμ, Γκαρσία, Τσιπολίνα, Ολιβέρο, Μπαρνέτ, Μπαρντόν, Γουόκερ, Ερνάντες, Πονς (72' Γκίλινγκ), Κόουμπς (88' Ρουίς), Λόπες (62' Γιόμε).