Νίκησε. Επέστρεψε... - Free Sunday
Νίκησε. Επέστρεψε...

Νίκησε. Επέστρεψε...

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 1-0 και επιστρέφοντας δυναμικά στην μάχη του τίτλου, καθώς πλέον είναι μόλις έναν βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Αύριο, βέβαια, εφόσον το ΑΕΚ – Ατρόμητος έχει νικητή αυτός θα βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας η ΑΕΚ θα συγκατοικεί στην κορυφή με τον ΠΑΟΚ.

Στο Καραϊσκάκη οι δύο ομάδες σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξουδετερώθηκαν και το παιχνίδι δεν απέκτησε ποτέ ρυθμό, ενώ αμφότερες δεν μπορούσαν να μπουν απειλητικά στην περιοχή του αντιπάλου και έτσι όλες οι ευκαιρίες του παιχνιδιού προήλθαν από στημένες φάσεις. Από μία τέτοια προέκυψε και το γκολ του Ολυμπιακού, όταν ο πολύ καλός Φορτούνης εκτέλεσε μακρινό φάουλ στο δεύτερο δοκάρι, ο Οτζίτζα πετάχτηκε και γύρισε παράλληλα την μπάλα, η οποία έσκασε και πήγε προς το απέναντι δοκάρι, όπου ο Ρομαό έπιασε μια αδύναμη κεφαλιά και ο Σαμπράνο αντί να αφήσει την μπάλα να την μπλοκάρει ο Ρέι την έδιωξε, η μπάλα χτύπησε στο γόνατο του Ένγκελς και κατέληξε στα δίχτυα.

Ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει πολύ καλύτερα στην αναμέτρηση, καθώς με γρήγορη εναλλαγή της μπάλας στο κέντρο και σχηματίζοντας τρίγωνα στα αριστερά με Μαουρίτσιο, Βιεϊρίνια και έναν από τους Ελ Καντουρί ή Λέοβατς έβγαινε επικίνδυνα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, χωρίς όμως να απειλήσει ουσιαστικά λόγω κακής τελικής επιλογής. Μετά το 20λεπτο η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε τα μέτρα του ΠΑΟΚ και άρχισε να πρεσάρει οργανωμένα από την περιοχή του ΠΑΟΚ, δυσκολεύοντας πάρα πολύ την πρώτη πάσα του ΠΑΟΚ και κόβοντάς τον στα δύο, εφόσον ο Μαουρίτσιο δεν έπαιρνε πλέον την μπάλα για να κατευθύνει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. 

Με τον Ολυμπιακό να έχει πλέον την κατοχή της μπάλας και μια ελαφρά, χωρίς φάσεις υπεροχή το παιχνίδι παρέμενε ισορροπημένο και η ανάπτυξη των δύο αντιπάλων κατέληγε ως επί το πλείστον σε σέντρες, αναδεικνύοντας σε ήρωες της αναμέτρησης του τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς, με κορυφαίο όλων τους τον Σισέ, ο οποίος είχε καθοριστικές επεμβάσεις στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Οι Ένγκελς-Σισέ και Σαμπράνο-Βαρέλα δεν ήταν μόνο εκείνοι που έκοβαν αλλά και εκείνοι που πρωταγωνίστησαν σε όλες τις ευκαιρίες των δύο ομάδων, εφόσον επρόκειτο για στημένα και είχαν κατέβει στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να τρέχει πολύ και να πρεσάρει ασφυκτικά και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, κερδίζοντας στημένες μπάλες και φτάνοντας τελικά στο γκολ στο 51’, με τον Ένγκελς. Στο επόμενο δεκάλεπτο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το σάστισμα του ΠΑΟΚ για να «καθαρίσει» το παιχνίδι αλλά οι παίκτες του δεν είχαν καλές τελικές επιλογές, οπότε στο τελευταίο ημίωρο παραχώρησε την μπάλα στον ΠΑΟΚ και τον περίμενε. Με την σταθερά του παιχνιδιού να παραμένει, δηλαδή καμία ομάδα να μην μπορεί να μπει σε καθαρή ροή αγώνα στην περιοχή του αντιπάλου, ο ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε την μπάλα, κέρδισε πάρα πολλές στημένες φάσεις, ωστόσο άλλοτε οι Βαρέλα-Σαμπράνο αστοχούσαν για λίγο, άλλοτε έκοβε ο Σισέ και το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μία πολύ σημαντική για την εξέλιξη του πρωταθλήματος νίκη, η οποία σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή του στη μάχη του τίτλου μετά το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων που τον είχε αφήσει πολύ πίσω στη βαθμολογία.

Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ έψαχνε αυτοεπιβεβαίωση για τις φετινές του βλέψεις κατάκτησης του πρωταθλήματος, την οποία δεν πήρε, καθώς η εικόνα του ελάχιστα διέφερε από τις προηγούμενες, ανεπιτυχείς προσπάθειές του μακριά από την ασφάλεια της Τούμπας. Σίγουρα, δε, υπάρχουν και επιλογές του Λουτσέσκου που προβλημάτισαν, όπως η επιμονή στον Πρίγιοβιτς, ο οποίος επανειλημμένα έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καταστάσεις που ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και δημιουργεί διαρκώς φάσεις, και η μη χρησιμοποίηση ούτε ως αλλαγή του φορμαρισμένου Πέλκα. Ο δε Μακ που επελέγη δεν πρόσφερε τίποτα απολύτως, ενώ πολύ λίγα πράγματα πήρε ο προπονητής του ΠΑΟΚ και από τον Ελ Καντουρί.

Από την άλλη πλευρά οι επιλογές του Λεμονή δικαιώθηκαν, τόσο με την απόφασή του να πρεσάρει πολύ ψηλά τον ΠΑΟΚ, που άλλαξε την μέχρι τότε εικόνα του παιχνιδιού, όσο και οι επιλογές παικτών: ο Σισέ μπήκε και ήταν ο καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης, ο Φορτούνης επέστρεψε και κράτησε το κέντρο του Ολυμπιακού σε δύσκολες στιγμές, ενώ ήταν ο μόνος μέσος του Ολυμπιακού που προσπαθούσε να δημιουργήσει καταστάσεις και δεν ήταν επικεντρωμένος μόνο στα ανασταλτικά του καθήκονρα, ο Ανδρούτσος έκανε ένα πολύ μεστό παιχνίδι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Προτό, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Σισέ, Κούτρης, Ρομαό, Οφόε, Φορτούνης (85' Ζντιέλαρ), Πάρντο, Ανδρούτσος (69' Μάριν), Ανσαριφάρντ (89' Τζούρτζεβιτς).

ΠΑΟΚ: Ρέι, Μάτος, Σαμπράνο, Βαρέλα, Λέοβατς (79' Μπίσεσβαρ), Τσίμιροτ, Μαουρίσιο (62' Σάχοφ), Ελ Καντουρί, Μακ (69' Κάμπος), Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς.