Παναθηναϊκός: Σαν πέρσι και… χειρότερα - Free Sunday
Παναθηναϊκός: Σαν πέρσι και… χειρότερα

Παναθηναϊκός: Σαν πέρσι και… χειρότερα

Σε μια πλήρη αντιστροφή της νίκης του την προηγούμενη εβδομάδα επί της Φενέρμπαχτσε, στη Βιτόρια ήταν ο Παναθηναϊκός αυτός που είχε τον έλεγχο του αγώνα αλλά ηττήθηκε στο τελευταίο σουτ. Μία ήττα που πόνεσε τους «πράσινους» πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι συντριβές στη Βαρκελώνη και στη Μόσχα, καθώς αυτή τη φορά κρατούσε τη νίκη στα χέρια του και έδειχνε ότι μπορεί να… ξεμπλέξει από νωρίς με τον βραχνά της εκτός έδρας νίκης.

Αποδεικνύεται όμως ότι ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να ξεπεράσει τις παθογένειες που τον ταλαιπωρούν όποτε φεύγει μακριά από τη θαλπωρή του ΟΑΚΑ. Και προφανώς το φάουλ που έγινε αλλά δεν δόθηκε στον Παππά στην προτελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα.

Όπως και ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πολύ δρόμο μπροστά του προκειμένου να μετατρέψει το φετινό σύνολο παικτών σε ομάδα που αγωνίζεται βάσει των «θέλω» του. Σε μεγάλο βαθμό αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής από τον φετινό Παναθηναϊκό είναι… ο περσινός Παναθηναϊκός και μάλιστα όχι στην τελική, καλή εκδοχή του, όταν είχε ως βάση του την εξαιρετική άμυνα. Την άμυνα που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

Ο φετινός Παναθηναϊκός παραμένει η ομάδα του Καλάθη, όπως και μια ομάδα που στηρίζεται πάρα πολύ στο τρίποντο και, σχεδόν αποκλειστικά, σε πέντε παίκτες που βρίσκονταν και πέρυσι στο ρόστερ της, τους Καλάθη, Παππά, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον. Πέρυσι η αντίστοιχη εξάδα (μέχρι τον τραυματισμό του Γκιστ) ήταν οι Καλάθης, Τζέιμς, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον, Μπουρούσης και στην πορεία προστέθηκαν ο Παππάς και ο Γκάμπριελ. Πέρυσι το plan B ήταν το one man show του Τζέιμς, φέτος του Παππά. Και φυσικά όπως πέρυσι έτσι και φέτος άλλος Παναθηναϊκός εμφανίζεται εντός έδρας και άλλος εκτός έδρας.

Η βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως φέτος το μοναδικό σχήμα που λειτουργεί είναι η ταυτόχρονη παρουσία στο παρκέ της προαναφερθείσας πεντάδας, η προσφορά των υπολοίπων είναι ανύπαρκτη. Εξαιρέσεις αποτελούν ο Λεκαβίτσιους και ο Αντετοκούνμπο, τον οποίο όμως ο Πασκουάλ δεν δείχνει να εμπιστεύεται ιδιαίτερα, ιδίως εκτός έδρας: στη Βιτόρια πάτησε παρκέ για 8 δευτερόλεπτα. Μια αρκετά παράδοξη επιλογή, από τη στιγμή που οποιοσδήποτε άλλος παίκτης εκτός των πέντε μπαίνει στο παρκέ δημιουργείται τεράστια τρύπα στην άμυνα. Αν κάτι κάνει σίγουρα καλά ο Αντετοκούνμπο, είναι πως με τη θέληση, την ενέργεια και την αθλητικότητά του κλείνει τρύπες στην άμυνα.

Ακόμη και η πεντάδα Καλάθης, Παππάς, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον δεν πλησιάζει την περσινή αμυντική αποτελεσματικότητα. Στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα το συγκεκριμένο θέμα μεγεθύνθηκε ακόμη περισσότερο, αφού δεν μπόρεσε να βοηθήσει και ο συνήθως αξιόπιστος Λεκαβίτσιους: σωματικά δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει ούτε απέναντι στον Μπομπουά ούτε απέναντι στον Γκρέιντζερ. Η Μπασκόνια, η χειρότερη επίθεση της διοργάνωσης στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, έβαλε στο πρώτο ημίχρονο 47 πόντους στον Παναθηναϊκό, με 8/11 τρίποντα και τους Σενγκέλια, κυρίως, και Πουαριέ να κάνουν ζημιά μέσα από τη ρακέτα. Αντίστοιχα, στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ο Παναθηναϊκός άρχισε να λειτουργεί καλύτερα, ο Πασκουάλ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος ούτε από την επίθεση της ομάδας του. Το ένα πράγμα που λειτούργησε ήταν οι συνεργασίες Καλάθη-Γκιστ, το άλλο οι πολύ γρήγορες επιθέσεις με μπούκες του Καλάθη και ολοκλήρωση της φάσης μόνος του ή με πάσα σε Παππά, Ρίβερς κοντά στη ρακέτα και το τρίτο οι αυτοσχεδιασμοί Παππά. Όταν αποβλήθηκε ο Γκιστ και ο Μαρτίνεθ είδε και αντιμετώπισε το δεύτερο, το μόνο που απέμενε ήταν ο Παππάς και ο συνήθης ύποπτος, τα τρίποντα.

Ο φετινός Παναθηναϊκός προβλήθηκε ως μια ομάδα που έχασε μεν πολύ ποιοτικές μονάδες, όπως οι Τζέιμς και Μπουρούσης, αλλά που απέκτησε πληθώρα λύσεων και βάθος πάγκου. Αυτή τη στιγμή οι Ντένμον-Λοτζέσκι είναι εντελώς εκτός κλίματος, ο Αντετοκούνμπο αντιμετωπίζεται από τον Πασκουάλ ως παίκτης ειδικών περιστάσεων, ο Όγκαστ έχει πολλά να μάθει για να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο και ο Μήτογλου ακόμα περισσότερα, ο Γκάμπριελ πρέπει να βρει ρυθμό. Συνεπώς ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή όχι μόνο διαθέτει λιγότερη ατομική ποιότητα και εμπειρία από πέρυσι αλλά και ανύπαρκτο βάθος πάγκου.

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα την προσεχή εβδομάδα είναι προφανές πως μπορεί να φέρει αλλαγές στο ρόστερ…