Το ντέρμπι ήταν για σκληρούς και σκληρή ήταν η ΑΕΚ - Free Sunday
Το ντέρμπι ήταν για σκληρούς και σκληρή ήταν η ΑΕΚ

Το ντέρμπι ήταν για σκληρούς και σκληρή ήταν η ΑΕΚ

Σε ένα ντέρμπι για σκληρούς, η ΑΕΚ αποδείχτηκε πιο σκληρή από τον ΠΑΟΚ και επικράτησε με 1-0 στο ΟΑΚΑ, καταφέρνοντας να πατήσει κορυφή, ισοβαθμώντας με τον Ατρόμητο στους 20 βαθμούς.

Μια δίκαιη ανταμοιβή για την ΑΕΚ, που μέσα σε μία εβδομάδα πέρασε με νίκη από τη Νέα Σμύρνη, έφερε ισοπαλία με την Μίλαν και νίκησε τον ΠΑΟΚ παρά την κούραση, τις απουσίες αλλά και την κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ο Αραούχο μόλις στο 8’.

Με το παιχνίδι να είναι δυνατό εκατέρωθεν από το ξεκίνημα, η ουσιαστική έναρξή του δόθηκε στο έβδομο λεπτό, όταν σε μια φάση πάνω στην πλάγια γραμμή ο Αραούχο δέχτηκε διπλό σκληρό μαρκάρισμα και πάνω στον στιγμιαίο εκνευρισμό του γύρισε και χτύπησε στο κεφάλι τον Σαμπράνο. Αμέσως κατάλαβε τι έκανε και ούτε καν διαμαρτυρήθηκε στην κόκκινη κάρτα που του έδειξε ο διαιτητής Αρετόπουλος αμέσως μόλις τέλειωσαν οι διαπληκτισμοί, με τον Σαμπράνο να βλέπει κίτρινη κάρτα για το μαρκάρισμά του.

4278698

Για να ανταπεξέλθει η ομάδα του στα νέα δεδομένα ο Χιμένεθ άλλαξε τη διάταξη των παικτών του, ο Μπακάκης από τρίτος κεντρικός αμυντικός έγινε αριστερό μπακ και ο Λόπες πήρε θέση μπροστά του, με τον Χριστοδουλόπουλο στην απέναντι πλευρά και τους Γιόχανσον, Σιμόες δίδυμο στο κέντρο. Ένα εξαιρετικό δίδυμο, με τον Σιμόες να κάνει τα πάντα και να εξελίσσεται σε κορυφαίο παίκτη της αναμέτρησης.

4279078

Ήταν εμφανές πως οι παίκτες της ΑΕΚ, όπως και η εξέδρα, εκνευρίστηκαν στο αμέσως επόμενο διάστημα αλλά αυτό τους βγήκε σε πείσμα, έβαλαν την μπάλα κάτω και ανέλαβαν τον έλεγχο. Απέναντί τους άλλωστε βρέθηκε ο γνωστός, κακός εκτός έδρας εαυτός του ΠΑΟΚ, ο οποίος σε όλο το 90λεπτο το μόνο που βρήκε απέναντι στην πολύ καλή άμυνα της ΑΕΚ ήταν ένα σουτ του πολύ καλού Βιεϊρίνια που έβγαλε ο Ανέστης στο πρώτο ημίχρονο και μια… σχεδόν ευκαιρία του Πρίγιοβιτς στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Όσο η ΑΕΚ διαπίστωνε ότι δεν έχει και πολλά να φοβηθεί άρχισε να βγαίνει με όλο και περισσότερες αξιώσεις μπροστά και στο 25’, μετά από οργανωμένη επίθεση και φάση διαρκείας η απομάκρυνση της άμυνας του ΠΑΟΚ κατέληξε στον Γκάλο, ο οποίος σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Σάχοβ, άλλαξε εντελώς πορεία και στρώθηκε στον Σιμόες, ο οποίος έδειξε τα αντανακλαστικά του, κινήθηκε άμεσα προς την μπάλα και την γύρισε προς την εστία, με τον Λιβάγια να ανοίγει το σκορ με προβολή.

4278636

Στο 30’ η ΑΕΚ είχε νέα ευκαιρία με τον Γιόχανσον αλλά ο Ρέι απέκρουσε και λίγο αργότερα, στο 35’, η αριθμητική ισορροπία επανήλθε, καθώς ο Σαμπράνο αποβλήθηκε σωστά με δεύτερη κίτρινη για φάουλ στον Λιβάγια στο κέντρο.

4278686

Η αντίδραση του Λουτσέσκου ήταν να περάσει τον Κρέσπο στη θέση του Λέοβατς και να φέρει τον Βιεϊρίνια σε θέση αριστερού μπακ, με τον Πορτογάλο να παραμένει ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, με δεύτερο σε απόδοση τον Πέλκα, που προσπαθούσε με ατομικές ενέργειες να δημιουργήσει καταστάσεις αλλά έμεναν ανολοκλήρωτες.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε αξιοποιώντας την μοναδική… κανονική ευκαιρία του ημιχρόνου και δεν είχε κανένα πρόβλημα να διατηρεί το προβάδισμά της τουλάχιστον μέχρι το 70’, όταν άρχισε να της βγαίνει η κούραση, ιδίως στους Χριστοδουλόπουλο και Λιβάγια οι οποίοι είχαν δώσει πολλές μάχες για να κερδίσουν κατοχές και φάουλ και να δώσουν ανάσες στην άμυνά τους. Ταυτόχρονα, η είσοδος του Τζάλμα είχε δώσει οντότητα στην δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ και η είσοδος του Μπίσεσβαρ τον βοήθησε να κερδίσει μέτρα και να αρχίσει να κλείνει την ΑΕΚ.

Παρ’ όλ’ αυτά ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να μπει στην περιοχή της ΑΕΚ, με τον Λουτσέσκου να δοκιμάζει ως έσχατη λύση την προώθηση του Βαρέλα, ο οποίος έπαιζε πλέον δίπλα ή λίγο πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Μια σέντρα του Ελ Καντουρί στο 86’ από πλάγια θέση αρκετά έξω από την περιοχή με τον Πρίγιοβιτς να μην βάζει όπως θα έπρεπε το πόδι του και την μπάλα να περνάει λίγο άουτ, ήταν το μοναδικό που κατάφερε ο ΠΑΟΚ στο υπόλοιπο του αγώνα.

4279088

O Δικέφαλος του Βορρά τέλειωσε το ματς με 9 παίκτες, αφού στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε και ο Μπίσεσβαρ.

4279009

ΑΕΚ: Ανέστης, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γκάλο, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Λιβάγια (66' Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (74' Γαλανόπουλος), Αραούχο.

ΠΑΟΚ: Ρέι, Μάτος, Βαρέλα, Σαμπράνο, Λέοβατς (42' Κρέσπο), Σάχοβ (46' Κάμπος), Τσίμιροτ, Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί, Πέλκας (69' Μπίσεσβαρ), Πρίγιοβιτς.