Προβληματική άμυνα, κροατικό πάρτι - Free Sunday
Προβληματική άμυνα, κροατικό πάρτι

Προβληματική άμυνα, κροατικό πάρτι

Πραγματοποιώντας το χειρότερο παιχνίδι της την χειρότερη δυνατή στιγμή, η Ελλάδα ηττήθηκε με 4-1 από την Κροατία στον πρώτο αγώνα των μπαράζ, στο Μάξιμιρ, και ουσιαστικά αποχαιρέτησε το όνειρο της συμμετοχής σε τρίτο διαδοχικό Μουντιάλ, το καλοκαίρι στη Ρωσία, με τον επίλογο της προσπάθειας να γράφεται την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, όταν και θα υποδεχτεί τους Κροάτες στον επαναληπτικό.

Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο όλα πήγαν στραβά για την Εθνική. Απόντως του Μανωλά, ο Σκίμπε επέλεξε διάταξη με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, Τζαβέλλα-Παπασταθόπουλο-Παπαδόπουλο και αυτό έδειξε να λειτουργεί στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι Κροάτες είχαν ξεκινήσει δυναμικά ως γηπεδούχοι και πρέσαραν ψηλά και οργανωμένα, με τον Τζαβέλλα να αναγκάζεται να γυρίσει στον Καρνέζη στο 10’, τον Έλληνα τερματοφύλακα να κάνει κάκιστο κοντρόλ και έτσι να αναγκάζεται να κάνει πέναλτι στον Κάλινιτς ο οποίος ακολουθούσε τη φάση και είχε φτάσει στην μπάλα.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μόντριτς και ευστόχησε. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήταν και το σημείο κλειδί της αναμέτρησης, καθώς η σαφώς ποιοτικότερη ομάδα έπαιζε εντός έδρας και είχε ανοίξει νωρίς το σκορ. Κάτι που σήμαινε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να… παίξει με το μυαλό των Κροατών και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Με κινητήριο μοχλό τον Μόντριτς και τους δύο πλάγιους μπακ Βρσάλκο και Στρίνιτς να πλαγιοκοπούν διαρκώς, εκμεταλλευόμενοι και την κακή βραδιά του Σταφυλίδη όπως και το γεγονός πως ο Μανιάτης δεν έχει την ταχύτητα πλέον να παίξει σε θέση δεξιού φουλ μπακ, η Κροατία άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο της και να κυριαρχεί απόλυτα, φτάνοντας στο 2-0 πριν τη συμπλήρωση 20 λεπτών, στο 19’. Ο Στρίνιτς έτρεξε με την μπάλα στα αριστερά και η ελληνική άμυνα απλά παρακολουθούσε τον Κάλινιτς να κάνει την κίνηση στο πρώτο δοκάρι, με τον Στρίνιτς να του γυρνάει την μπάλα και τον Κάλινιτς να έχει όλο τον χώρο και τον χρόνο στη διάθεσή του να σκοράρει βρίσκοντας την μπάλα με το εξωτερικό.

Ο Σκίμπε έσπευσε να αλλάξει τη διάταξη των παικτών του, παίζοντας πλέον με τέσσερις στην άμυνα (Τζαβέλλα-Παπασταθόπουλο-Παπαδόπουλο-Μανιάτη, από τα αριστερά προς τα δεξιά), δίδυμο στο κέντρο τους κατώτερους των περιστάσεων Τζιόλη-Σάμαρη, δεξιά τον καλύτερο της Εθνικής Ζέκα, αριστερά τον Σταφυλίδη και τον Φορτούνη πίσω από τον Μήτρογλου. Η αλλαγή απέδωσε, η Ελλάδα πάτησε πιο σταθερά στο γήπεδο και από την κάθετη του Φορτούνη στον Μήτρογλου δημιούργησε την πρώτη της ευκαιρία, ωστόσο στο γύρισμα του Μήτρογλου δεν υπήρχε παίκτης να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα και στην εξέλιξη της φάσης η πίεση του Ζέκα απέφερε ένα κόρνερ. Η εκτέλεση του Φορτούνη στο δεύτερο δοκάρι ήταν πολύ καλή και ακόμη καλύτερη η κεφαλιά του Παπασταθόπουλου, με την οποία η Ελλάδα μείωσε σε 2-1 στο 30’.

Αμέσως όμως οι Κροάτες ανέβασαν εκ νέου ταχύτητα, δημιούργησαν μια ευκαιρία στο επόμενο λεπτό και μετά από τρία λεπτά σκόραραν, όταν έγινε η μπαλιά, από το κέντρο, στην πλάτη της ελληνικής άμυνας στα δεξιά, ο Βρσάλκο σέντραρε με άνεση και στο δεύτερο δοκάρι πετάχτηκε ο πολύ καλός Πέρισιτς και με εξ επαφής κεφαλιά έκανε το 3-1, σε μια φάση που και πάλι η ελληνική άμυνα απλώς παρακολουθούσε.

Αφού ξεπέρασαν και τον σκόπελο την μείωσης του σκορ οι Κροάτες συνέχισαν να κάνουν ένα πολύ καλό παιχνίδι και να κυριαρχούν, με τον Καρνέζη να αποσοβεί το 4-1 με τρομερή διπλή απόκρουση στο 44’, στα σουτ των Κράμαριτς και Κάλινιτς -αμφότεροι χωρίς να πιέζονται για μία ακόμη φορά. Ο Σκίμπε προσπάθησε να διορθώσει την λάθος επιλογή του Μανιάτη στο ημίχρονο, περνώντας τον Ρέτσο στη θέση του, ωστόσο πλέον οι Κροάτες είχαν πάρει φόρα και η ελληνική ομάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί, οπότε στην πρώτη φάση του δεύτερου ημιχρόνου ήρθε και το 4ο γκολ, όταν ο Ράκιτιτς προσπάθησε να βρει τον Βρσάλκο που και πάλι κινούνταν στην περιοχή, ο Σταφυλίδης προσπάθησε να γυρίσει με το στήθος στον Καρνέζη, ωστόσο ο Βρσάλκο πρόλαβε να παρεμβληθεί και να τσιμπήσει την μπάλα, με τον Κράμαριτς να την σπρώχνει στα δίχτυα για το 4-1.

Η Κροατία κατέβασε ταχύτητα μετά το 60’ και η Ελλάδα προσπάθησε να αντιδράσει, ο Παπασταθόπουλος βρήκε μια κεφαλιά στο 63’ αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει εκ νέου, όπως δεν τα κατάφερε και ο Μήτρογλου στις καθυστερήσεις, όταν την εξαιρετική κεφαλιά του έβγαλε με εξίσου εξαιρετικό τρόπο ο Σούμπασιτς, με συνέπεια οι πιθανότητες που απέμειναν στην Ελλάδα εν όψει της ρεβάνς απέναντι σε μια ομάδα με πολύ ποιοτικότερο κέντρο να είναι περισσότερο θεωρητικές παρά ουσιαστικές.

Κροοατία: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (89' Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς (82' Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (76' Ρέμπιτς).

Ελλάδα: Καρνέζης, Μανιάτης (46' Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης (62' Ταχτσίδης), Ζέκα, Φορτούνης, Σταφυλίδης (71' Μπακασέτας), Μήτρογλου.