Ο Παναθηναϊκός ήθελε... το ΣΕΦ για να κερδίσει εκτός έδρας - Free Sunday
Ο Παναθηναϊκός ήθελε... το ΣΕΦ για να κερδίσει εκτός έδρας

Ο Παναθηναϊκός ήθελε... το ΣΕΦ για να κερδίσει εκτός έδρας

Την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη στο ΣΕΦ, αλλά και τρίτη διαδοχική εκεί, πήρε ο Παναθηναϊκός, νικώντας τον Ολυμπιακό με 70-62 και φτάνοντας σε ρεκόρ 3-3 στην Ευρωλίγκα με την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στη διοργάνωση, ενώ ο Ολυμπιακός έχει πλέον 4-2.

Ήταν μια απολύτως δίκαιη νίκη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήγε το παιχνίδι στον ρυθμό του, εκτέλεσε άψογα το πλάνο του προπονητή του, βρήκε καθοριστικούς παίκτες και λύσεις από πολλούς. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του δείχνει να έχει φτάσει στα όρια των χωρίς Σπανούλη δυνατοτήτων του.

Η στόχευση του Πασκουάλ ήταν να κόψει το παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα, κάτι που αυτή την περίοδο αποτελεί και το βασικό επιθετικό του πλάνο. Δεδομένου ότι ο Μιλουτίνοφ τελείωσε το παιχνίδι με 4 πόντους με 2/7 σουτ και ο Πρίντεζης με 3 με 1/8 σουτ και χωρίς να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη δημιουργία, το πλάνο του Πασκουάλ δούλεψε στην εντέλεια. Επιπλέον, για τον Ολυμπιακό ο Ρόμπερτς, στο πρώτο του ντέρμπι «αιωνίων» ήταν εκτός κλίματος, το ίδιο και ο Τόμπσον, στο πρώτο του ντέρμπι «αιωνίων» με οπαδούς στην εξέδρα. Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μην υπάρχει κίνηση στην επίθεση του Ολυμπιακού και να γίνεται εύκολη λεία για την στοχευμένη και προσηλωμένη άμυνα του Παναθηναϊκού. Μόνο με τον Στρέλνιεκς και τον Παπαπέτρου να κάνουν πράγματα στην επίθεση είναι σαφές πως δεν μπορείς να κερδίσεις έναν Παναθηναϊκό αποφασισμένο και πεισμωμένο να απαντήσει μετά τις δύο επίπονες ήττες, κυρίως αυτή από την Μπασκόνια λόγω του τρόπου που ήρθε, εφόσον ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει κάνει τα απαραίτητα για να αποχωρήσει νικητής από τη Βιτόρια, αλλά και εκείνη από την ΑΕΚ για το Κύπελλο, η οποία μεγάλωσε την εσωστρέφεια και πλήγωσε το γόητρο του Παναθηναϊκού.

Ο Πασκουάλ ξεκίνησε με Αντετοκούνμπο και Λοτζέσκι στην πεντάδα με στόχο τις αλλαγές σε κάθε σκριν, ο Καλάθης σημάδεψε τον Ρόμπερτς στην επίθεση και στη συνέχεια ο Λοτζέσκι έβαλε τα σουτ, με συνέπεια οι «πράσινοι» να ξεκινήσουν με 11-2. Το τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου και η είσοδος των Στρέλνιεκς και Μάντζαρη, που ηρέμησε την ομάδα του, επανέφερε τον Ολυμπιακό, που προηγήθηκε με 17-16 στο τέλος του δεκαλέπτου. Νέο σερί για τον Παναθηναϊκό (25-17) με την έναρξη του 2ου δεκαλέπτου, νέο τάιμ άουτ από τον Σφαιρόπουλο και μείωση της διαφοράς από τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι «πράσινοι» είχαν αρχίσει να βρίσκουν ρυθμό και με τρίποντα από Γκιστ και Σίνγκλετον και στη συνέχεια κάρφωμα του Γκιστ στην τελευταία φάση του ημιχρόνου πήγαν στα αποδυτήρια στο +5, 35-30.

Ο Πασκουάλ, σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, εμπιστεύτηκε ροτέισον 10 παικτών, αφήνοντας εκτός αυτού μόνο τους Ντένμον και Όγκαστ, δηλαδή τους δύο παίκτες με τις μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής. Μια επιλογή που δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς όσοι χρησιμοποιήθηκαν πρόσφεραν ουσιαστικά. Ο Αντετοκούνμπο στα 16’ λεπτά που αγωνίστηκε ήταν αποφασιστικός παράγοντας στην αμυντική μέγγενη των «πράσινων». Ο Βουγιούκας είχε μια πολύ μεστή συμμετοχή στο 2ο ημίχρονο, ιδίως όταν ο Γκιστ συμπλήρωσε τρία φάουλ και αποσύρθηκε, λίγο αφότου είχε φέρει στο +8 τον Παναθηναϊκό με νέο τρίποντο, 38-30. Όταν έκατσε στον πάγκο ο Γκιστ ο Ολυμπιακός έκανε την αντεπίθεσή του, έσφιξε την άμυνά του, ο Στρέλνιεκς έβαλε διαδοχικά τρίποντα και οδήγησε την ομάδα του στη μείωση του σκορ στο 40-38 και αργότερα, στο 27’, στην ισοφάριση σε 44-44 με γκολ-φάουλ.

Ο ουσιαστικός σε αυτό το διάστημα ΜακΛίν έφερε τον Ολυμπιακό στο +3 για πρώτη φορά, 47-44 ένα λεπτό πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Σε αυτό το καθοριστικό σημείο ο Παναθηναϊκός απάντησε δυναμικά, με ένα τρομερό φόλοου κάρφωμα του Γκάμπριελ και ένα τρίποντο με ταμπλό του Ρίβερς από την κορυφή, για να βρεθεί και πάλι μπροστά στο σκορ, 49-47 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Ρίβερς συνέχισε να ευστοχεί από μέση απόσταση, ο Γκάμπριελ ευστόχησε και σε τρίποντο και μάλιστα σε μια επίθεση που φάνηκε χαμένη και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +7, 56-49.

Ο Λεκαβίτσιους είχε αφήσει στον πάγκο τον Καλάθη με την απόδοσή του από τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου και αυτό συνέχισε να κάνει και στο ξεκίνημα του 4ου, καθώς πέτυχε ακροβατικά καλάθια, τρίποντο και σε συνδυασμό με το ποιοτικό παιχνίδι του Βουγιούκα -που έβαλε δύο βολές και έδωσε με τη μία ασίστ στον Λοτζέσκι για το τρίποντο του 61-54- αι την ενέργεια του Αντετοκούνμπο έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 66-54, το οποίο επιτεύχθηκε με πέντε σερί πόντους του Λιθουανού, την ώρα που ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει σκορ απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Κάπου εκεί τελείωσε ουσιαστικά και το παιχνίδι, καθώς επέστρεψε και ο Καλάθης δίπλα στον Λεκαβίτσιους οπότε ήταν πολύ δύσκολο η πίεση του Ολυμπιακού να του αποφέρει κερδισμένες μπάλες, οπότε ο Παναθηναϊκός έφτασε με άνεση στο τελικό 70-62.

Η ομάδα του Πασκουάλ πήρε πολλά από πολλούς την κατάλληλη στιγμή και είχε ως πλέον καθοριστικό παίκτη εκείνον που ελάχιστοι περίμεναν, τον εξαιρετικό Λεκαβίτσιους. Με το ΣΕΦ να έχει γεμίσει και τον κόσμο να περιμένει τη νίκη, στο φινάλε δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες για την ομάδα, ενώ από τους οπαδούς ακούστηκε το όνομα του Μίλαν Τόμιτς. Όχι και η καλύτερη περίοδος για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο του Ολυμπιακού…

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-35, 47-49, 62-70.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜακΛίν 10, Παπαπέτρου 11 (2), Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοφ 4, Στρέλνιεκς 18 (3/5 δίπ., 3/5 τρίπ., 3/3 β.), Πρίντεζης 3, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 9 (1), Ρόμπερτς 3, Τόμπσον.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 5 (1), Ρίβερς 12 (2), Παππάς 2, Γκιστ 15 (2/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 β.), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 14 (5/8 δίπ., 1/2 τρίπ., 1/1 β.), Γκάμπριελ 5 (1), Λοτζέσκι 9 (1), Καλάθης 6, Αντετοκούνμπο.