Πώς να χάσει με τέτοιον Καλάθη ο Παναθηναϊκός... - Free Sunday
Πώς να χάσει με τέτοιον Καλάθη ο Παναθηναϊκός...

Πώς να χάσει με τέτοιον Καλάθη ο Παναθηναϊκός...

Με τον Καλάθη να πραγματοποιεί μία από τις πληρέστερες εμφανίσεις Έλληνα παίκτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός πέρασε με 82-81 από την Κωνσταντινούπολη επί της Αναντολού Εφές και έφτασε το ρεκόρ του στο 5-3.

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού πέτυχε προσωπικό ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα με 29 (7/13 δίπ., 3/4 τρίπ., 6/8 β.), είχε 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 1 κλέψιμο και μόλις 2 λάθη.

Το σημαντικότερο ήταν πως φέτος ο Παναθηναϊκός… ξέμπλεξε γρήγορα με την εκτός έδρας νίκη επί σημαντικού αντιπάλου, καθώς αυτή στο ΣΕΦ λόγω των ειδικών συνθηκών ενός ντέρμπι «αιωνίων» δεν προσμετράται στις εκτός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα που τόσο ταλαιπώρησαν τον Παναθηναϊκό πέρυσι και γενικά τελευταία χρόνια. Ακόμη περισσότερο, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μία τριάδα πολύ σημαντικών νικών -Φενέρ εντός, Ολυμπιακό εκτός, Εφές εκτός- κερδίζοντας παίκτες και δικαιούται να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση για την φετινή πορεία του.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο τρόπος που ήρθε η νίκη: άλλο να κερδίζεις ένα παιχνίδι που ελέγχεις και άλλο να κερδίζεις ένα παιχνίδι που ήλεγχες, έχασες τον έλεγχο αλλά επανήλθες εντυπωσιακά.

Η ομάδα του Πασκουάλ ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, ήλεγχε τον ρυθμό χάρη στη… ρομποτική εμφάνιση Καλάθη και προηγούνταν στο σκορ. Ωστόσο στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου η Εφές με ηγέτη τον ΜακΚάλουμ βρήκε επαφή με το καλάθι την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε κακές επιθετικές επιλογές και όχι μόνο πέρασε μπροστά αλλά βρέθηκε στο +7, 69-62 στο 33’ με σερί 10-0. Ο Παναθηναϊκός, όμως, με τον Σίνγκλετον (είχε τέσσερα φάουλ) να επιστρέφει και τον Καλάθη να αναλαμβάνει εκ νέου δράση αντέδρασε.

Αρχικά με ένα καθοριστικό τρίποντο του Παππά, τους μοναδικούς του πόντους στην αναμέτρηση, που έκανε το 69-65 και «ξεμπούκωσε» τον Παναθηναϊκό. Η άμυνα βγήκε και στη συνέχεια ο Βουγιούκας, που και πάλι είχε ένα πολύ μεστό παιχνίδι, έκανε το φόλοου για το 69-67. Τέσσερις σερί πόντοι από τον Καλάθι, οι δύο… ποστάροντας τον ΜακΚάλουμ, και 73-71 για την Εφές, με τον Παππά να κλέβει την μπάλα από τον Άνταμς και τη φάση να εξελίσσεται… τετράποντο του Καλάθη, ο οποίος ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές από το αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε και στην επίθεση έβαλε τρίποντο, με τον Παναθηναϊκό να περνάει εκ νέου μπροστά με 75-73. Οι Τούρκοι δεν το έβαλαν κάτω, ο Ρίβερς με παλικαρίσιο σουτ ισοφάρισε σε 79-79, η άμυνα βγήκε και στο τέλος της επίθεσης ο Καλάθης ευστόχησε και πάλι σε τρίποντο για το 82-79, «σκοτώνοντας» την Εφές στα 48’’ πριν το τέλος. Αστόχησε στο 82-81 ωστόσο στην τελευταία επίθεση της Εφές ο ΜακΚάλουμ θέλησε να το πάρει πάνω του, καθυστέρησε, η άμυνα του Παναθηναϊκού τον περίμενε και έκλεισε πάνω του, με αποτέλεσμα να δεχτεί την τάπα από τον Γκιστ και το παιχνίδι να τελειώσει.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός στην επίθεση και κάκιστος στην άμυνα, ιδίως στο 2ο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να προηγηθεί μόλις με τέσσερις πόντους στο ημίχρονο, 48-44. Αντίθετα, στο 3ο δεκάλεπτο κατέβασε ταχύτητα, έπαιξε πολύ καλή άμυνα και με τον Καλάθη να μοιράζει ασίστ έβαλε τις βάσεις για την νίκη του.

Τα δεκάλεπτα: 21-28, 44-48, 60-62, 81-82

Αναντολού Εφές:  Λίντο 4, ΜακΚόλουμ 16, Μπαλμπάι 2, Μότουμ 21 (3), Άνταμς 5, Στίματς 15, Μούριτς, Ντάνστον 12, Σιμόν 6 (2).

Παναθηναϊκός Superfoods:  Σίνγκλετον 11 (1), Ρίβερς 5 (1), Παππάς 3 (1), Ντένμον 2, Γκιστ 11, Βουγιούκας 9, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 2, Λοτζέσκι 4, Καλάθης 29 (3), Αντετοκούνμπο 6.