Ήττα… κατόρθωμα για τον Παναθηναϊκό - Free Sunday
Ήττα… κατόρθωμα για τον Παναθηναϊκό

Ήττα… κατόρθωμα για τον Παναθηναϊκό

Μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να έχει σε απόσταση δύο νικών τις Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και να πιάσει τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία έχασε ο Παναθηναϊκός, που… κατόρθωσε να ηττηθεί στη Βαλένθια με 67-63.

Η Βαλένθια κατάφερε να σπάσει απέναντι στον Παναθηναϊκό το σερί των 10 διαδοχικών ηττών και όχι τυχαία, καθώς στο τρίτο παιχνίδι της απουσίας του Καλάθη η απουσία του κόστισε και με το παραπάνω. Ο Λεκαβίτσιους ήταν εκτός κλίματος και μονίμως μπερδευόταν και μπέρδευε, ο Ντένμον είχε το μυαλό του μόνο στο σουτ -έβαλε αρκετά αλλά στο τέλος οι επιλογές του κόστισαν-, ο Παππάς είχε την πιο μεστή παρουσία από τους τρεις αλλά τραυματίστηκε και έμεινε εκτός στο τελευταίο δίλεπτο. 

Επιπλέον, ο Γκιστ φορτώθηκε νωρίς με δύο φάουλ και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, στερώντας από τον Παναθηναϊκό και τη δεύτερη σταθερά του μετά τον Καλάθη. Στον αντίποδα, ο Σίνγκλετον (9π., 13 ριμπ., 5 κλεψ., 4 κοψ., 6 λ.)… έπαιξε και για τον Γκιστ, ενώ σταθερά καλός σε όλο το διάστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Λοτζέσκι (17 π. με 3/4 δίπ., 3/4 τρίπ., 2/2 β.).

Παρ’ ότι ήταν συνολικά κακός ο Παναθηναϊκός, όπως και η Βαλένθια, θα μπορούσε να αποχωρήσει νικητής, ωστόσο στα προηγούμενα προστέθηκε και η έλλειψη συγκέντρωσης. Αυτή που επέτρεψε στην Βαλένθια να επιστρέψει τρεις φορές μέσα σε δίλεπτα και τρίλεπτα από διαφορές δέκα πόντων που έχτιζε με επιθετικά ξεσπάσματα ο Παναθηναϊκός, δίνοντάς της αυτοπεποίθηση εν όψει της τελικής ευθείας.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά χάρη στον Σίνγκλετον, που στο πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης είχε 3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 μπλοκ και 2 κλεψίματα, ωστόσο η είσοδος του Γκριν έφερε πόντους για τη Βαλένθια, με τους «πράσινους» να προηγούνται με 17-12 στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει πρόβλημα στη δημιουργία και να κάνει πολλά λάθη, ενώ με τους Λοτζέσκι και Ντένμον να αναλαμβάνουν το σκοράρισμα και από την άλλη πλευρά ο Πλάις να οδηγεί τη Βαλένθια στο 32-32 του ημιχρόνου. Η Βαλένθια ξεκίνησε καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο, ωστόσο με Γκιστ και τρίποντα από Λοτζέσκι, Ντένμον, Σίνγκλετον ο Παναθηναϊκός έτρεξε 10-0 σερί και προηγήθηκε 46-36 στο 27’, για να ακολουθήσει μπλακ άουτ και το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρωθεί με 48-48.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, το απόψε αυτοσχεδιάζουμε και ο Βουγιούκας (που όμως στην άμυνα επέτρεψε στον Ντούμπλιεβιτς να βρει ρυθμό) κράτησαν τον Παναθηναϊκό επιθετικά. Ο Παναθηναϊκός σπαταλούσε διαρκώς επιθέσεις για να βρει η Βαλένθια δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Ντόορνεκαμπ (το πρώτο μετά από λανθασμένη απόφαση των διαιτητών που έδωσε την μπάλα στη Βαλένθια μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Σίνγκλετον) και να μπει σε θέση οδηγού. Ο Ντούμπλιεβιτς έκανε το 65-63 με 34’’ να απομένουν, ο Ντένμον πήρε ένα πολύ βιαστικό τρίποντο -και μάλιστα μετά από τάιμ άουτ του Πασκουάλ- στην επόμενη επίθεση αλλά ο Ρίβερς πίεσε πολύ στο κατέβασμα της μπάλας, έκλεψε από τον Αμπάλδε αλλά αστόχησε υπό πίεση στο λέι απ και μέχρι να βγει η μπάλα από το πόδι του Σίνγκλετον στη διεκδίκηση του ριμπάουντ απέμεναν πλέον μόλις 3’’. Ο Γκριν ευστόχησε στις βολές για το +4 (67-63) και ο Παναθηναϊκός σπατάλησε την ευκαιρία του για μια σημαντική εκτός έδρας νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 32-32, 48-48, 67-63.

Βαλένθια: Τόμας, Αμπάλντε 4, Βαν Ρόσομ 4, Ρούντεζ 2, Ντούμπλιεβιτς 11 (1), Μαρτίνεθ 4, Πλάις 13, Γκριν 21 (4), Ντόορνεκαμπ 8 (2).

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 9 (2), Ρίβερς 7 (1), Παππάς 3 (1), Ντένμον 10 (2), Γκιστ 3, Βουγιούκας 8, Λεκαβίτσιους 4, Γκάμπριελ, Όγκαστ 2, Λοτζέσκι 17 (3) Αντετοκούνμπο.