Τέσσερις καλύτεροι και ένας χειρότερος του αναμενομένου - Free Sunday
Τέσσερις καλύτεροι και ένας χειρότερος του αναμενομένου

Τέσσερις καλύτεροι και ένας χειρότερος του αναμενομένου

Κανείς δεν αποκλείστηκε από τον πρώτο αγώνα, όπως και κανείς δεν προκρίθηκε από τον πρώτο αγώνα, εφόσον ο απολογισμός ήταν τρεις ισοπαλίες, μία νίκη με 1-0 και μία ήττα με 1-0. 

Αποτελέσματα διαφορετικής βαρύτητας βέβαια, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν ενθουσιασμένος από την ισοπαλία του, ενώ ο Ολυμπιακός απογοητευμένος από την ισοπαλία του με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Αναμενόμενα, εφόσον ο Ολυμπιακός ήταν το μεγάλο φαβορί και υποδεχόταν στο Καραϊσκάκη τους Ισραηλινούς αλλά η απόδοσή του ήταν κάκιστη. Ο Βίκτορ δεν διάβασε σωστά το ματς, οι παίκτες συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο στο ποιος θα έχει τη χειρότερη απόδοση, οι οπαδοί έδειξαν πως ξεκινούν τη σεζόν έχοντας εύκολη την αποδοκιμασία. 

Κάτι που λειτουργεί ως μήνυμα προς τη διοίκηση μετά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, με τον Μάρκο Σίλβα να ξεκινά την προετοιμασία και να αποχωρεί δύο μέρες αργότερα και καμία σημαντική μεταγραφή να μην έχει γίνει μέχρι στιγμής. 
Ένα στοιχείο είναι πως συνολικά ο οργανισμός Ολυμπιακός είναι εκτός της λογικής των καλοκαιρινών προκριματικών, εφόσον επί σειρά ετών ξεκινάει από τους ομίλους του Champions League. Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με τον προπονητή. Άλλωστε το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του είναι το ίδιο με πέρυσι, το οποίο έχει παραδώσει τα διαπιστευτήριά του στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού. 

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο ανησυχητικές ενδείξεις μέχρι τώρα για τον Βίκτορ. Η πρώτη, πως αιφνιδιάστηκε, και μαζί του η ομάδα, από τη διάταξη και τον τρόπο παιχνιδιού της Χάποελ Μπερ Σεβά, όπως ομολόγησε και ο Μιλιβόγεβιτς. Πρόκειται για μια διάταξη που είχε προαναγγελθεί από ισραηλινά ΜΜΕ, δεν ήταν κάποια έμπνευση της τελευταίας στιγμής. Η δεύτερη ανησυχητική ένδειξη έχει να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, για την ακρίβεια με την αδυναμία να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Ολυμπιακός. Κάτι που ήταν ξεκάθαρο όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξαρτήτως του αν η ομάδα έπαιζε ή δεν έπαιζε καλά: και επί Βαλβέρδε και επί Ζαρντίμ και επί Μίτσελ και επί Σίλβα. 

Η πρόκριση παραμένει στα χέρια του Ολυμπιακού, ο οποίος στα κανονικά του είναι μια πολύ ποιοτικότερη και έμπειρη ομάδα από τη Χάποελ, ωστόσο πλέον όλα είναι οριακά, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» νιώθουν τεράστια πίεση. Από την άλλη πλευρά, θα είναι τρομερά δύσκολο για τη Χάποελ να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που πήρε, όπως φάνηκε και από τους έξαλλους πανηγυρισμούς των παικτών της. 
Για τον ΠΑΟΚ, η ισοπαλία που πήρε στην Ολλανδία από τον Άγιαξ, παρ’ ότι πιέστηκε αρκετά, έμοιαζε συνέχεια της παρουσίας του στα πλέι οφ της Super League, στο πιο ποιοτικό, λόγω των μεταγραφών που έχει πραγματοποιήσει. 

Η επιλογή Ίβιτς για τον πάγκο της ομάδας όσο περνάει ο καιρός δείχνει όλο και… σοφότερη και ο ΠΑΟΚ του έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και ταυτότητα. Η πρόκριση (και μαζί της η εξασφάλιση της παρουσίας τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League) βέβαια απέχει αρκετά ακόμη, άλλωστε και την προηγούμενη φορά που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Άγιαξ σε καλοκαιρινά προκριματικά απέσπασε ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας αλλά αποκλείστηκε με ισοπαλία 3-3 στην Τούμπα. 

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το 0-0  της ΑΕΚ στη Γαλλία κόντρα στη Σεντ Ετιέν, όπου παρουσιάστηκε μια κλασική, καλή ομάδα Κετσπάγια. Ένα ομοιογενές σύνολο που συνέχισε από εκεί που σταμάτησε πέρυσι έχοντας ενισχυθεί ποιοτικά –ο Τσιγκρίνσκι έκανε τη διαφορά στο κέντρο της άμυνας– και το οποίο απονεύρωσε τη Σεντ Ετιέν. Ίδια εικόνα αναμένεται και στη ρεβάνς, με την ΑΕΚ να ψάχνει το ένα γκολ της πρόκρισης σε κάποια στημένη φάση ή αντεπίθεση, σε μια συνταγή που έχει πετύχει πολλές φορές στο παρελθόν για τις ομάδες του Κετσπάγια. 

Για τον Παναθηναϊκό, τη μοναδική ελληνική ομάδα που νίκησε στα πέντε ματς, υπάρχουν καλά και κακά μαντάτα, τα οποία αποτελούν επίσης συνέχεια της περσινής σεζόν. Το σίγουρο είναι πως οι «πράσινοι» απέκτησαν ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης έναντι της ΑΪΚ, η οποία απλώς εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ήταν μια ομάδα σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς απέναντι σε μια ομάδα που έδινε το πρώτο της επίσημο παιχνίδι. 

Τα καλά νέα είναι πως, όπως και πέρυσι, ο Στραματσόνι κάνει εξαιρετικές επιλογές στις μεταγραφές: το φετινό ρόστερ δείχνει το ποιοτικότερο των τελευταίων ετών. Τα κακά νέα είναι πως εμφάνισε εξαρχής τις ίδιες προπονητικές αρρυθμίες που εμφάνιζε και πέρυσι, όταν είχε τη δικαιολογία πως η ομάδα δεν ήταν δική του. Ο Παναθηναϊκός πέταξε και πάλι το πρώτο ημίχρονο επειδή κατέβηκε με λάθος σχέδιο, για να ακολουθήσουν διαδοχικές αλλαγές σχηματισμού στο δεύτερο ημίχρονο, οι οποίες χαλούσαν τον ρυθμό. 

Τέλος, ο ΠΑΣ έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι στην Ολλανδία, ωστόσο η Άλκμααρ πήρε αυτό που ήθελε, τη νίκη με 1-0. Στη ρεβάνς θα δυσκολευτεί απέναντι σε μια ομάδα που θα τα δώσει όλα αλλά δύσκολα θα αποκλειστεί.