Γύρω γύρω όλοι και στη μέση… Grexit - Free Sunday
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση… Grexit

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση… Grexit

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, έχοντας την υποστήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, εμμένει στην απόφασή του να μη συνεχιστεί το Κύπελλο, παρά την απειλή αποβολής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας –άρα και των συλλόγων, της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και των Ελλήνων αξιωματούχων που εργάζονται στις δύο διεθνείς ομοσπονδίες– από τις τάξεις των FIFA και UEFA. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA ο κ. Κοντονής κέρδισε μία σημαντική μάχη, τουλάχιστον βάσει των όσων είπαν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις, καθώς με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, όπως αυτή για συνέχιση των διοργανώσεων με ξένους διαιτητές, παραδέχονται τα προβλήματα αναξιοπιστίας και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προσπαθούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους. Κινδυνεύει όμως να χάσει τον πόλεμο αν δεν αλλάξει στάση για το Κύπελλο, καθώς για τις FIFA και UEFA είναι πλέον θέμα διατήρησης του κύρους τους η συνέχιση της διοργάνωσης.

Ο κ. Κοντονής εμφανίζεται ανυποχώρητος και πετάει το μπαλάκι στην ΕΠΟ, προτρέποντάς τη να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση και στη συνέχεια να ενημερώσει τις υπερκείμενες ομοσπονδίες πως οι αποφάσεις Κοντονή είναι και δικές της αποφάσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η ΕΠΟ, η οποία για μία ακόμη φορά παίζει το προσφιλές της παιχνίδι, δείχνει να επιδιώκει το ποδοσφαιρικό Grexit και κρατά μια πολύ σκληρή στάση, προσπαθώντας να αποκομίσει επιπλέον οφέλη σε επίπεδο αλλαγών στον προηγούμενο και τον επόμενο αθλητικό νόμο, παραμένοντας σίγουρη πως υπό την απειλή αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς ομοσπονδίες o υφυπουργός, όπως όλοι όσοι βρέθηκαν στη θέση του πριν από αυτόν, θα υποχωρήσει. 

Εκείνο που δεν φαίνεται να υπολογίζει η ΕΠΟ είναι πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που έχει κάνει διάφορα… πρωτόγνωρα πράγματα, για παράδειγμα έκλεισε τις τράπεζες, ενώ τα capital controls παραμένουν. Επίσης, βάσει των polls που γίνονται σε διάφορες ιστοσελίδες, φαίνεται πως, έστω και οριακά, οι περισσότεροι φίλαθλοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει ποδοσφαιρικό Grexit, για να ξαναφτιαχτεί το ποδόσφαιρο. 

Στη μέση βρίσκεται το ποδόσφαιρο και το ποδοσφαιρικό Grexit. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει το τελευταίο, ούτε φυσικά ο υφυπουργός Αθλητισμού και η ΕΠΟ, όπως και κανένας φίλαθλος δεν πιστεύει ότι, τελικά, θα συμβεί. Θα επρόκειτο άλλωστε για μία άνευ προηγουμένου καταστροφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που θα ήθελε τουλάχιστον τριπλάσιο ή τετραπλάσιο χρόνο από την τριετή αποβολή που θα του επιβληθεί για να επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα σε ό,τι αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη, εκτός FIFA και UEFA, μέρα ή για τη γρήγορη επιστροφή στις τάξεις τους. 

Πόσο βέβαιοι είμαστε όμως ότι στο chicken game που λαμβάνει χώρα μεταξύ υφυπουργού και ΕΠΟ θα αλλάξει κάποιος ρότα τελικά;