Ευρω-κληρώσεις: Οι δύο περνάνε, οι άλλοι δύσκολα - Free Sunday
Ευρω-κληρώσεις: Οι δύο περνάνε, οι άλλοι δύσκολα

Ευρω-κληρώσεις: Οι δύο περνάνε, οι άλλοι δύσκολα

Αναμενόμενα, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν στους ισχυρούς του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League, ενώ ο Ολυμπιακός μετέχει στον σαφώς πιο εύκολο, σε σχέση με του ΠΑΟΚ, «δρόμο των πρωταθλητών» για την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

Ο πρωταθλητής Ελλάδος, λοιπόν, θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League είτε με την Χαποέλ Μπερ Σαβά, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισραήλ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και έχει ελάχιστη ευρωπαϊκή εμπειρία, είτε με την Σέριφ Τιρασπόλ, την… μολδαβική έκδοση του Ολυμπιακού, καθώς έχει κερδίσει τα 14 από τα 16 πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί στη Μολδαβία, ενώ έχει αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2009-2010, και πάλι για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Η Χαποέλ Μπερ Σαβά επικράτησε με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και τα πάντα είναι ανοιχτά εν όψει της ρεβάνς στην Μολδαβία. Σε κάθε περίπτωση καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορεί να φράξει τον δρόμο του Ολυμπιακού προς τα πλέι οφ του Champions League. 

Παλιά γνώριμη
Αντιθέτως, πολύ πιο δύσκολος είναι ο δρόμος του ΠΑΟΚ, ο οποίος καλείται να αποκλείσει έναν… παλιό γνώριμο για να προκριθεί στα πλέι του Champions League (και παράλληλα να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Europa League), τον Άγιαξ. Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες, το 2010 και πάλι για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Άγιαξ είχε προκριθεί μετά από δύο συγκλονιστικά ματς και δύο ισοπαλίες, 1-1 στο Άμστερνταμ και 3-3 στην Τούμπα. Δύο ματς στα οποία είχε πραγματοποιήσει δύο σπουδαίες εμφανίσεις ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς μια… ρεβάνς και πλέον έχει την ευκαιρία του.

Ένα καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως ο Άγιαξ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς μετά από έξι χρόνια δεν ξεκινάει τη σεζόν με τον Φρανκ ντε Μπουρ στον πάγκο του αλλά με νέο προπονητή, τον 52χρονο Ολλανδό Πέτερ Μποσζ. Ο Άγιαξ, που ως συνήθως βασίζεται σε ένα νεανικό και πολύ ταλαντούχο στον επιθετικό τομέα ρόστερ, έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής στις μεταγραφές καθώς έχει κρατήσει τους καλούς του παίκτες, αλλά προέρχεται από μια σεζόν γεμάτη απογοητεύσεις, καθώς ξεκίνησε την περσινή σεζόν με αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την Ραπίντ Βιέννης και την ολοκλήρωσε χάνοντας το πρωτάθλημα στην Ολλανδία από μια αδιάφορη ομάδα, την Ντε Γκράφσααπ. Το πιθανότερο είναι ότι το ποιος θα προκριθεί από το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. 

Στα δύσκολα ΑΕΚ, ΠΑΣ
Από εκεί και πέρα, στο Europa League, ο ΠΑΣ Γιάννινα, εφόσον επικυρώσει την πρόκρισή του επί της Οντ Γκρένλαντ μετά το 3-0 στα Γιάννενα, έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του, κόντρα στην ολλανδική Άλκμααρ, η οποία υπερέχει στα πάντα. Εξαιρετικά δύσκολη και η αποστολή για την ΑΕΚ, πόσω μάλλον από τη στιγμή που επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας και της έτυχε να ξεκινήσει (και όπως όλα δείχνουν και να ολοκληρώσει) την ευρωπαϊκή της περιπέτεια κόντρα στη Σεντ Ετιέν. Οι Γάλλοι ήταν η πιθανότατα πιο δύσκολη αντίπαλος που θα μπορούσε να τους τύχει, άλλωστε πέρυσι διεκδίκησαν σχεδόν μέχρι το φινάλε την έξοδο στο Champions League. Πρόκειται για μια ομάδα γρήγορη και με καλά οργανωμένο παιχνίδι, η οποία έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και επτά χρόνια και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι και θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την ΑΕΚ. Επίσης, δεν είναι μια ομάδα ιδιαίτερα επιθετική, που να παίρνει πολλά ρίσκα και η οποία θα μπορούσε να αποδειχτεί… βούτυρο στο ψωμί του Κετσπάγια. 

To πιο εύκολο έργο έχει ο Παναθηναϊκός, που βρισκόταν στους ισχυρούς της κλήρωσης, και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ΑΪΚ Στοκχόλμης – Γιουρόπα. Οι Σουηδοί, που πέρυσι αποκλείστηκαν από τον Ατρόμητο, νίκησαν την ομάδα από το Γιβραλτάρ με 1-0 στο 89’ στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, σε μια πολύ δύσκολη επικράτηση που αποτυπώνει και την περιορισμένη δυναμική τους. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον Παναθηναϊκό: ένας κανονικός Παναθηναϊκός δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. 0 Παναθηναϊκός της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που έχει αποκλειστεί από διάφορες Οντένσε και Καμπάλα, προφανώς και δεν έχει εξασφαλισμένη την πρόκρισή του.