Νέο Jeep Compass: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες - Free Sunday
Νέο Jeep Compass: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες

Νέο Jeep Compass: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες

Το νέο Compass θα λανσαριστεί στην ελληνική αγορά τέλη Ιουλίου με τιμή πώλησης που θα ξεκινά από τα περίπου €27.000 στα 1.400 κ.εκ.

Αποστολή στην Πορτογαλία: Νίκος Μαρινόπουλος

Το νέο Compass έρχεται να τοποθετηθεί πάνω από το Renegade και κάτω από το μεγαλύτερο Cherokee. Αυτό το πετυχαίνει με τους μεγαλύτερους χώρους του (σε ό,τι αφορά το Renegade), ενώ κίνητρο για την απόκτησή του αποτελούν οι σχετικά μικροί σε χωρητικότητα κινητήρες του (σε σχέση με το Cherokee). Και αφού το Compass βασίζεται σε μια επιμηκυμένη εκδοχή του Renegade, αλλά και έτσι όπως έχουν τα πράγματα στη χώρα μας, θα μπορούσε κανείς να πει πως το νέο Jeep αποτελεί μια καλή προσέγγιση ενός μίνι Grand Cherokee.

jeep compass 3

Το ντιζάιν και το στιλ του αμαξώματος με την «τζιπ» άποψη έρχονται να ενισχύσουν τα παραπάνω, ξεφεύγοντας ελαφρώς από το κυβιστικό μοτίβο του Renegade και υιοθετώντας κυρίως τα δυναμικά στοιχεία του μεγαλύτερου Jeep, με την πιο ντελικάτη μάσκα, το επικλινές παρμπρίζ, τους προβολείς κ.ά. Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Compass είναι κατά 14,6 εκατοστά μακρύτερο από το Renegade (με συνολικό μήκος στα 4,394 μέτρα), προσφέροντας σημαντικά πιο άνετους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές (το πορτμπαγκάζ είναι κατά 88 λίτρα μεγαλύτερο από αυτό του Renegade, φτάνοντας συνολικά τα 438 λίτρα).

jeep compass 4

jeep compass 11

Στο εσωτερικό αποτυπώνεται η σχεδιαστική άποψη του Grand Cherokee, αλλά με μια εμφανώς καλύτερη προσέγγιση, που φαίνεται στην ποιότητα και στη συναρμολόγηση των πλαστικών. Συγκεκριμένα, ο διάκοσμος συνδυάζει στοιχεία και από το Renegade, με τον πίνακα οργάνων να ενσωματώνει μία έγχρωμη οθόνη από 3,5΄΄ έως 7΄΄, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία μεγάλη, έως 8,4΄΄, οθόνη αφής του συστήματος infotainment U Connect, με πλήρη συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto.

jeep compass 9

jeep compass 6

Σύμφωνα με την Jeep, το πλαίσιο του Compass είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, καθώς στο 65% αποτελείται από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας (συμπεριλαμβάνοντας διάφορα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως είναι η προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, το σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας κ.ά.).

Από πλευράς εκδόσεων εξοπλισμού, ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στις εκδόσεις Sport, Longtitude, Limited (η πληρέστερη όσον αφορά τον εξοπλισμό) και Trailhawk (η ικανότερη εκτός δρόμου έκδοση, με αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 2,5 εκατοστά, στα 21,6 συνολικά – στις 4WD εκδόσεις η απόσταση είναι στα 19,5 εκ.).

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει πέντε σύνολα που προέρχονται από το Renegade (και κατ’ επέκταση από τη Fiat), άπαντα με υπερτροφοδότη. Στους MultiAir 2 βενζίνης υπάρχει η επιλογή των 140 ίππων με μηχανικό 6άρι, ενώ η ισχυρότερη έκδοση αποδίδει 170 άλογα, με στάνταρ τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Στη βάση των ντίζελ υπάρχει η προσθιοκίνητη έκδοση 1.6 MultiJet II με 120 ίππους, ενώ από κει και πέρα συναντάμε τις δίλιτρες 4WD εκδόσεις με 140 ίππους (με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων) και την κορυφαία αυτόματη Trailhawk με 170 άλογα και 4WD/Low κιβώτιο.

jeep compass 10

Μετά την πρώτη μας οδηγική εμπειρία με το νέο Compass καταλήγουμε στο ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Jeep που έχουν κατασκευαστεί έως τώρα. Ακόμη και στην πιο «χωμάτινη» Trailhawk έκδοση η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση στον αυτοκινητόδρομο είναι πολύ καλές, ενώ φυσικά δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τις πολύ καλές off-road δυνατότητες, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας σε ορεινές διαδρομές. Γενικότερα, το νέο Compass διαθέτει τις top εκτός δρόμου δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα Jeep και ταυτόχρονα στέκεται περίφημα στην άσφαλτο, με εξαιρετικά επίπεδα άνεσης. Περισσότερα θα έχουμε να πούμε τον Ιούλιο από την εγχώρια δοκιμή μας.

jeep compass 5