Honda Civic 1.0 VTEC Turbo & 1.5 VTEC Turbo: Like! - Free Sunday
Honda Civic 1.0 VTEC Turbo & 1.5 VTEC Turbo: Like!

Honda Civic 1.0 VTEC Turbo & 1.5 VTEC Turbo: Like!

Η νέα γενιά Civic έχει όλα τα εφόδια για να κυριαρχήσει στην κατηγορία των οικογενειακών hatchback με σπορτίφ πρόσημο. Ναι, τόσο πολύ μας άρεσε!

Αν φέρεις στον νου σου τις προηγούμενες γενιές, ίσως διαπιστώσεις πως πάντα υπήρχε κάτι που έλειπε από κάθε Civic. Υπήρξαν φορές που θα ήθελες ένα καλύτερο ντιζάιν ή περιπτώσεις όπου έλειπαν οι καλές επιδόσεις από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις. Ε, αυτή τη φορά οι Ιάπωνες τα κατάφεραν και συνδύασαν τη δυναμική σχεδίαση του απερχόμενου μοντέλου με ένα ολοκαίνουριο σασί (νέα πλατφόρμα, πίσω ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους) που έχει ως αιχμή του δόρατος τους νέους turbo VTEC κινητήρες.

HONDA CIVIC ACTION63

Ας ξεκινήσουμε όμως από το αμάξωμα, το οποίο έχει μακρύνει κατά 14,8 εκατοστά και είναι φαρδύτερο (+2,9 εκ.), αποκτώντας ένα πιο εμβληματικό παρουσιαστικό, μια εικόνα στην οποία συντελεί και το ελαφρώς μειωμένο ύψος (-3,6 εκ.). Αν μάλιστα δεις από μακριά να έρχεται ένα νέο Civic, θα το ξεχωρίζεις μονομιάς από την «αιχμηρή» αισθητική και τη χαρακτηριστική του μάσκα.

HONDA CIVIC ACTION72

Το κάπως πομπώδες πίσω μέρος με τους πλαστικούς «αεραγωγούς» χαμηλά μπορεί αρχικά να ξενίζει, αλλά με τον χρόνο το συνηθίζει το μάτι (έτσι δεν γίνεται με καθετί τολμηρό και νέο;). Οι διπλές απολήξεις ανήκουν στην έκδοση Sport, όπως και οι προβολείς LED και το μαύρο πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα.

HONDA CIVIC DETAILS24

Από τη θέση του οδηγού γίνεται με την «πρώτη» αντιληπτό πως κάθεσαι αρκετά χαμηλότερα (περίπου 3,4 εκ.), ενώ γρήγορα διαμορφώνεις το κάθισμα όπως θα ήθελες (αν και θα προτιμούσα η ράχη να έχει «ροδέλα» για τη ρύθμισή της και όχι κλιμάκωση).

HONDA CIVIC DETAILS2 

Γενικότερα νιώθεις όμορφα απέναντι σε ένα πολύ ποιοτικό ταμπλό με μαλακά πλαστικά, το οποίο μπορεί να μην έχει τόσο έντονα φουτουριστικό αέρα (όπως στο προηγούμενο Civic), αλλά διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το high-tech στοιχείο, όπως τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων και την οθόνη αφής 7΄΄ του συστήματος πολυμέσων Honda Connect.

HONDA DETAILS6

Η συγκεκριμένη οθόνη είναι πιο εύχρηστη, θα ήταν βέβαια καλύτερη αν υπήρχαν διακόπτες για τις βασικές λειτουργίες (π.χ. volume, seek), ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορείς να εκτελέσεις και από το πολυλειτουργικό τιμόνι που ρυθμίζει ένα σύνολο από συστήματα υποβοήθησης (Collision Mitigation Braking System, Lane Keeping Assist System, Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Blind Spot Information, πίσω κάμερα πολλαπλών γωνιών κ.λπ.) τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικά και με ακρίβεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το Honda Sensing, όπως ονομάζεται αυτό το «πακέτο» συστημάτων με ένα σύνολο από κάμερες και ραντάρ, είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του νέου Civic.

HONDA CIVIC DETAILS16

Η φαρδιά κεντρική κονσόλα (που φιλοξενεί το ηλεκτρικό χειρόφρενο, τον διακόπτη του start/stop ή, ανάλογα με την έκδοση, το πρόγραμμα των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ), μαζί με τη θέση του επιλογέα, δίνει έμφαση στο σπορ στοιχείο, δίχως να απουσιάζουν οι πολλές θήκες και μία μεγάλη κάτω από το υποβραχιόνιο του οδηγού. Μεγάλοι είναι και οι χώροι για τους πίσω επιβάτες, οι οποίοι χάρη και στο σημαντικά μεγαλύτερο μεταξόνιο (στα 2,69 από 2,59 μέτρα, δηλαδή +10 εκ.) έχουν αρκετή απόσταση για τα γόνατά τους – δεν θα ακούσετε κανένα παράπονο ακόμη κι αν πίσω βρίσκονται επιβάτες αναστήματος κοντά στο 1,90 μ. Μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ των 478 λίτρων, ενώ υπάρχει και πρόσθετος υποδαπέδιος χώρος.

Και πάμε στα δυναμικά και δυνατά χαρτιά του νέου Civic που δεν είναι άλλα από τους νέους υπερτροφοδοτούμενους άμεσου ψεκασμού VTEC. Ο μικρότερος είναι τρικύλινδρος στα 1.000 κ.εκ. και αποδίδει 129 ίππους (με Dual-VTC και χρονισμό σε όλες τις βαλβίδες, καθώς και i-VTEC για μεταβλητό βύθισμα στις εισαγωγής για καλύτερη αναπνοή και λειτουργία με το turbo). Ο μεγαλύτερος είναι τετρακύλινδρος στα 1.500 κ.εκ. (εδώ υπάρχει μόνο Dual-VTC, αλλά και στα δύο μοτέρ οι βαλβίδες εξαγωγής έχουν επικάλυψη νατρίου για καλύτερη ψύξη με mono-scroll στροβιλοσυμπιεστή).

Όσον αφορά τον 1.000άρη, πρόκειται για τον καλύτερο ίσως τρικύλινδρο τούρμπο της αγοράς και τον δεύτερο ισχυρότερο (μετά τον χιλιάρη Ecoboost της Ford). Ξεχάστε πλέον τις αναιμικές ατμοσφαιρικές επιδόσεις των προηγούμενων γενεών (1.4 και 1.8). Το νέο Civic με τα 129 άλογα προσφέρει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές επιδόσεις, με το μοτέρ να ανεβάζει απολύτως στρωτά στροφές, με πολύ καλές ρεπρίζ (που ευνοούνται και από την ελαφρώς πιο πυκνή κλιμάκωση των σχέσεων), και ταυτόχρονα να παράγει έναν σπορτίβικο ήχο. Μάλιστα, η λειτουργία του είναι αρκετά οικονομική (σε μια διαδρομή 500+ χιλιομέτρων στην κεντρική Πελοπόννησο καταγράψαμε μία κατανάλωση στα περίπου 7,2 λίτρα / 100 χλμ. δίχως να λυπηθούμε το γκάζι) και τόσο ισορροπημένη, που δύσκολα θα καταλάβεις πως έχει έναν κύλινδρο λιγότερο από τον μεγαλύτερο 1.5 VTEC.

Τώρα, ο τετρακύλινδρος με τα 182 άλογα έχει μια πιο γεμάτη σε απόδοση λειτουργία, η οποία μπορεί μην είναι εκρηκτική, αφού ανεβάζει σαν ατμοσφαιρικός, αλλά προσφέρει επιταχύνσεις με GTI άρωμα (ειδικά στις μεσαίες και πάνω σ.α.λ.) και όπως θα περίμενες από έναν δυνατό τούρμπο της κλάσης του. Για να είμαι ξεκάθαρος, αν δεν έχετε εξεζητημένες απαιτήσεις (και φυσικά περισσότερα χρήματα), προσωπικά θα πρότεινα δίχως δισταγμό τον μικρότερο 1.000άρη, που κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Το επόμενο δυνατό σημείο του νέου Civic είναι το καλορυθμισμένο πλαίσιο, που κυριολεκτικά βρίσκει τη χρυσή τομή για τους φίλους της σπορ οδήγησης, δίχως να επισκιάζεται η άνεση. Πραγματικά, πίσω από το πλήρως «επικοινωνιακό» τιμόνι (με ηλεκτρομηχανική προοδευτική κρεμαγέρα με διπλό πινιόν) του νέου Civic νιώθεις πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει και εδώ οι άνθρωποι της Honda, με τη σπορ αίσθηση να συμπληρώνει ο κοντός και ακριβέστατος 6άρης επιλογέας (υπάρχουν και αυτόματες CVT εκδόσεις).

Στις στροφές το νέο πλαίσιο (πιο δύσκαμπτο κατά 52%) και σε συνδυασμό με έναν πιο άμεσο μπροστινό άξονα σε κερδίζει μονομιάς, ενώ η καλοστημένη ανάρτηση όχι μόνο ελέγχει εξαιρετικά τις κινήσεις του αμαξώματος αλλά με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σε καμία περίπτωση δεν θα αντιδράσει ξερά. Με λίγα λόγια, το νέο Civic είναι τόσο σφιχτό όσο χρειάζεται για να σου φτιάχνει τη διάθεση και τόσο μαλακό ώστε να μη σου τη χαλάει… Στις υψηλές ταχύτητες η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση είναι αισθητά βελτιωμένες και πλέον υψηλότερων προδιαγραφών, ενώ κάποιους μικρούς αεροδυναμικούς θορύβους κοντά στις μπροστινές κολόνες δεν τους λες και ενοχλητικούς.

Ολοκληρώνοντας, το νέο Civic είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο που πλέον τα έχει όλα. Είναι δυναμικό στο μάτι, έχει εξαιρετικά σπορτίφ και συνάμα άνετα οδηγικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μεγάλους χώρους για μια οικογένεια και υψηλά επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας χάρη στους αποδοτικούς τούρμπο VTEC και ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης. Κάπως έτσι, η τιμή από €20.650 της έκδοσης με τον 1.0 κινητήρα δεν ακούγεται ακριβή, ενώ όσοι θέλουν το κάτι παραπάνω μπορούν να κινηθούν στη μεγαλύτερη 1.5 (αν και μάλλον δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για να φτάσει κανείς στα από €25.650). Αξιοσημείωτο είναι πως στις τιμές πώλησης περιλαμβάνεται το μεταλλικό χρώμα, καθώς και το δωρεάν πενταετές πακέτο σέρβις, εγγύησης και οδικής βοήθειας.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Honda Civic 1.0 VTEC Turbo

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo

ΚΥΒΙΣΜΟΣ

988 κ.εκ.

1.498 κ.εκ.

ΙΣΧΥΣ

129 ίπποι / 5.500 σ.α.λ.

   182 ίπποι / 3.500 σ.α.λ.

ΡΟΠΗ ΣΤΡΕΨΗΣ

200 Nm / 2.250 σ.α.λ.

240 Nm / 1.900-5.000 σ.α.λ.

0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ

10,8 δλ.

8,2 δλ.

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

203 χλμ./ώρα

220 χλμ./ώρα

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΔΟΚΙΜΗΣ)

7,2 λίτρα / 100 χλμ.

7,7 λίτρα / 100 χλμ.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜxΠxY)

4,518 x 1,799 x 1,434 μέτρα

XΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

478 λίτρα

ΒΑΡΟΣ (+75 κιλά βάρος οδηγού)

1.275-1.348 κιλά

1.307-1.357κιλά

ΕΚΠΟΜΠΗ CO2

110 γρ./χλμ.

133 γρ./χλμ.

ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

από €20.650

από €25.650