SEAT Arona: Νέος παίχτης στα μικρά SUV! - Free Sunday
SEAT Arona: Νέος παίχτης στα μικρά SUV!

SEAT Arona: Νέος παίχτης στα μικρά SUV!

Το νέο Seat Arona θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα στο ευρύ κοινό τον Σεπτέμβριο, στην έκθεση της Φρανκφούρτης, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι Ισπανοί αποκάλυψαν το δεύτερο κατά σειρά SUV τους, που βασίζεται στο ίδιο πάτωμα, MQB A0, που χρησιμοποιεί και το νέο Ibiza. Μάλιστα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες, η σχεδίαση του αμαξώματος του Arona έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτήν του ομόσταυλου super mini. Με συνολικό μήκος 4,14 μέτρα, έρχεται να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει κάτω από το Ateca, βουτώντας στα βαθιά, σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία για την ευρωπαϊκή αγορά. Κρίνοντας από την εξωτερική εμφάνιση, το σύνολο προσφέρει έντονες ακμές, με τριγωνικά φωτιστικά σώματα, πλαστικές επενδύσεις που δίνουν ένα off-road ύφος και μια κομψή διχρωμία στην οροφή, που ολοκληρώνει την εικόνα.

Περνώντας στο εσωτερικό του Arona, είναι αντίστοιχα εμφανής η συνάφεια του DNA του με αυτό του Ibiza. Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι σχετικά απλός, χωρίς ωστόσο να είναι λιτός. Το τριάκτινο, flat-bottom τιμόνι και οι κόκκινες λεπτομέρειες αναδίδουν δυναμισμό, ενώ μια σειρά από στοιχεία εξοπλισμού καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου οδηγού. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έγχρωμη οθόνη 8 ιντσών του infotainment, τη βάση ασύρματης φόρτισης κινητών τηλεφώνων, αλλά και τα διάφορα συστήματα ενεργητικής προστασίας, μεταξύ των οποίων τα Blind Spot Detection, Rear Traffic Alert, Adaptive Cruise Control, Multi-Collision Braking και Park Assistance.

Οι προσφερόμενοι χώροι είναι μεγαλύτεροι από αυτούς του Ibiza, ενώ αρκετά μεγάλο, με συνολική χωρητικότητα 400 λίτρων, είναι και το διαμέρισμα των αποσκευών. Αναφορικά με τα επίπεδα εξοπλισμού, θα υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές: Reference, Style, FR και Χcellence. Μάλιστα, η FR θα διατίθεται με ρύθμιση της ανάρτησης σε δύο επίπεδα και θα έχει επίσης τέσσερα οδηγικά modes. Όσο για τις δυνατότητες customizing, οι άνθρωποι της Seat υποστηρίζουν ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 68 συνδυασμοί χρωμάτων αμαξώματος-οροφής.

Όσον αφορά τους κινητήρες, η γκάμα του Arona θα ξεκινά από τον τρικύλινδρο TSI του ενός λίτρου σε δύο εκδόσεις ισχύος, 95 και 115 ίππων. Για τη μετάδοση της κίνησης (που θα γίνεται στους εμπρός τροχούς) υπάρχει ως στάνταρ ένα εξάρι, μηχανικό κιβώτιο και, εναλλακτικά, ένα DSG, 7 σχέσεων. Για όσους θέλουν επιδόσεις, τη λύση δίνει το Arona FR με τον τετρακύλινδρο TSI των 1,5 λίτρων και των 150 ίππων. Περνώντας στους πετρελαιοκινητήρες, οι δύο εναλλακτικές έχουν να κάνουν με τον 1.6 TDI σε εκδόσεις 95 και 115 ίππων. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι σε ορισμένες αγορές το Arona θα κυκλοφορήσει και με τον παλαιότερο 1.6 ΜPI των 110 ίππων, καθώς επίσης και με έναν χιλιάρη TSI φυσικού αερίου, ισχύος 90 ίππων.