Νέο Ford Fiesta: Φιέστα και για τους 140! - Free Sunday
Νέο Ford Fiesta: Φιέστα και για τους 140!

Νέο Ford Fiesta: Φιέστα και για τους 140!

Ταξιδέψαμε μέχρι το Βαγιαδολίδ, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, για μια πρώτη επαφή με την τρικύλινδρη έκδοση με τους 140 ίππους.

Αποστολή στην Ισπανία: Νίκος Μαρινόπουλος

Πρόσφατα δοκιμάσαμε το νέο Fiesta, τόσο την έκδοση με τους 100 ίππους όσο και την ντίζελ με τους 120, και πριν από μερικές μέρες βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι του ισχυρότερου προς το παρόν Fiesta (εν αναμονή του ST). Πραγματικά είναι εντυπωσιακή κάθε συνάντηση με τον 1.000άρη τρικύλινδρο που στην top εκδοχή του αποδίδει 140 ίππους, με υπερτροφοδότηση, άμεσο ψεκασμό, φουλ μεταβλητό χρονισμό και έκκεντρη τοποθέτηση του στροφάλου για μείωση των κραδασμών λόγω της ασύμμετρης κίνησης των πιστονιών.

Το όλο το πακέτο του top Fiesta είναι απλά ιδανικό για όσους θέλουν να κινούνται σβέλτα. Όχι πως δεν μπορούν να το κάνουν και με τις μικρότερες εκδόσεις (100 και 120 ίππων), αλλά το 140άρι έχει τη χάρη και τη δύναμη για να πετυχαίνει στα χαρτιά ένα 0-100 σε 9 δλ. και μια τελική στα 202 χλμ./ώρα (9,9 και 195 οι αντίστοιχες τιμές στο 120άρι Fiesta). Το εντυπωσιακό είναι πως η μέση κατανάλωση μπορεί να διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα (4,5 η μεικτή τυποποιημένη) με την εκπομπή CO2 στα 102 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Το νέο Fiesta παραμένει πιστό στην παράδοση της Ford και αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο οδηγοκεντρικό μπορεί να αποκτήσει κανείς. Και στην ισπανική άσφαλτο η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο, με τον πολυβραβευμένο Ecoboost να αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το καλοκουρδισμένο σασί του Fiesta… που στρίβει όπως έρχεται. Το μπροστινό σύστημα προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση, με το τιμόνι να έχει ιδανικό βάρος και ακρίβεια, ενώ το ίδιο ισχύει για τον σαφέστατο 6άρη επιλογέα ταχυτήτων που έχει την ίδια κλιμάκωση με τους μικρότερους Ecoboost.

Η ποιότητα κύλισης κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, ειδικά στην έκδοση Vignale με τον πολυτελή χαρακτήρα και τον εξοπλισμό που τα έχει σχεδόν όλα. Εξωτερικά υπάρχουν οι απαραίτητες διαφορές, όπως η χρωμιωμένη μάσκα, τα προβολάκια, ο πίσω διαχύτης και οι 18άρες ζάντες νέας σχεδίασης, ενώ στο εσωτερικό το ταμπλό είναι ντυμένο στο μεγαλύτερο μέρος του με δέρμα (εκτείνεται και στις πόρτες), ενώ στα καθίσματα η επένδυση έχει ένα όμορφο γεωμετρικό ανάγλυφο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το κορυφαίο σε ποιότητα και απόδοση ήχου ηχοσύστημα της B&O, ισχύος 675 Watt!

Στην περίπτωση της ST-Line όλα είναι προσανατολισμένα στο σπορ στοιχείο, γι’ αυτό και το αμάξωμα έχει σπορ ζάντες, γρίλια και προφυλακτήρες (στο εσωτερικό υπάρχουν σπορ καθίσματα, πεντάλ, «κοφτό» τιμόνι κ.ά.), ενώ είναι χαμηλωμένο κατά 10 χιλιοστά, με πιο σφιχτό συνδυασμό ελατηρίων και αμορτισέρ. Κάτι που γίνεται αντιληπτό και στον δρόμο, με το Fiesta να παρουσιάζει καλύτερο έλεγχο στο όριο και να δείχνει πιο στιβαρό, επισκιάζοντας σε έναν μικρό βαθμό την ποιότητα κύλισης (κάτι λογικό λόγω της πιο σφιχτής ανάρτησης) και σε ακόμη μικρότερο την απόσβεση (πάντα σε σχέση με τη Vignale).

Τέλος, να πούμε πως οι εκδόσεις Vignale θα προσφέρονται μόνο με πεντάθυρο αμάξωμα (από 17.396 ευρώ με τον Ecoboost 100), ενώ οι ST-Line θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο και θα συνδυάζονται με τις εκδόσεις 125 και 140 ίππων (από 16.691 ευρώ, εδώ και τρίθυρο), καθώς και με τις 1.5 TDCi στα 85 και 120 άλογα. Επίσης, υπενθυμίζεται πως για το νέο Fiesta υπάρχει εγγύηση για οκτώ χρόνια ή 100.000 χιλιόμετρα που προβλέπει το Ford Protect, καθώς και χρηματοδοτικό πρόγραμμα με επιτόκιο 5,53%, προκαταβολή 40% και αποπληρωμή σε 48 μήνες.