Mitsubishi Space Star με νέο χιλιάρη κινητήρα από €9.990 - Free Sunday
Mitsubishi Space Star με νέο χιλιάρη κινητήρα από €9.990

Mitsubishi Space Star με νέο χιλιάρη κινητήρα από €9.990

Έναν χρόνο μετά την έλευση της δεύτερης γενιάς του Space Star, η Mitsubishi έρχεται να προσθέσει στην γκάμα του μία ακόμα μικρότερη και πιο οικονομική έκδοση, με κινητήρα ενός λίτρου.

Κείμενο: Μιχάλης Κατωπόδης

Το νέο, χιλιάρι Space Star δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε επιμέρους στοιχεία από το μεγαλύτερο αδερφάκι του με το μοτέρ των 1.200 κ.εκ., μια και η μόνη ουσιαστική διαφορά έχει να κάνει με τον κινητήρα. Συγκεκριμένα, με το νέο σύνολο των 999 κ.εκ. που είναι και αυτό τρικύλινδρο και μάλιστα με αρκετά κοινά στοιχεία με τον 1,2, πλην όμως μικρότερο και πιο οικονομικό.

Πράγματι, η εργοστασιακή κατανάλωση που ανακοινώνεται είναι εξαιρετικά χαμηλή, μόλις 4 λίτρα / 100 χλμ. Ο χαρακτήρας του είναι αρκετά πολιτισμένος, με γραμμική λειτουργία. Η ισχύς των 71 ίππων μπορεί να μην ακούγεται σπουδαία, αλλά οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές χάρη στο πολύ χαμηλό απόβαρο των 845 κιλών και στις υψηλότερες ταχύτητες χάρη στον κορυφαίο για την κατηγορία συντελεστή αεροδυναμικής οπισθέλκουσας Cd=0,27. Στο τέλος της μέρας το μικρό Space Star τα έχει καταφέρει στις υποχρεώσεις του, έχοντας καλύψει αξιοπρεπώς τις μετακινήσεις στον αστικό ιστό με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Περνώντας στο εσωτερικό, η εικόνα είναι γνώριμη. Για το συνολικό μήκος των 3,79 μέτρων το σαλόνι είναι δυσανάλογα ευρύχωρο και ικανό να μεταφέρει τέσσερις ενήλικες. Όσο για το διαμέρισμα των αποσκευών, έχει κερδίσει 60 επιπλέον λίτρα (ή, αν προτιμάτε, 10 εκατοστά ύψους) σε σχέση με την έκδοση των 1,2 λίτρων, χάρη σε ένα πιο χαμηλό δάπεδο. Το ταμπλό παραμένει ποιοτικό αλλά με σχετικά σκληρά υλικά, το επίπεδο εξοπλισμού ωστόσο είναι ικανοποιητικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας. Αξίζει να αναφέρουμε τους 6 αερόσακους, τα συστήματα ελέγχου ευστάθειας ASC και TCL, το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, το hill start assist και το Auto Stop & Go.

Στον δρόμο, το μικρό Space Star δείχνει από τα πρώτα χιλιόμετρα την προτίμησή του για το αστικό τοπίο. Και ο λόγος δεν έχει να κάνει με τα νούμερα (η επιτάχυνσή του και η τελική ταχύτητα κυμαίνονται στα ικανοποιητικά 13,6 δλ. και 172 χλμ./ώρα αντίστοιχα) αλλά με την πρακτικότητα που προσφέρει. Η καλή περιμετρική ορατότητα της θέσης οδήγησης και η πολύ μικρή ακτίνα στροφής των μόλις 4,6 μέτρων το καθιστούν ένα από τα πιο ευέλικτα μικρά της αγοράς.

Παράλληλα, το setup των αναρτήσεων, με τα γόνατα McPherson εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω, διατηρεί τις κλίσεις στις στροφές σε λογικά επίπεδα. Οι ανωμαλίες του οδοστρώματος δεν εξαφανίζονται τελείως, φιλτράρονται όμως ικανοποιητικά, ώστε να μην ενοχλούν. Το τιμόνι, με τη σειρά του, είναι σχετικά σβέλτο και με ικανοποιητική πληροφόρηση, ενώ καλά σε αίσθηση είναι και τα φρένα, με αεριζόμενους δίσκους μπροστά και ταμπούρα πίσω.

Εν κατακλείδι, για να κρίνει κανείς το χιλιάρι Space Star ως σύνολο –στην αγορά που στοχεύει– θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του άλλα δύο στοιχεία. Το γεγονός ότι συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση και οδική βοήθεια για πέντε έτη και, ακόμα πιο σημαντικό, το ότι ξεκινάει τιμολογιακά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 ευρώ. Για την ακρίβεια, η τιμή του διαμορφώνεται στα 9.990 ευρώ, στην έκδοση εξοπλισμού Inform. H Mitsubishi, μάλιστα, τρέχει παράλληλα μία ειδική προσφορά για την έκδοση 1.2, που προσφέρεται με κιβώτιο CVT στην ίδια τιμή με το μηχανικό κιβώτιο, 12.740 ευρώ. Με αυτά κατά νου, ο βενιαμίν της Mitsubishi μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει.