Οι ιστορικοί αγώνες ταχύτητας στο Τατόι και τη Ρόδο αναβιώνουν - Free Sunday
Οι ιστορικοί αγώνες ταχύτητας στο Τατόι και τη Ρόδο αναβιώνουν
Ο εκδότης της Free Sunday Χρ. Κύρτσος, ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθήνων Β. Αποστολόπουλος και ο πρόεδρος του DielpisF1, αρχιτέκτονας Θανάσης Παπαθεοδώρου

Οι ιστορικοί αγώνες ταχύτητας στο Τατόι και τη Ρόδο αναβιώνουν

Τα αεροδρόμια του Τατοΐου και των Μαριτσών στη Ρόδο θα γίνουν και πάλι συνώνυμα των ελληνικών αγώνων ταχύτητας, καθώς την περασμένη Τρίτη το σωματείο αγώνων DielpisFormula1 ανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο King George την αναβίωση των ιστορικών αγώνων. Έπειτα από 35 και 45 ολόκληρα χρόνια αντίστοιχα.

Η όλη προσπάθεια έγινε στο πλαίσιο του μεγάλου project για την υλοποίηση του σχεδιασμού του DielpisFormula1, δηλαδή της δημιουργίας πίστας και της διοργάνωσης αγώνων F1 στην περιοχή του Πειραιά Δραπετσώνα-Κερατσίνι, μετά την έγκριση του project από τον Bernie Ecclestone.

Η αναγγελία της αναβίωσης των αγώνων ταχύτητος στο ιστορικό αεροδρόμιο του Τατοΐου καθώς και στο αεροδρόμιο των Μαριτσών τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και του Δήμου Ρόδου, ενώ υποστηρίζεται με τη Χρυσή Χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική οι αγώνες να επεκταθούν και σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, όπου ήδη έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός των αγωνιστικών διαδρομών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης για την αναβίωση των δύο ιστορικών αγώνων είχε ο γνωστός δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης, με την παρουσία, από την Αεροπορία, του σμήναρχου Κωνσταντίνου Μπούζου, ενώ ομιλητές ήταν ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και χορηγός των αγώνων, και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. Παράλληλα, ο καθηγητής και τ. υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε στη σημασία των αγώνων ως θεματικού τουρισμού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ρόδο.

Τον Χρυσό Χορηγό Εθνική Ασφαλιστική, εκ μέρους του προέδρου κ. Χριστόφορου Σαρδελή, εκπροσώπησε ο κ. Σηφάκης, διευθυντής Marketing, Bancassurance & Λοιπών Συνεργασιών.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Πασαλή, που εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΜΑΕ) και το αθλητικό σωματείο Startline, του κ. Θεόδωρου Χαραγκιώνη, πρώην οδηγού αγώνων στο Τατόι και προέδρου του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, καθώς και του γνωστού, παγκοσμίου φήμης προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Π. Νικολάου, που θα είναι και ο υπεύθυνος ιατρός όλων των αγώνων που οργανώνονται στην επικράτεια.

Η παρουσίαση έκλεισε με την ομιλία του εμπνευστή-διοργανωτή της αναβίωσης των αγώνων ταχύτητος και προέδρου του σωματείου DielpisFormula1, αρχιτέκτονα, δρος Θανάση Π. Παπαθεοδώρου.

Η ΟΜΑΕ έχει εντάξει τους δύο αγώνες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας. Πιο συγκριμένα:

Α) Για το αεροδρόμιο Τατοΐου έχει επιλεγεί στο καλεντάρι της ΟΜΑΕ για το πανελλήνιο πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017. Ο χρόνος διεξαγωγής του αγώνα συμπίπτει με τα 25 χρόνια από τη λειτουργία του Μουσείου της Αεροπορίας, που βρίσκεται μέσα στον χώρο της αεροπορικής βάσης. Ο κοινός εορτασμός του με την επανέναρξη των αγώνων μετά από 35 χρόνια αποτελεί ιδανικό πάντρεμα ιστορίας και αθλητισμού.

Β) Για το αεροδρόμιο στα Μαριτσά της Ρόδου η επιλογή στο ημερολόγιο της ΟΜΑΕ της 28ης και της 29ης Οκτωβρίου 2017 για τη διεξαγωγή του αγώνα ταχύτητας συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των 70 ετών από την απελευθέρωση του νησιού το 1947. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής βοηθούν στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο.

Στην εκδήλωση της αναγγελίας της αναβίωσης των αγώνων, πέραν των προαναφερθέντων, παρόντες από τον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον χώρο του αυτοκινήτου ήταν ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης και η σύζυγός του, ζωγράφος Μίνα Βαλυράκη, ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης, ο τ. περιφερειάρχης Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Γιάννης Βουλγαράκης, μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος της USSA Αμερικανικής Ακαδημίας των Σπορ Mrs B. Weldon, η εκπρόσωπος της Aegean Airlines Σταυρούλα Σαλούτση, η Λιάνα Σκουρλή από το Ίδρυμα Μαρία Κάλλας, η γκαλερίστα Σούλα Παπουτσίδη, ο εκδότης της «Free Sunday» Χρήστος Κύρτσος κ.ά.

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο τ. υπουργός Σήφης Βαλυράκης, ο διευθυντής μάρκετινκ της Εθνικής Ασφαλιστικής Ιωάννης Σηφάκης, ο καθηγητής και τ. υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, η ζωγράφος Μίνα Βαλυράκη.

Χορηγοί των αγώνων είναι η εταιρεία Coral-Shell του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η Blue Star και η Aegean Airlines, χορηγοί επικοινωνίας οι εκδόσεις Λιβάνη – εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η «Free Sunday» κ.ά., ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ιστορικού ξενοδοχείου King George.

Η ιστορία των αγώνων ταχύτητας σε Τατόι και Ρόδο

Τα ιστορικό αεροδρόμιο στο Τατόι είναι απόλυτα ταυτισμένο με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την ταχύτητα, ένας χώρος-μύθος για οδηγούς και κοινό. Την Πρωταπριλιά του 1956 διοργανώθηκε σε αυτό ο πρώτος αγώνας ταχύτητας στην ιστορία του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από το αεροδρόμιο του Τατοΐου πέρασαν όλοι οι μεγάλοι οδηγοί και τα πλέον θρυλικά αυτοκίνητα των ελληνικών αγώνων, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 42 αγώνες των πανελλήνιων πρωταθλημάτων και 18 για το Διεθνές Ράλι Ακρόπολις. Ο τελευταίος αγώνας πραγματοποιήθηκε το 1982.

Οι αγώνες ταχύτητας στη Ρόδο έχουν μεγάλη παράδοση, η οποία πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’50. Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 1957, ενώ την επόμενη χρονιά διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγώνας ταχύτητας σε πόλη. Ο τελευταίος αγώνας διοργανώθηκε το 1971 και σημαδεύτηκε από τον θάνατο του «Μαύρου» (Γιάννης Μεϊμαρίδης), ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’70 διοργανώθηκαν αγώνες στο αεροδρόμιο στα Μαριτσά.