Το νέο σύστημα infotainment MBUX της Mercedes είναι το πιο προηγμένο και φιλικό στη χρήση που υπάρχει σήμερα - Free Sunday
Το νέο σύστημα infotainment MBUX της Mercedes είναι το πιο προηγμένο και φιλικό στη χρήση που υπάρχει σήμερα

Το νέο σύστημα infotainment MBUX της Mercedes είναι το πιο προηγμένο και φιλικό στη χρήση που υπάρχει σήμερα

 

Ο έλεγχος ενός συστήματος infotainment με φωνητικές εντολές δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτοποριακό. Βέβαια τα συστήματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν είναι απαλλαγμένα από περιορισμούς, καθώς θα πρέπει να μιλά κανείς με άψογη προφορά της εκάστοτε γλώσσας και με προκαθορισμένος εντολές.

Τα παραπάνω, οι προκαθορισμένες εντολές και η οξφορδιανή προφορά, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του νέου συστήματος infotainment της Mercedes, του MBUX (Mercedes-Benz User Experience), μιας και η όλη εξέλιξή του, η οποία κράτησε 30 ολόκληρους μήνες, βασίστηκε στη χρήση φυσικής γλώσσας. Της καθομιλουμένης δηλαδή και με την εκφορά του λόγου που έχει ο κάθε χρήστης.

Και αυτό γιατί το σύστημα, που βασίζεται και στην τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνει και προσαρμόζεται. Στις συνήθειες και το πρόγραμμά του μεμονωμένου οδηγού, προεπιλέγοντας π.χ. στο σύστημα πλοήγησης τη διαδρομή που εκτελεί περιοδικά και προτείνοντας από μόνο του εναλλακτικές λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες πληροφορίες για την κυκλοφορία.

Η ενεργοποίησή του γίνεται είτε από ένα μπουτόν στο τιμόνι είτε λέγοντας τη φράση Hey Mercedes. Το Mercedes εδώ δεν αφορά τη μάρκα του αυτοκινήτου, αλλά είναι η ονομασία της ψηφιακής βοηθού και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στη γυναίκα που έδωσε το όνομά της στη μάρκα.

Μετά την ενεργοποίησή της η ψηφιακή βοηθός Mercedes μπορεί να υλοποιήσει όλες τις εντολές, πλην όσων έχουν σχέση με θέματα ασφαλείας. Μάλιστα οι εντολές μπορούν να δοθούν με άμεσο τρόπο, ενώ η απόκριση του συστήματος είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης μέχρι και 2 κινητών.

Πέρα από τις φωνητικές εντολές, ο έλεγχος του MBUX γίνεται και μέσω της αφής, μιας και υπάρχει touch screen, το γνωστό για τα μοντέλα της Mercedes Touchpad στην κεντρική κονσόλα, καθώς και πλήκτρα αφής στο τιμόνι, όπως και στις E και S-Class. Όσο για τη διαμόρφωση του μενού η λογική που ακολουθείται είναι αυτή των smartphones τελευταίας γενιάς, οπότε είναι οικεία και γνωστή στους περισσότερους, οπότε και μειώνεται ο χρόνος προσαρμογής.

Η πρώτη εφαρμογή του MBUX θα είναι στην καινούργια A-Class, που θα παρουσιαστεί επίσημα σε περίπου ένα μήνα στο Άμστερνταμ. Μάλιστα συνδυάζεται και με τον πλήρως ψηφιακό και πλήρως προγραμματιζόμενο πίνακα οργάνων, που μαζί με την οθόνη του συστήματος infotainment δημιουργεί ένα ενιαίο σύνολο. Στη βασική έκδοση οι οθόνες είναι 7,0 ιντσών και στην κορυφαία 10,25, ενώ υπάρχει και η ενδιάμεση εκδοχή με μια 7,0 και μια 10,25 ιντσών.

Το χρονοδιάγραμμα για το πραγματικά εντυπωσιακό και πρωτοποριακό MBUX προβλέπει τη χρήση μετά την καινούργια A-Class στα υπόλοιπα προσθιοκίνητα μοντέλα της Mercedes, θα ακολουθήσουν τα SUV της ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη γκάμα της. Φυσικά θα συνδυάζεται και με μια σειρά online υπηρεσιών.

Πηγή: www.carzine.gr