Τα «θεσμικά εμπόδια» βλάπτουν σοβαρά τις «αυταπάτες» Τσιπρα - Free Sunday
Τα «θεσμικά εμπόδια» βλάπτουν σοβαρά τις «αυταπάτες» Τσιπρα

Τα «θεσμικά εμπόδια» βλάπτουν σοβαρά τις «αυταπάτες» Τσιπρα

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια η συζήτηση πηγάζει από τη δημόσια έκφραση της δυσαρέσκειας της κυβέρνησης, γιατί δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αν κάτι προκύπτει από αυτό, είναι ότι τουλάχιστον η προσπάθεια είναι ατελέσφορη. Ουσιαστικά η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει “θεσμικά εμπόδια” στην άσκηση της πολιτικής της, είναι σωστή, απλώς τα περισσότερα δεν μπορεί να τα ξεπεράσει.

Διότι τις μεγαλύτερες ήττες τις υπέστη από δικαστικές αποφάσεις. Δικαστική απόφαση ήταν η κατάργηση του νόμου Παππά. Δικαστική απόφαση ήταν η διάλυση των ελπίδων για τη δημιουργία στρατού συμβασιούχων. Δικαστική απόφαση ήταν η κατάργηση της ομηρίας των φορολογουμένων, οι οποίοι πριν την απόφαση του ΣτΕ θα ήταν αιωνίως υπόλογοι στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν ελέγχει την Δικαιοσύνη. Όπως δεν ελέγχει πλέον και τις τράπεζες. Διότι αν έλεγχε τις τράπεζες, θα είχε επιτύχει το “σχέδιο Μουλόπουλος” για τον έλεγχο του ΔΟΛ.

Όπως σε λίγο δε θα ελέγχει πλέον και τις ΔΕΚΟ, οι οποίες είτε ιδιωτικοποιούμενες, είτε περνώντας στο υπερταμείο, αποκτούν μη ελεγχόμενες διοικήσεις. Οπότε διαλύεται ο στρατός των προθύμων να “πεθάνουν” για τον υπουργό τους.
Αν χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη ερμηνεία του πρωθυπουργού, προφανώς η κυβέρνηση “είχε αυταπάτες” για το πώς κυβερνά κάποιος αυτήν τη χώρα. Ίσως είχε στο μυαλό της μια παρωχημένη άποψη για τη δυνατότητα της πολιτικής εξουσίας να υποτάσσει τις συνιστώσες της δημόσιας ζωής.
“Στη διοίκηση πάμε καλά, αν σκεφτείς ότι ο πιο πεπειραμένος από μας είχε ασκήσει καθήκοντα αντιδημάρχου”, έλεγε πρόσφατα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυταπόδεικτα έχει δίκαιο στο δεύτερο σκέλος της σκέψης του. Μπορεί να έχει και στο πρώτο, αν η ικανότητα στο “κυβερνάν” ήταν σχετικό και συγκρίσιμο μέγεθος. Δυστυχώς γι' αυτούς, για τους πολίτες είναι απόλυτο!
Δεν έχουν και δε θα έχουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν και δεν θα έχουν τις τράπεζες, δε θα έχουν για πολύ ακόμη τις ΔΕΚΟ. Αντί να σπαταλάν τις ώρες τους ψάχνοντας πώς θα ελέγξουν μηχανισμούς, ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα και ας προσπαθήσουν να συνομιλήσουν με την κοινωνία για να βρουν λύσεις στα προβλήματα της.
Αν το σημερινό πολιτικό προσωπικό τους θέλει να συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά και μετά τις εκλογές...