Και με τον Βενεζουελανό αστυφύλαξ και με τον Αμερικάνο χωροφύλαξ - Free Sunday
Και με τον Βενεζουελανό αστυφύλαξ και με τον Αμερικάνο χωροφύλαξ
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Φσαριδ Φερνάντεζ, χθες στο Φεστιβαλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γιανιτσοχώρι Ηλείας

Και με τον Βενεζουελανό αστυφύλαξ και με τον Αμερικάνο χωροφύλαξ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο υπουργός Άμυνας δήλωνε ευθαρσώς ότι ο μόνος ανιδιοτελής σύμμαχος που έχει η χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου την ίδια περίοδο αναπτυσσόταν όλη η βεντάλια των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο. Μέχρι υφυπουργός του επισκέφθηκε την Αθήνα.

Χθες, την ώρα που στην Ουάσιγκτον το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δέσμευε την περιουσία του κ.Μαδούρο, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντεζ ήταν στην εναλλακτική κατασκήνωση του ΣΥΡΙΖΑ με 2-3 υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, και κατάγγελλε τη δυσφήμιση που δέχεται η χώρα του. Ανάμεσα στους τρόπους της δυσφήμισης είναι και η επιλογή της Ουάσιγκτον να παγώσει την περιουσία Μαδούρο στις ΗΠΑ, τον οποίο πλέον αποκαλεί δικτάτορα.

Προφανώς καθεμία κυβέρνηση έχει δικά της κριτήρια, με βάση τα οποία αποφασίζει πώς θα προσεγγίσει μίαν άλλη χώρα. Η Σοβιετική Ένωση, για παράδειγμα, δεν είχε διακόψει τις σχέσεις με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι τόσο ανιδιοτελής, που δεν την ενοχλεί να στηρίζει μία χώρα που πιστεύει ότι οι αντίπαλοι της (της κυβέρνησης των ΗΠΑ) έχουν δίκαιο.

Ή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική της πολιτική δεν καθοδηγείται από αστικές ηθικολογικές προσεγγίσεις, τις οποίες θεωρούν σημαντικές χώρες στην Αμερική και την Ευρώπη, πχ τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ό,τι κι αν ειπωθεί, όμως, μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 3 Ιουλίου, για την οποία ο κ. Μαδούρο φέρεται να ευχαρίστησε το κυβερνών κόμμα δεν είναι εξαιρετικά σαφής υπέρ του: “Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών της αντιπολίτευσης με τη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο, με δημοκρατικό διάλογο και προσήλωση στις διεθνείς διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί”.

Δηλαδή τη στιγμή που όλοι είναι βέβαιοι ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον Μαδούρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να παίρνει, όχι πολλές αλλά τουλάχιστον διακριτές αποστάσεις.

Όμως όσο κι αν προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να μην πάρει σαφή θέση στο θέμα Βενεζουέλα, δε θα μπορέσει να το καταφέρει μέχρι το τέλος.

Το κακό για αυτούς είναι ότι ενδέχεται να μην υπάρχει μικρότερο κακό. Όποια θέση κι αν πάρει, κάποιον θα στενοχωρήσει με απρόβλεπτες ηθικές και υλικές συνέπειες.