O Τόσκας δυσκολεύεται να σβήσει φωτιές αν είναι εμπρησμοί... - Free Sunday
O Τόσκας δυσκολεύεται να σβήσει φωτιές αν είναι εμπρησμοί...

O Τόσκας δυσκολεύεται να σβήσει φωτιές αν είναι εμπρησμοί...

Είναι προφανές ότι η εκτίμηση που διέρρευσε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περί οργανωμένου σχεδίου πίσω από τις πυρκαγιές δε θα μπορούσε παρά να είναι ακριβής και τεκμηριωμένη:

Σύμφωνα με αυτήν την τεκμηρίωση:

  1. Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

    Άρα οι εμπρηστές είναι καλά πληροφορημένοι, δηλαδή διαβάζουν τις ανακοινώσεις της ΓΓΠΠ. (Μπορεί βέβαια να είναι και τεμπέληδες και να μην θέλουν να παιδεύονται να βάλουν φωτιά εκεί που δύσκολα θα πιάσει).

  2. Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα και σε διαφορετικές περιοχές κι έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων με την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική, με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Άρα η φωτιά στην Ζάκυνθο θα είχε σβήσει, εάν δεν είχε ανάψει η φωτιά στην Αττική, η οποία θα είχε σβήσει, αν δεν είχε αρχίσει η φωτιά στην Αμαλιάδα.

Αν δεν καιγόταν η Αττική, θα μπορούσε κάποιος ακόμη και να γελάσει με αυτές τις σκέψεις. “Είναι εμπρησμός διότι ξεκίνησε όταν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για φωτιά”. Τόση πετυχημένη θεωρία συνωμοσίας, έχει να καταγραφεί από το “εκκρεμές του Φουκώ”.

Το θέμα, όμως, δεν είναι η αφέλεια της προσέγγισης. Είναι η χρησιμοποίηση της πρόθεσης ως ερμηνείας για την αποτυχία.

Δηλαδή, o Tόσκας συγχωρείται να μην  σβήσει τη φωτιά, εάν αυτή οφείλεται σε εμπρησμό.

Αφελές και επικίνδυνο διότι ουσιαστικά η προστασία του πολίτη επαφίεται στο κίνητρο αυτού που την απειλεί. Αν έχει κακό σκοπό, έχει κερδίσει από την αρχή το αντικοινωνικό στοίχημά του. Ο Τόσκας ρίχνει λευκή πετσέτα,

Ε, τότε τι χρειάζονται την αστυνομία, την πυροσβεστική και άλλες τέτοιες υπηρεσίες και δεν αφήνουν την προστασία της κοινωνίας και των δημόσιων αγαθών στην Παναγία, που θα τους κοστίσει και πιο φτηνά;

Μέρα που είναι σήμερα, μπορεί και να νομίζουν ότι,  αν το κρατήσουν κρυφό από τον Βούτση, θα εισακουστούν...