Η «παράλογη λογική» του μνημονίου και οι «λογικές προτεραιότητες» του Π. Σκουρλέτη - Free Sunday
Η «παράλογη λογική»  του μνημονίου και οι «λογικές προτεραιότητες» του Π. Σκουρλέτη
Ο Υπ.Εσωτερικών προεδρεύει σύσκεψης για την πυρόσβεση

Η «παράλογη λογική» του μνημονίου και οι «λογικές προτεραιότητες» του Π. Σκουρλέτη

Σύμφωνα με την κυνική άποψη, πολιτική είναι η διαχείριση του δημόσιου ταμείου. Δηλαδή ο καθορισμός προτεραιοτήτων για το πώς θα διατίθενται τα χρήματα, που υπάρχουν σε αυτό.

Με αυτήν την λογική, λοιπόν, το θέμα δεν είναι πόσο κάνει το πυροσβεστικό αεροπλάνο, αλλά σε τι σειρά προτεραιότητας έχει τοποθετηθεί η αγορά ή η ενοικίαση του.

Διότι λεφτά υπάρχουν, απλώς δεν υπάρχουν για όλα.

«Όταν εμείς συζητάμε να βρούμε τρόπους για να παρακάμψουμε τα εμπόδια που θέτει η μνημονιακή πολιτική είτε στο θέμα των πυροσβεστών είτε στο θέμα των προσλήψεων, τότε κατηγορούμαστε, όχι μόνο απ' έξω αλλά και από την εγχώρια αντιπολίτευση, ότι φτιάχνουμε νέο κομματικό στρατό», δήλωσε χθες ο υπουργός εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Θα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, αν το μνημόνιο απαγόρευε την αγορά ή την ενοικίαση εξοπλισμού για την πυρόσβεση.

Δυστυχώς γι' αυτόν δεν είναι έτσι και γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση γιατί η αγορά ή η ενοικίαση εξοπλισμού για την πυρόσβεση πρέπει να γίνει έξω από τη μνημονιακή πολιτική.

Απλώς η κυβέρνησή του, μέσα στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει πλήρως, δεν έθεσε σε προτεραιότητα αυτό το θέμα, αλλά έθεσε άλλα, π.χ. τις προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα.

Η κυβέρνησή του επέλεξε να μην είναι ψηλά στις προτεραιότητές της ο πυροσβεστικός εξοπλισμός, όμως η εξέλιξη των εφετινών πυρκαγιών απέδειξε ότι είχε κάνει λάθος. Μπορεί, αν δεν είχε καεί η Αττική, να πανηγύριζε που έκανε τη σωστή πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα για την πυρόσβεση, αλλά δυστυχώς κάηκε.

Τώρα που η επιλογή των προτεραιοτήτων αποδείχθηκε καταστροφική, αντί να εξηγήσει με ταπεινότητα, γιατί έκαναν την επιλογή να μην επενδύσουν στην πυρόσβεση, μπας και η κοινή γνώμη δείξει κατανόηση, καταφεύγει στο μνημόνιο.

«Επιβάλλεται η προμήθεια νέων πτητικών μέσων είτε αεροπλάνων πυροσβεστικών είτε ελικοπτέρων. Δεν έχει μπει ούτε καρφί, ούτε βίδα καινούργια από το 2000 και μετά. Άρα δεν μιλάμε μόνο για ένα πρόβλημα των πολύ τελευταίων ετών. Έχει επιταθεί βέβαια λόγω αυτής της ισοπεδωτικής περιστολής των δαπανών, που αναδεικνύουν ακριβώς τα τελευταία γεγονότα πόσο παράλογη είναι αυτή η λογική», είπε ο πρώτος της τάξει υπουργός.

Η πιο παράλογη λογική είναι οι πελατειακές προτεραιότητες της κυβέρνησης του κ.Σκουρλέτη για προσλήψεις.

Τα τέσσερα μεταχειρισμένα πυροσβεστικά canadair, που λέει τώρα ότι θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση, κάνουν περίπου 15 εκ. ευρώ. Όσο οι μισθοί 830 συμβασιούχων σε ετήσια βάση, ή όσο το μισό πρόστιμο που χαρίστηκε στη ΣΕΠΑΠ. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το 2017 στα νοσοκομεία πήγαν 200 εκ. ευρώ λιγότερα. Ο καθείς και οι προτεραιότητες του.