Ο Τσακαλώτος υπό επιτήρηση - Free Sunday
Ο Τσακαλώτος υπό επιτήρηση

Ο Τσακαλώτος υπό επιτήρηση

Μια κυβερνητική σύσκεψη έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών προχθές το βράδυ για την κατανομή του πλεονάσματος που θα προκύψει από την χρήση του 2017.

Δηλαδή για την ακρίβεια του πλεονάσματος, το οποίο θα έχει δημιουργηθεί στο τέλος του χρόνου επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει.

Εκεί λοιπόν που σχεδίαζαν πλεόνασμα να έχουν 1,75%, δηλαδή περίπου 3,2 δισ. θα τους προκύψει αν υπολογίζουν καλά, πλεόνασμα 2,5%, σχεδόν 4,6 δισ. άρα πρέπει να δουν πως θα μοιράσουν αυτά που μάζεψαν επιπλέον υπερφορολογώντας.

Η σύσκεψη εξέτασε την κατανομή αυτού του 1,3 δισ. με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Δηλαδή ήταν όλο το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου και μαζί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για όσους δεν θυμούνται, ο κ.Τζανακόπουλος ήταν αυτός που ο πρωθυπουργός ζήτησε την άδεια του τότε Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη για να τον καλέσει ως μάρτυρα στην περίφημη συζήτηση που προηγήθηκε της αποπομπής του κ.Βαρουφάκη μετά το δημοψήφισμα. Το είπε ο κ.Βαρουφάκης και δεν διαψεύστηκε

Ήταν επίσης παρών στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους επενδυτές της PHILIP MORRIS μετά την οποία ρωτήθηκε από τον κ.Τσίπρα αν είναι βέβαιος ότι δεν τους δουλεύει η εταιρεία. Ο πρωθυπουργός από τον οποίο ληροφορηθήκαμε για την ερώτηση, αλλά δεν μας ενημέρωσε για την απάντηση.

Ο κ.Τζανακόπουλος επίσης είχε διαψεύσει ότι υπάρχουν διαφωνίες Τσίπρα – Τσακαλώτου γράφοντας σεν ανάρτηση του στο twitter ότι "οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν". Βεβαίως μετά μάθαμε ότι ο Τσακαλώτος είχε συμφωνήσει με τους δανειστές στο Eurogroup και μετά πήρε εντολή να γυρίσει στην Αθήνα.

Πρακτικά ο κ.Τζανακόπουλος μάλλον δείχνει να είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και αυτό δεν αμφισβητείται αφού πριν γίνει υπουργός, ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αυτός είναι και λόγος που δικαιολογεί την παρουσία του στην προχθεσινή σύσκεψη. Η σχέση εμπιστοσύνης Τσίπρα – Τσακαλώτου έχει διαρραγεί και πιθανόν να μην έχουν τις ίδιες προτεραιότητες στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα αναδιανεμηθεί το “πλεόνασμα” από το “δεν πληρώνω”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τσακαλώτος είναι πλέον επισήμως υπό επιτήρηση. Μπορεί αυτό να διευκολύνει τον Τσίπρα, αλλά όχι την κυβερνητική λειτουργία.

Στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, δεν είναι σπανιο, ένας πρωθυπουργός να είναι καχύποπτος απεναντι σε κάποιον υπουργό του. Αυτό λέγεται εσωκομματικό πρόβλημα. Κι αυτα λύνονται επώδυνα...