Η ελληνική κάλπη των γερμανικών εκλογών - Free Sunday
Η ελληνική κάλπη των γερμανικών εκλογών
Ο Έκτωρ μπροστά στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Η ελληνική κάλπη των γερμανικών εκλογών

Την ώρα που η Ελλάδα αναστατωμένη σχολίαζε την άνοδο του AfD στην Γερμανία, στην ίδια τη Γερμανία οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν στην τηλεόραση, τι ακριβώς σκέφτονται για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Γιατί -καλώς η κακώς- η Γερμανία είναι μία μεγάλη χώρα, που έχει συμφέροντα και υποχρεώσεις σε όλον τον κόσμο. Και κυρίως η Γερμανία είναι μία χώρα, η σταθερότητα στην οποία είναι απαραίτητη για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα επιλέξουν τη σταθερότητα. Διότι από τον λόγο τους αποπνέει ότι αισθάνονται την ευθύνη απέναντι στο μέλλον της χώρας τους. Απλώς θα είναι μία νέα σταθερότητα, με πολλά στοιχεία από την προηγούμενη, αλλά με αβέβαιη ακόμη την ισορροπία της. Αυτή θα είναι που θα αναζητηθεί.

Βασικά σημεία, όμως, της νέας ισορροπίας θα είναι τρία θεματα, που απασχολούν και την Ελλάδα.

Το πρώτο είναι ότι η οικονομική κρίση ενισχύει τις ακραίες πολιτικές παρουσίες. Όμως, το αποτέλεσμα της Γερμανίας με την άνοδο του AfD ήλθε σε εποχή οικονομικής ανάπτυξης. H βεβαιότητα ότι η λιτότητα φέρνει τις ακραίες φωνές δεν είναι πλέον αξίωμα που δεν χρειάζεται τεκμηρίωση.

Το δεύτερό είναι -το είπε άλλωστε και η καγκελάριος- ότι η βασική προωθητική δύναμη που τράβηξε τους ψηφοφόρους στην “Εναλλακτική για την Γερμανία” ήταν η μαζική αποδοχή του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και των μεταναστών, μεγάλο μέρος των οποίων έφτασε στη Γερμανία μέσω Ελλάδος. Στο συγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο, η μετνάστευση είναι ταυτισμένη με την Ελλάδα και η κ. Μέρκελ, η οποία θα λάβει εκ νέου την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, είπε ότι θα λάβει υπόψη της τις ανησυχίες αυτού του τμήματος της κοινής γνώμης και θα προσπαθήσει να τους επαναφέρει στην κάλπη των χριστιανοδημοκρατών.

Το τρίτο είναι η άνοδος των φιλελευθέρων, οι οποίοι είναι το κόμμα που θέλει να είναι φιλικό στην οικονομία και στο επιχειρείν. Αυτό το κόμμα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στον ελληνικό τρόπο διαχείρισης του επιχειρείν και προτείνει Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία θέματα, που όχι μόνο σχετίζονται άμεσα με την Ελλάδα αλλά και θα επηρεάσουν τη θέση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Αθήνα. Όποια κι αν είναι αυτή η κυβέρνηση, όπως και όποτε κι αν σχηματιστεί.