Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα; Όχι μόνο! Και πειθήνιοι! Και υπάκουοι.... - Free Sunday
Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα; Όχι μόνο! Και πειθήνιοι! Και υπάκουοι....

Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα; Όχι μόνο! Και πειθήνιοι! Και υπάκουοι....

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Και οι 151 βουλευτές τους ήταν βέβαιοι ότι ο κ. Πάνος Καμμένος δεν έκανε τίποτε επιλήψιμο.

Δεν έχει σημασία τι έκανε και τι δεν έκανε ο κ. Καμμένος. Σημασία έχει ότι μία ολόκληρη κυβερνητική πλειοψηφία δε διαπίστωσε τίποτε επιλήψιμο.

Κι έτσι ο κ. Τσίπρας έχει την πιο συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί πρωθυπουργός, όχι στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Του κάνει καλό μία τέτοια πλειοψηφία;

Βεβαίως, διότι του εξασφαλίζει ότι κυβερνά. Αυτή του εξασφαλίζει να κυβερνά χωρίς πολλές ερωτήσεις κι εκείνος της εξασφαλίζει τα βουλευτικά προνόμια και τη δυνατότητα να βολεύει τους φίλους της σε δημόσιες θέσεις.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε σε αυτόν τον τόπο κοινοβουλευτική ομάδα, περισσότερο πειθήνια στην ηγετική ομάδα του κόμματος, χωρίς μάλιστα να προσπαθεί να επηρεάζει στο ελάχιστο, είτε τις κοινοβουλευτικές, είτε τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Είναι μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, θα έλεγε ο Βάρναλης.

Τους κάνει καλό αυτό;

Δεν τους ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι, που θα κρατήσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία για να λένε παραμύθια στα εγγόνια τους. Είναι μιας χρήσεως και το ξέρουν. Διότι μέχρι εκεί μπορούν. Μπορούν να είναι υπάκουοι και πειθήνιοι σε βαθμό αυτοεξευτελισμού.

Κι ας ξέρουν ότι δεν είναι οι στυλοβάτες της εξουσίας, αλλά τα υποχείρια και της υποζύγιά της.

Ούτε καν “χρήσιμοι ηλίθιοι” για τους οποίους έχουν διαβάσει όσοι από αυτούς εντρύφησαν στον λενινισμό. Εκείνοι νόμιζαν ότι υπηρετούν μιαν ιδέα.

Και ανάμεσα τους και ο καθηγητής που χθες γελοιοποιήθηκε στα μάτια των φοιτητών του, στους οποίους κάποτε δίδασκε ότι πρέπει να αντιστέκονται στην εξουσία. Χθες ο ίδιος δίδαξε ότι δε χαλάει ο κόσμος να μην ελέγχεται η εξουσία, όταν “εξουσία είμαστε εμείς”.

Απλώς η πραγματική εξουσία βρίσκεται στη γέφυρα που ένωσε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. κι ως γνωστόν οι γέφυρες δεν φτιάχνονται μόνες τους.