«Καθαρίζοντας» τον Σαρωνικό... - Free Sunday
«Καθαρίζοντας» τον Σαρωνικό...
Ο Υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής με τον Διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο Τζόσι Μόουρα

«Καθαρίζοντας» τον Σαρωνικό...

«Κεντρικός άξονας λειτουργίας του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί», είπε ο διευθυντής του Ταμείου Τζόσι Μόουρα, σε σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, με βάση την προσέγγιση του κ. Μόουρα, είναι πόσο μεγάλη είναι η ζημιά από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόουρα η ρύπανση στον Σαρωνικό «δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν», παρατήρηση η οποία θέτει όρια στην απορρύπανση. Πρακτικά, δηλαδή, πρέπει να επενδύσουμε στον καθαρισμό του Σαρωνικού, αναλογικά με την ζημιά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτύπωση της οικολογικής βλάβης. Το Λιμενικό είχε πει ότι θα ασχοληθεί με αυτήν, όταν ολοκληρωθεί η απορρύπανση.

Πού βρίσκεται, όμως, αυτή η διαδικασία;

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το συντονιστικό (όλες οι επιχειρήσεις στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ένα συντονιστικό) στις 21:43 της 2ας Οκτωβρίου διαπιστώνει «σταθερή βελτίωση της γενικής εικόνας του Σαρωνικού»

Τι σημαίνει αυτό πολιτικά;

  • Κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι ψαράδες του Σαρωνικού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, δεν υπήρξε καμία δέσμευση.
  • Δεν έκανε καμία αναφορά στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το Σάββατο ο Υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
  • Δεν έγινε καμία αναφορά κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας με τον κ. Μόουρα, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
  • Ο Υπουργός Γεωργίας ενδιαφέρεται κυρίως να δώσει λεφτά στους ψαράδες: «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία που ουσιαστικά θα μπορέσει να προσφέρει μια ελάχιστη ανακούφιση στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο δικός μας χώρος για οποιαδήποτε διαδικασία που έχει σχέση με πληρωμές προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μεταξύ θα ενεργοποιήσουμε το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν, θα τους βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση των συναρμόδιων υπουργείων».
  • Ο Υπουργός Ναυτιλίας προσπαθεί κυρίως να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις και τα τουριστικά επαγγέλματα: «Είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι επλήγησαν ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος», είπε στον κ. Μόουρα.
  • Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντοριναίος ανησυχεί κυρίως για το κατά πόσο θα είναι προσιτή η διαδικασία: «Είναι ανάγκη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ώστε να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος πληγέντες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος δικηγόρων και ταξιδιών στο Λονδίνο», είπε στον κ. Μόουρα.

Όταν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για φρέσκο χρήμα, το οποίο φαντάζονται εαυτούς να μοιράζουν, υπάρχει σοβαρός λόγος να ενδιαφερθούν και για την αποκατάσταση του Σαρωνικού;

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου στους ψαράδες, «το υπουργείο περιμένει μέσα στον μήνα τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) για την έκταση της θαλάσσιας ρύπανσης, ώστε να στοιχειοθετήσει τον σχετικό φάκελο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποζημίωση των αλιέων που πλήττονται από τη ρύπανση». Να στοιχειοθετήσει τον φάκελο, όχι για τη ρύπανση, αλλά για τις αποζημιώσεις.

Μέσα στο μήνα, μέσα στον Οκτώβριο, δηλαδή δύο μήνες μετά το κατά τον κ. Μόουρα «οικολογικό συμβάν».

Όταν η ρύπανση από το πετρέλαιο μπορεί να παράξει τόσο χρήμα από αποζημιώσεις, γιατί πρέπει να παιδεύεται το Υπουργείο για τον καθαρισμό του Σαρωνικού;

Την περίοδο που ο κ. Κουρουμπλής νόμιζε ότι για να σώσει την καρέκλα του έπρεπε να ενδιαφερθεί για τον καθαρισμό έκανε δύο συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες για να του πουν τις διαθέσιμες λύσεις, που είχαν ήδη αποκτήσει ευρεία δημοσιότητα.

Τώρα που η καρέκλα σώθηκε και το θέμα πέρασε από την καυτή επικαιρότητα, ο κ. Κουρουμπλής, μετά τη σύσκεψη με τον κ. Μόουρα, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη 3 Οκτωβρίου τρίτη σύσκεψη με όλους τους ειδικούς, οι οποίοι του είχαν αναλύσει τα προβλήματα της μεθόδου που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό.

Μπορεί το πετρέλαιο να λερώνει «λιγάκι» τη θάλασσα, αλλά το χρήμα από το πετρέλαιο καθαρίζει πολιτικά.

Και στο τέλος μπορεί να καθαρίσει αναλογικά ο Σαρωνικός, όπως θα έλεγε και ο κ. Μόουρα....