Ο Τσίπρας και η σκιά του - Free Sunday
Ο Τσίπρας και η σκιά του

Ο Τσίπρας και η σκιά του

Η αιφνίδια σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει ατζέντα χρήζει πολιτικής ερμηνείας. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, όχι μόνο εξαγγέλθηκαν οι αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος, αλλά κατατέθηκε και το σχετικό νομοσχέδιο.

Και μαζί με αυτό έγινε γνωστό ότι χαλαρώνουν τα capital controls, ενώ διέρρευσε ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές “ίσως και αύριο”.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερβολικός στη δοσολογία ακόμη και στο success story, αλλά υπάρχουν και 1-2 ακόμη πιθανές ερμηνείες για την κυβέρνηση:

-Είτε είναι σε τόσο δύσκολη κατάσταση, που διακινδυνεύει να ξοδέψει όλα τα διαθέσιμα χαρτιά της, για να αλλάξει επικοινωνιακά το κλίμα.

-Είτε έχει τεράστιο απόθεμα διαθέσιμων χαρτιών.

Μία απλή ανάγνωση της πραγματικότητας δείχνει ότι η πρώτη ερμηνεία δεν δικαιολογείται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που γνωρίζει η ελληνική κοινή γνώμη, ενώ η δεύτερη ερμηνεία είναι αδύνατο να είναι πιθανή, με βάση τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα.

Το ερώτημα πρακτικά είναι, τι ακριβώς τρέχει να προλάβει το Μαξίμου. Αλλά ό,τι και να είναι αυτό, είναι σαν τη σκιά του. Αδύνατο να την προλάβει έτσι όπως έχει διαχειριστεί την ελληνική οικονομία.