Κόκκαλο αναζητά μαχαίρι: Πληροφορίες Μάνδρα Αττικής... - Free Sunday
Κόκκαλο αναζητά μαχαίρι: Πληροφορίες Μάνδρα Αττικής...

Κόκκαλο αναζητά μαχαίρι: Πληροφορίες Μάνδρα Αττικής...

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος ήταν χθες πολύ σαφής και πολύ αυστηρός, όταν έδωσε εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων αδικήματα, που συνδέονται με πολεοδομικές παραβάσεις.

Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία, που επικρεμάται η απειλή του μαχαιριού που θα φτάσει ως το κόκκαλο.

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε τη Ρικομέξ με τους 39 νεκρούς στο σεισμό του 1999. Το μαχαίρι μπήκε στο κόκκαλο, αλλά ο μόνος που βρέθηκε να φταίει ήταν η Νομαρχία, που δεν είχε διενεργήσει σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου.

Τι μέτρα ελήφθησαν, όμως, για να παύσει να υφίσταται το έλλειμμα των προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων --από όποιον δημόσιο φορέα και εάν έπρεπε να γίνουν αυτοί; Δυστυχώς, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει. Ούτε το Συμβούλιο Επικρατείας, που 11 χρόνια μετά το κακό διαπίστωσε την αυτοτελή ευθύνη της Νομαρχίας, προσωποποίησε τις ευθύνες. Αποζημιώσεις καταλόγισε.

Και το βασικότερο είναι ότι το μαχαίρι μέχρι εκεί μπορεί να πάει. Διότι το νομικό οπλοστάσιο, για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις, δεν έχει οικοδομηθεί.

Δυστυχώς, από όλες αυτές τις περιπτώσεις δε γίναμε ούτε καλύτεροι, ούτε σοφότεροι. Επιμηθείς εξακολουθούμε να είμαστε. Προμηθείς δεν γίναμε ποτέ, αν και το χρωστάμε ως κοινωνία σε όλους όσους χάσαμε με την υποταγή του μέλλοντος μας σε ένα αβέβαιο παρόν. Αβέβαιο μεν, πελατειακά χρήσιμο δε.