Fake news: Η δήθεν μαγκιά ενός twitter με ανεύθυνη υπογραφή - Free Sunday
Fake news: Η δήθεν μαγκιά ενός twitter με ανεύθυνη υπογραφή

Fake news: Η δήθεν μαγκιά ενός twitter με ανεύθυνη υπογραφή

 

 

Η ανάρτηση ενός πολιτικού προσώπου στο twitter δημιουργεί ή μπορεί να δημιουργήσει είδηση. Διότι ο λογαριασμός του είναι προσωπικός και όλα όσα αναφέρονται εκεί τον δεσμεύουν προσωπικά.

Την παράδοση έσπασε πρόσφατα ο γιος του Πάνου Καμμένου, ο οποίος εξέθεσε τον πατέρα του, στέλνοντας ένα tweet με μία γραβάτα επί της οποίας υπήρχε σειρά φαλλών.

Την απέσυρε ο κ.Καμμένος. Ευλόγως όμως δημιούργησε αμφιβολίες για τις αναρτήσεις του κ.Καμμένου. Είναι προφανές ότι ο κ.Καμμένος δεν είναι ο μοναδικός χρήστης του λογαριασμού του και σε κάθε περίπτωση, δεν προστατεύει τον λογαριασμό του επαρκώς.

Μία παρόμοια παράδοση έσπασε χθες ο πρόεδρος Τραμπ, ο άνθρωπος ο οποίος έκανε το twitter μοχλό επικοινωνίας, μέσω του οποίου μπορούσε να λέει ότι θέλει. Σχεδόν επιστήμη.

Χθες μάθαμε ότι εκτός από τον ίδιο, τον προσωπικό του λογαριασμό χειρίζεται και ο δικηγόρος του, ο οποίος ομολόγησε ότι όχι μόνο έγραψε το μήνυμα (7:14 μμ στις 2 Δεκεμβρίου) το οποίο δεν ήθελε να χρεωθεί ο πρόεδρος, αλλά δεν ξέρει να χειρίζεται το twitter καλά

Και στις δύο περιπτώσεις, τα tweets δημιούργησαν είδηση, η οποία όμως δεν ήταν είδηση: Ήταν κάτι το οποίο είχε όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά γνωρίσματα του fake news.

Μόλις 18 ώρες αργότερα στις 1:15 μμ της 3ης Δεκεμβρίου σε άλλο tweet, ο πρόεδρος κατάγγειλε τα μέσα ότι παράγουν fake news. Το είχε γράψει ο ίδιος ή άλλος δικηγόρος του;

Οι πρώτοι που καταγγέλλουν τα fake news είναι αυτοί που τα παράγουν.