Από το «εθνικό θέμα» στο «εθνικό πρόβλημα» - Free Sunday
Από το «εθνικό θέμα» στο «εθνικό πρόβλημα»

Από το «εθνικό θέμα» στο «εθνικό πρόβλημα»

 

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Συντάγματος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Δηλαδή, η διάλυση της βουλής, εφόσον υπάρχει ζήτημα αντιμετώπισης εθνικού θέματος «εξαιρετικής σημασίας», πρέπει να γίνει με πρόταση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δηλαδή πρέπει να αποφασίσει ότι η κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει το θέμα χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή.

Σε αυτά τα εθνικά θέματα «εξαιρετικής σημασίας» μπορεί να ενταχθεί το ζήτημα του ονόματος με το οποίο θα αναγνωριστεί διεθνώς η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο είναι κυρίαρχο στην πολιτική ζωή του τόπου εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια σε αυτό το θέμα δείχνει να έχει διαμορφωθεί πολιτική συναίνεση: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μεγάλο μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρούν καν την υπόθεση «εθνικό θέμα».

Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ έχει υπερψηφίσει την επίλυση με βάση τη σύνθετη ονομασία στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 με βάση τις οποίες χαράχθηκε η στρατηγική στο Βουκουρέστι.

Παρόμοια άποψη έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το ΚΚΕ.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ομοφωνία στο εσωτερικό της. Και προσπαθεί εναγωνίως να μετατρέψει το «εξαιρετικής σημασίας» εσωτερικό της πρόβλημα σε «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας»

Η διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν είναι «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Είναι πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εάν διαφωνεί σε «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Είναι προφανές ότι σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζεται η «καθαρή έξοδος» από την κυβέρνηση ενώ το κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων καταρρέει.

Όμως το ενδεχόμενο να θέλει ο κ.Τσιπρας να πάει σε εκλογές με κυβέρνηση η οποία ζήτησε την διάλυση της βουλής, επειδή διαφωνεί στο εσωτερικό της, είναι θεσμικά αδιανόητο.

Αν είναι βέβαια το θέμα του ονόματος που έφερε την αποσυγκόλληση...