Πλειστηριασμοί και δημοκρατία - Free Sunday
Πλειστηριασμοί και δημοκρατία

Πλειστηριασμοί και δημοκρατία

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt τα χρέη των Ελλήνων στο δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσια των ετησίων εσόδων από τη φορολογία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, εκτιμά ότι η οροφή της δυνατότητας του δημοσίου να εισπράξει δεν ξεπερνά το 1/5 του ποσού, διότι πολύ χρεώστες έχουν χρεοκοπήσει και άλλοι έχουν πεθάνει.

«Αργά η γρήγορα ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορέσει να αποφύγει την παραγραφή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών», ανέφερε η εφημερίδα.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των φορολογικών απαιτήσεων του δημοσίου οφείλεται στην υπερφορολόγηση ή δε μείωση των εσόδων οφείλεται στην αδυναμία των υπόχρεων να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Από όλα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία, η κυβέρνηση ανησύχησε μόνο από το τελευταίο, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά κατέθεσε τροπολογία, με την οποία παρέχεται στις φορολογικές Αρχές η δυνατότητα να εκπλειστηριάζουν ακίνητα για χρέη προς το δημόσιο.

Ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο που δημιούργησε η ίδια και κάνει αυτό που δεν μπορούσε να κάνει απευθείας: Κρατικοποιεί την ακίνητη περιουσία, με μοχλό τα χρέη που η ίδια εξανάγκασε τους ιδιώτες να δημιουργήσουν στο δημόσιο.

Αν τα στοιχεία είναι σωστά και η κυβέρνηση καταφέρει από τους πλειστηριασμούς να εισπράξει το 1/5 αυτών των χρεών, θα βάλει στο δημόσιο ταμείο περίπου 20 δισ. ευρώ.

Δηλαδή από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, χάριν του δημοσίου, θα εισπράξει οκτώ φορές επάνω το ποσό που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό προς είσπραξη από τις αποκρατικοποιήσεις.και που είναι μόλις 2.7.δισ. ευρω

Προφανώς στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτό, το οποίο ανενδοίαστα ζήτησε από τους τραπεζίτες να κάνουν: Θα χρησιμοποιήσει τη διαφημιστική δαπάνη των δημοσίων εταιρειών ως μέσο πίεσης στα μέσα ενημέρωσης, για να μην αναδεικνύουν το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο επόμενο, δε, μέρισμα θα μπορεί να προβλεφθεί ποσό υπέρ των πρώην ιδιοκτητών -από το δημόσιο κατασχεμένων- ακινήτων.

Αυτό δεν είναι θέμα ούτε εσόδων, ούτε χρέους. Είναι θέμα δημοκρατίας!