Πόσο κάνει ένας Ζουράρις; - Free Sunday
Πόσο κάνει ένας Ζουράρις;

Πόσο κάνει ένας Ζουράρις;

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση που του υπέβαλε ο Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.

Βεβαίως το σκέφτηκε δύο μέρες μέχρι να το αποφασίσει. Προφανώς ήταν κρίσιμο μέγεθος. Όχι όμως για τις αρμοδιότητες που ασκούσε. Διότι τέτοιες δεν είχε. Ούτε προϋπολογισμό είχε. Πενταψήφιος ήταν ο αριθμός που διαχειριζόταν.

Αλλά για έναν υφυπουργό χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς προϋπολογισμό το δημόσιο ταμείο πλήρωνε τρεις μετακλητούς και δύο ειδικούς συμβούλους.

Αυτό ανεβάζει το κόστος του υφυπουργού σε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες τον μήνα.

Αν σε αυτά προστεθούν το κόστος των υπερωριών του μονίμου προσωπικού, που εργάζεται στο γραφείο, το κόστος της επικοινωνίας, οι μετακινήσεις και διάφορα άλλα προβλεπόμενα εκ του πρωτοκόλλου, το κόστος μπορεί και να διπλασιάζεται και σε ετήσια βάση να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Για έναν υφυπουργό χωρίς αρμοδιότητες...

Για 19 αποφάσεις σε μία θητεία 14 μηνών, το κόστος των οποίων μπορεί να να υπολογιστεί ανά λέξη απόφασης ή ανά λεπτό παρουσίας στο Υπουργείο.

Ακόμη και ανά ύβρι.

Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα μπορεί να κόβει συντάξεις και επιδόματα. Αλλά το κόστος λειτουργίας του δεν το κόβει, ακόμη κι όταν είναι προδήλως άχρηστο.

Ποιος θα τολμήσει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της πελατείας και να κάνει ένα υπουργικό συμβούλιο με όσους υπουργούς χρειάζεται, χωρίς να μετρά τις εσωκομματικές ισορροπίες;