Νομικές σπουδές Σορβόννης στην Ελλάδα - Free Sunday
Νομικές σπουδές Σορβόννης στην Ελλάδα

Νομικές σπουδές Σορβόννης στην Ελλάδα

Με τη δημοσιοποίηση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις η διαδικασία εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μπαίνει στην τελική ευθεία της, καθώς απομένουν μόνο η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων με τις προτιμήσεις των υποψηφίων και, ως είθισται, στο τέλος Αυγούστου, η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής και των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Προφανώς, η ευχή όλων είναι οι υποψήφιοι να περάσουν όλοι στις σχολές και στα τμήματα που επιθυμούν. Ωστόσο, το ίδιο το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων συχνά δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Συχνά οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν μόρια που είτε τους στέλνουν σε σχολές χαμηλής τους προτίμησης είτε δεν τους επιτρέπουν την είσοδο σε κάποιο από τα ανώτατα ιδρύματα.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι μια τέτοια έκβαση οδηγούσε συνήθως σε «δίλημμα»: επανάληψη της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, με την ελπίδα καλύτερης επίδοσης και εισόδου σε κάποια σχολή υψηλής προτίμησης για τους υποψηφίους, ή φυγή για σπουδές στο εξωτερικό; Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον τα συνεργαζόμενα με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ελληνικά κολέγια δίνουν τη δυνατότητα σπουδών στο αντικείμενο που ενδιαφέρει στην Ελλάδα, με αναγνωρισμένα πτυχία.

Νομικές σπουδές επιπέδου Σορβόννης

Ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στις νομικές επιστήμες, η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του δημόσιου γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité παρέχει στην Ελλάδα το αναγνωρισμένο πρόγραμμα νομικών σπουδών του πανεπιστημίου, σε σύμπραξη με το Γαλλικό Κολέγιο IdEF.

Οι φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα νομικών σπουδών στην Αθήνα είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών (LICENCE, MASTER) το Πανεπιστήμιο Paris 13 απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα εθνικά γαλλικά πτυχία και Master, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές.

Πλήρης επαγγελματική αναγνώριση

Τα πτυχία είναι υπογεγραμμένα από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Paris 13 και από τον πρύτανη της Ακαδημίας και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης.

Στην Ελλάδα η αναγνώριση γίνεται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του υπουργείου Παιδείας ή από την Επιτροπή του άρθρου 15 του Κώδικα Δικηγόρων για όσους επιθυμούν την εγγραφή τους σε ελληνικό δικηγορικό σύλλογο.

Το πρόγραμμα νομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, σε σύμπραξη με το Γαλλικό Κολέγιο IdEF, είναι το πρώτο αναγνωρισμένο πρόγραμμα με πτυχιούχους που δικηγορούν ήδη στην Ελλάδα.

Οι πτυχιούχοι Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité μπορούν να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί επιμελητές, υποθηκοφύλακες, νομικοί σύμβουλοι σε επιχείρηση και σε κάθε άλλη θέση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απαιτεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενός πτυχίου Νομικής. Η διαδικασία πρόσβασης στο κάθε επιμέρους νομικό επάγγελμα προσδιορίζεται ειδικώς στην κάθε χώρα από την οικεία νομοθεσία.

Καινοτόμο πρόγραμμα υποτροφιών

Μάλιστα, σε μια καινοτόμα κίνηση, αλλά και μια κίνηση που δείχνει ότι αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της ελληνικής κοινωνίας, σε συνέχεια της επίσημης αναγνώρισης του πτυχίου Νομικής, το διοικητικό συμβούλιο του Γαλλικού Κολεγίου IdEF ανακοίνωσε τα ακόλουθα προγράμματα υποτροφιών για όλους τους αποφοίτους λυκείου που ενδιαφέρονται για νομικές σπουδές.

Ανάλογα με τη βαθμολογική τους επίδοση θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ακόλουθες κατηγορίες υποτροφιών:

  1. Απόφοιτοι λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων μεγαλύτερο ή ίσο με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε νομική σχολή ελληνικού ΑΕΙ για το 2017 και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας για το πρώτο έτος της Νομικής που αντιστοιχεί στο 75% των διδάκτρων.
  2. Απόφοιτοι λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων από 17.001 έως τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε νομική σχολή ελληνικού ΑΕΙ και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας για το πρώτο έτος της Νομικής που αντιστοιχεί στο 50% των διδάκτρων.
  3. Απόφοιτοι λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων από 16.500 έως 17.000 και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας για το πρώτο έτος της Νομικής που αντιστοιχεί στο 25% των διδάκτρων.

Η διαδικασία

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών από το υπουργείο Παιδείας οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο IdEF αντίγραφο του απολυτηρίου τους και βεβαίωση των μορίων που συγκέντρωσαν και συμμετέχουν αυτόματα στο πρόγραμμα υποτροφιών.

Σημειώνεται ότι, εκτός των ανωτέρω υποτροφιών αριστείας, κάθε χρόνο το διοικητικό συμβούλιο του Γαλλικού Κολεγίου IdEF εγκρίνει έναν αριθμό υποτροφιών βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προκειμένου να επιτρέψει σε υποψήφιους φοιτητές να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σπουδάζοντας Νομική, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Κολεγίου.